Контакт подаци и радно вријемеFind

Наша адреса и основни подаци:

 

Јавна установа Народна библиотека "Филип Вишњић" Бијељина

Трг краља Петра I Карађорђевића 5, 76300 Бијељина


телефони:
централа +38755205603
директор +38755210721
факс +38755208117
матична служба +38755226540
рачуноводство +38755226541

Основни суд Бијељина: Фи. 942/93, МБ:1783033, ЈИБ:4400384180003
Рачун за прикупљање јавних прихода, врста прихода 722591, буџетска организација 0818035

 

Радно вријеме:

 

Од понедјељка до петка од 7:30 до 19 сати
 

 

 

Контакт и радно вријеме
  • Региструј се
Serbian English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Почетна  //  Дешавања  //  Дешавања  //  Четвртак, 13. јун 2019. године Борка Тадић - модерна персонификација Хелен Келер
Четвртак, 13. јун 2019. године Борка Тадић - модерна персонификација Хелен Келер
ПДФ
Штампа
Ел. пошта

У Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини одиграна је мултимедијална представа посвећена слијепој и глувонијемој америчкој књижевници Хелен Келер, чија је персонификација данас била слијепа књижевница, музичарка и сценска умјетница из Бањалуке Борка Tадић.


"Модерна сам персонификација Хелен Келер и говорим фрагменте из своје монодраме `У знаку бијелог штапа`. То је редитељ са својом екипом уклопио у једну цјелину, у представу о Хелен Келер", рекла је Тадићева новинарима.

Мултимедијалну представу организовали су Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске, Позориште младих "Дис" из Бањалуке и бијељинска Народна библиотека "Филип Вишњић".

"Задовољство ми је и част играти са младима из `Дис` позоришта јер у својим годинама и потпуно слијепа, могу да пратим договорено, да знам када да кренем и гдје да станем", каже Тадићева.

Она је навела да се о Хелен Келер, нажалост, не зна много, али да сви који су упознати о њеном лику и дјелу знају да је упорношћу и снагом осмислила и обогатила свој живот толико да ни људи са здравим слухом и видом нису било тако образовани и успјешни.

 

"Ако је она са три тјелесна хендикепа - слијепа, глува и нијема, могла да постигне огроман успјех, онда то свакако могу и потпуно здрави људи. За мене је Келерова личност коју изузетно цјеним и којој се дивим", истакла је Тадићева.

Редитељ из Бањалуке Новица Богдановић рекао је да Позориште младих "Дис" из Бањалуке већ неколико година сарађује са људима који имају хендикеп и до сада су урадили једну представу са глувонијемим лицима.

"Људи то гледају као било коју другу представу. Мене лично је фасцинирала Хелен Келер јер током школовања нисам имао прилику да прочитам ништа о њој, а све у вези с њом је фасцинантно - жена која не види, не чује, не говори, а направила је од живота нешто фантастично, постала је свјетски позната, школована књижевница која је научила четири свјетска језика", навео је Богдановић.

Он каже да је представа урађена са глувонијемим лицима и Борком која је слијепа.

"Оставили смо довољно простора публици да емотивно сагледа колико је то велико достигнуће и да се запита шта је са свим оним `невидљивим` особама попут ње, шта би све могли заједно да урадимо", рекао је Богдановић.

Директор Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Републике Српске Желимир Радиновић рекао је да су у овој установи, у овиру програмских активности и размишљања о инклузији, дошли на идеју да учествују у овом пројекту.

 

Почетна

О нама

Инфо

Најаве

Издања

Дешавања

Дигитална библиотека

 На врх