Контакт подаци и радно вријемеFind

Наша адреса и основни подаци:

 

Јавна установа Народна библиотека "Филип Вишњић" Бијељина

Трг краља Петра I Карађорђевића 5, 76300 Бијељина

 


Tелефони:
централа +38755205603
директор +38755210721
факс +38755208117
матична служба +38755226540
рачуноводство +38755226541


Мејл адресе:
direktornbfv@gmail.com
sekretarnbfv@gmail.com
newsletternbfv@gmail.com

 

Основни суд Бијељина: Фи. 942/93, МБ:1783033, ЈИБ:4400384180003
Рачун за прикупљање јавних прихода, врста прихода 722591, буџетска организација 0818035

 

Радно вријеме:

 

Од 20. јула 2020. године библиотека ради са корисницима од понедјељка до петка од 7:30 - 18:00 часова. Читаоница је отворена сваки радни дан од 10 - 16 часова уз ограничени број корисника, обавезно ношење маске и поштовање хигијенско-епидемиолошких мјера. Захваљујемо на разумијевању.

 

 

Контакт и радно вријеме
  • Региструј се
Serbian English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Од 20. јула 2020. године библиотека ради са корисницима од понедјељка до петка од 7:30 - 18:00 часова. Читаоница је отворена сваки радни дан од 10 - 16 часова уз ограничени број корисника, обавезно ношење маске и поштовање хигијенско-епидемиолошких мјера. Захваљујемо на разумијевању.
Новембар 2019
ПДФ
Штампа
Ел. пошта

Браћа Карамазови – Фјодор Михајлович Достојевски

Могло би се рећи да ликови браће Карамазови представљају различите аспекте исте, пишчеве личности или поједине развојне фазе његовог живота.

Браћа Карамазови нису само посљедњи и најзрелији роман великог писца Ф. М. Достојевског него и једно од највећих дјела свјетске књижевности. Последњи у циклусу велика четири романа, резимира пишчеве теме и идеје. Грађен је, као и остали, комбиновањем идеолошког и сензационалног чиниоца око спретно вођене интриге : убиства старог Карамазова и откривања убице међу његовим синовима, од којих је Димитрије оптужен за убиство; Иван интелектуални подстрекач злочина; Смердјаков, незаконити син, извршилац злочина и оличење до крајности изопачене Иванове мисли; и Аљоша-оличење активне љубави.

Тло под њеним ногама – Салман Ружди

Тешко је говорити о лепоти света кад човек изгуби вид, патња је певати хвалоспеве музици када вас изда бубна опна. Тако је и тешко писати о љубави, још теже писати са љубављу, кад вам је сломљено срце.

Ово је прича о Вини Апсари, вољеној певачици божанственог гласа, која је нестала након земљотреса у Мексику. О Ормусу Ками, њеном верном љубавнику, који је проналази, губи, тражи, изнова и изнова, кроз мелодичан сплет живота. И на крају, ово је прича о Раију, оданом фотографу који је волео Вину откад зна за себе, из прикрајка, увек чекајући на њен знак.

Изванредна по својој вишеструкој сложености и замршеном сплету хиндуистичке и старогрчке митологије, ово је парабола о свима нама, растрзаним између повезаности са коренима и чврстим тлом под ногама и потребе да пређемо границе и искусимо потпуну слободу.

Плес око сунца – Ведрана Рудан

Што је истина? Све је само дојам.

„Имам седамдесет година. На насловници изгледам као да имам седамдесет. Капци су ми отечени јер ме мучи алергија. Очи су ми стално црвене. Лице ми је мртвачки блиједо, кад га дотакне сунце, оно га поздрави пјегама. Не смијем се често, углавном буљим опсједнута страхом од смрти.

У књизи сам се скинула до краја. Повремено се, ослобођена сваке таштине, осјећам одлично у својој старој, набораној, пјегавој кожи.

Жена која у вас гледа, то сам ја. Ја стара. Ја уморна. Ја сита живота и сретна што сам жива. На мом се лицу срећа не види? Прочитајте књигу, срећа у њој чучи. Не чујете ме? Штета. Смијем се на сав глас.“

 

 
 На врх