Контакт подаци и радно вријемеFind

Наша адреса и основни подаци:

 

Јавна установа Народна библиотека "Филип Вишњић" Бијељина

Трг краља Петра I Карађорђевића 5, 76300 Бијељина

 


Tелефони:
централа +387(55)205-603
директор +387(55)210-721
факс +387(55)208-117
одјељење завичајне збирке +387(55)226-540
рачуноводство +387(55)226-541


Мејл адресе:
direktor.junbfv@gmail.com
sekretarnbfv@gmail.com
zavicajnanbfv@gmail.com

racunovodstvonbfv@gmail.com
studentskanbfv@gmail.com
medjubibliotecka.pozajmica.nbfv@gmail.com

 

Основни суд Бијељина: Фи. 942/93, МБ:1783033, ЈИБ:4400384180003
Рачун за прикупљање јавних прихода, врста прихода 722591, буџетска организација 0818035

 

Радно вријеме:

 

Сваки радни дан од 7:30 - 19:00 часова.
Суботом и недјељом не радимо
Читаоница је отворена сваки радни дан од 8 - 19 часова.

 

Контакт и радно вријеме
  • Региструј се
Субота, 2. новембар 2019. године Десети сусрети младих пјесника - сачувати љубав према лијепој ријечи
ПДФ
Штампа
Ел. пошта

Тринаест младих пјесника из Сремске Митровице, Вуковара и Бијељине састало се у Народној библиотеци „Филип Вишњић“ у оквиру 26. манифестације „Вишњићеви дани“, а њихове пјесме, које ће рецитовати и анализирати са књижевником Недељком Терзићем, наћи ће се до краја године у десетом зборнику под називом „Сјај у оку звијезде“.

Сусрети младих пјесника „На Филиповим стазама" организовани су девети пут у Бијељини, а само једном, 2011. године, у Сремској Митровици, каже директор Народне библиотеке „Филип Вишњић" Јован Цвјетковић. - Ово је прилика да наставимо дружење младих пјесника, а драго ми је што су неки од учесника већ израсли у озбиљне писце. Данас смо добили и збирку пјесама са сусрета у Сремској Митровици из 2011. године, коју нам је послао директор тамошње библиотеке Рајко Секулић, тако да имамо комплетиране све зборнике који су настали на досадашњим Сусретима - рекао је Цвјетковић. Радионицу у оквиру 10. Сусрета младих пјесника одржао је књижевник Недељко Терзић из Сремске Митровице, који је идејни творац „Дечије песничке колоније", из које су касније настали Сусрети „На Филиповим стазама". - Године 2000. основао сам пројекат Дечија песничка колонија. Прва је одржана у Моровићу, друга у природном резервату Обедска бара, а затим смо манифестацију преселили у Дворове код Бијељине и назвали је „Дечији песнички дворови". У протеклих десет година почели смо да одржавамо сусрете тромеђе - Србија, Хрватска, Република Српска и захвалан сам свима који улажу напор да ово дружење опстане - навео је Терзић.

Он је истакао да на Сусретима младих пјесника дјеца говоре поезију, дискутују о одређеним темама и анализирају текстове. - Учимо о лепом писању, а мото је - немојте преписивати, него изнесите оно што чувате у вама. Будите оригинални. Деца су велико благо и одрасли много греше што не верују у њих више. Трудим се, када разговарам са њима, да се односим као према одраслим особама и они заиста размишљају и дају предлоге, као да су одрасли - нагласио је Терзић. Маја Коприванац из Вуковара четврти је разред средње школе и други пут учествује на Сусретима у Бијељини. - Волим да пишем приче и песме, али поезија ми је ипак дража. Пре две године ми је објављена песма у зборнику Народне Библиотеке „Филип Вишњић", а ове године могу да се похвалим наградом са „Бранкових дана" који су одржани у Вуковару - каже Коприванац. Осамнаестогодишња Милица Мркоњић из Бијељине први пут учествује на Сусретима младих пјесника „На Филиповим стазама", а њени прозни радови двије године заредом су објављени у Зборнику младих талената у Пожаревцу. - Учествовала сам на академијама, литерарним конкурсима, беседила своје беседе. Пишем прозу у стиху, нешто што нема много везе са класичном поезијом и римом. На Сусрете сам дошла на предлог друга из школе, а оно чему тежим је објављивање сопствене збирке - додала је Мркоњићева.

Сусрети младих пјесника „На Филиповим стазама" одржани су у оквиру претпрограма 26. „Вишњићевих дана", манифестације која ће званично почети у понедјељак, 4. новембра.

 
 На врх