Контакт подаци и радно вријемеFind

Наша адреса и основни подаци:

 

Јавна установа Народна библиотека "Филип Вишњић" Бијељина

Трг краља Петра I Карађорђевића 5, 76300 Бијељина

 


Tелефони:
централа +38755205603
директор +38755210721
факс +38755208117
матична служба +38755226540
рачуноводство +38755226541


Мејл адресе:
direktornbfv@gmail.com
sekretarnbfv@gmail.com
newsletternbfv@gmail.com

 

Основни суд Бијељина: Фи. 942/93, МБ:1783033, ЈИБ:4400384180003
Рачун за прикупљање јавних прихода, врста прихода 722591, буџетска организација 0818035

 

Радно вријеме:

 

Од 20. јула 2020. године библиотека ради са корисницима од понедјељка до петка од 7:30 - 18:00 часова. Читаоница је отворена сваки радни дан од 10 - 16 часова уз ограничени број корисника, обавезно ношење маске и поштовање хигијенско-епидемиолошких мјера. Захваљујемо на разумијевању.

 

 

Контакт и радно вријеме
  • Региструј се
Serbian English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Четвртак, 15. новембар 2018. године Представљена књига "Шта ми ово треба" аутора Емира Кустурице
ПДФ
Штампа
Ел. пошта

У Народној библиотеци “Филип Вишњић” у Бијељини је промовисана књига прослављеног редитеља Емира Кустурице под насловом “Шта ми ово треба”, чији је издавач “Вукотић медиа”.

– Драго ми је што вечерас у Бијељини, у којој сам посљедњи пут био прије скоро двије и по деценије, могу да представим нешто што се тиче свих нас, али и искуства многих који су расељени – рекао је Кустурица новинарима пред почетак промоције.

Цитирајући Иву Андрића, он је рекао да “нико не зна шта значи родити се на ивици између свјетова, разумјети и једне и друге, а не моћи ништа учинити да се они међу собом боље разумију… колебати се, живјети наслоњен на два завичаја и на крају постати странац свуда”.

– Цитирао сам Андрића управо зато што мислим да је Бијељина својом плодном долином прихватила многе који нису могли више да се врате својој кући и који су на неки начин постали Андрићеви ликови, Андрићеви јунаци који су своју драму носили свугдје по свијету, а неки срећни су могли ту своју драму да пренесу у, претпоствљам, нормалан живот у Бијељини – рекао је Кустурица.

Он је навео да је књига “Шта ми ово треба” настала из текстова који су објављивани, из текстова које је “љубоморно чувао за себе”, оних које је, како је рекао, писао омамљен неким сусретима, те биљешкама које се тичу бивших пријатеља, биљежака утемељених у стварним догађајима…

– Ово је искрена књига која неком може да се свиди управо због те искрености, а неко може и да је не воли – рекао је Кустирица и додао да је све друштвене догађаје мјерио својим осјећањем и доживљајем, али и својим великим искуством стеченим путовањима готово у све земље свијета, дугогодишњим животом у иностранству.

Кустурица је напоменуо да је ово увелико политичка књига, да наслов носи потенцију у себи и нема завршетак.

Он је додао да има намјеру да напише још двије-три књиге и да направи пар филмова.

Говорећи о филмском ангажману, Кустурица је рекао да ће његов сљедећи филм бити у Кини, за који има уговор да буде приказан у 27.000 биоскопа, што је отприлике, по биоскопском капацитету, три Европе.

– Тај филм ће бити једна породична прича, њена трагедија – рекао је Кустурица.

Кустурица је рекао да сумња да филм, односно серија “На Дрини ћуприја” за коју има сценарио, лако може угледати свјетлост дана “јер је то много скупо”.

Манојло Мањо Вукотић, власник издавачке куће “Вукотић медиа”, новинарима је рекао да је књига “Шта ми ово треба” трећа Кустуричина књига коју он са Кустурицом издаје.

– У компанији `Новости` издали смо прву књигу `Смрт је непровјерена гласина` која је тада отишла у 115.000 примерака, друга књига је `Сто јада`, а ова коју вечарас представљамо је нови изазов. У овој књизи јесте Кустурица каквог смо познавали, али га таквог нисмо сусретали у књигама – оштар, темпераментан, дрзак, сентименталан и, надасве, интелигентан – рекао је Вукотић, напомињући да је у свему о чему говори, Кустурица апсолутно искрен.

Он се сагласио са тим да је ово политичко штиво.

Писац, новинар и преводилац Мухарем Баздуљ рекао је да књига “Шта ми ово треба” представља хронику Кустуричиног јавног дјеловања у посљедњих 25 година.

– Ово је књига, збир његових дневничких записа, колумни, коментара, реаговања, новински текстови који покривају широк дијапазон и тема и догађаја од снимања филма `Подземље` у Прагу почетком 90-их до градње Андрићграда и неких политичких момената из посљедњих годину-двије – рекао је Баздуљ.

Народна библиотека “Филип Вишњић” у Бијељини вечерас је била незапамћено пуна.

 

Почетна

О нама

Инфо

Најаве

Издања

Дешавања

Дигитална библиотека

 На врх