Контакт подаци и радно вријемеFind

Наша адреса и основни подаци:

 

Јавна установа Народна библиотека "Филип Вишњић" Бијељина

Трг краља Петра I Карађорђевића 5, 76300 Бијељина


телефони:
централа +38755205603
директор +38755210721
факс +38755208117
матична служба +38755226540
рачуноводство +38755226541

Основни суд Бијељина: Фи. 942/93, МБ:1783033, ЈИБ:4400384180003
Рачун за прикупљање јавних прихода, врста прихода 722591, буџетска организација 0818035

 

Радно вријеме:

 

Од понедјељка до петка од 7:30 до 19 сати
 

 

 

Контакт и радно вријеме
  • Региструј се
Serbian English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Почетна
Јун 2019
ПДФ
Штампа
Ел. пошта

Квадратни корен из живота – Мухарем Баздуљ

 

Биланс једног давног путовања и једне нестале земље након што хиљаде километара прохује и године се слегну.

Цигарета је догорела, време је да се крене. Улазим у аутобус...

Квадратни корен из живота отвара се стиховима Тома Вејтса. Има нечег од те интонације и тог вокала у гласу наратора новог романа Мухарема Баздуља. Овај аутор је већ препознатљив по вештом и узорном писању из првог лица једнине, но ниједан његов претходни лик није био толико слојевит и комплексан. Сергеј Бабић, Београђанин већ добрано загазио у педесете, креће на пут за Тузлу. Година је 2014, а он је у Тузли већ једанпут био, тачно двадесет година раније. Током три сата вожње, Бабић се присећа много дужег путовања ка истој дестинацији и прави биланс што властитог живота, што политичких и генерацијских промашаја. Пишући о политици, али достојно уметности романа, попут Исмаила Кадареа, са Болањовом способношћу да прикаже дух времена кроз описе интелектуалних котерија, Баздуљ је написао роман који се брзо чита и дуго памти.

„Људи, дискурси и дијалози које Мухарем Баздуљ представља у овој изврсној, паметној и динамичној књизи воде нас кроз цијело 'продужено' 20. стољеће, до данашњих дана. Он продире дубоко испод површине уобичајеног, једноставног и црно-бијелог, показујући нам да се наше животне приче конструирају у непрекидној интеракцији са животним причама других: били они велике хисторијске личности или тек наши познаници и пријатељи.“ Дејан Јовић

„Роман о човеку који је одбио да смисао који је изгубио у мраку тражи под рефлекторима и коме не преостаје ништа до да гради свој лични, аутопародични, зајебантски и јебиветарски мит, и да под именом непостојећег човека сазданим од наслова једне песме без керуаковске потребе да од тога прави помпу, крене на путовање које је само себи циљ и сврха.“ Владимир Кецмановић

Филијала – Сергеј Довлатов

Сергеј Донатович Довлатов руски књижевник, за живота у родној Русији није објавио ниједну књигу, да би после смрти стекао, попут Данила Хармса, статус култног писца. Светску славу стекао је 80-их година прошлог века у емиграцији, у САД, а многи угледни писци славили су његову прозу и таленат, попут Курта Вонегата, Ирвина Шоа, Јосифа Бродског... Основа његове целокупне прозе, па и ремек - дела Филијале, чини његов бурни, невероватни живот. Користи свој живони материјал да би створио нову реалност. Његова проза је лапидарна, дрска. Његови јунаци су аутсајдери.

Солунска 28 – Др Неле Карајлић

 

О новцу и страстима.

Прича о једној кући, једном граду и два света.

Након што је пред више од сто хиљада одушевљених читалаца са својим Фајронтом у Сарајеву освојио књижевну Лигу шампиона, Др Неле Карајлић нам представља свој први прави правцати роман!

Др Карајлић нас овога пута води у Београд с почетка двадесетог века, где се одвија прича коју вам до сада нико никада није испричао, а без које од сада неће моћи да се замисли ниједна озбиљнија историја града на ушћу Саве у Дунав.

Спајајући најбоље састојке јужноамеричког магијског реализма и сарајевског новог надреализма, Др Карајлић нам приповеда историју једне куће у дорћолској улици и води нас у простор са друге стране огледала, на самој тромеђи живота, смрти и вечности.

Солунска 28 је узбудљив роман о узбудљивим временима који ћете читати без даха до последње странице, а онда ћете желети још.

 

 
 На врх