Контакт подаци и радно вријемеFind

Наша адреса и основни подаци:

 

Јавна установа Народна библиотека "Филип Вишњић" Бијељина

Трг краља Петра I Карађорђевића 5, 76300 Бијељина

 


Tелефони:
централа +387(55)205-603
директор +387(55)210-721
факс +387(55)208-117
одјељење завичајне збирке +387(55)226-540
рачуноводство +387(55)226-541


Мејл адресе:
direktor.junbfv@gmail.com
sekretarnbfv@gmail.com
zavicajnanbfv@gmail.com

racunovodstvonbfv@gmail.com
studentskanbfv@gmail.com
medjubibliotecka.pozajmica.nbfv@gmail.com

 

Основни суд Бијељина: Фи. 942/93, МБ:1783033, ЈИБ:4400384180003
Рачун за прикупљање јавних прихода, врста прихода 722591, буџетска организација 0818035

 

Радно вријеме:

 

Сваки радни дан од 7:30 - 19:00 часова.
Суботом и недјељом не радимо
Читаоница је отворена сваки радни дан од 8 - 19 часова.

 

Контакт и радно вријеме
  • Региструј се
Септембар 2020
ПДФ
Штампа
Ел. пошта

Острво – Меша Селимовић

„Како живим? Добро. Задовољан сам што сам проживио вијек а нисам никоме нашкодио. Оно што је мени штете нанесено, давно сам заборавио, губитак је лакше поднијети него кајање.

Судбина ме је поставила на ову стазу, за другу не знам, и корачаћу по њој док у мени има снаге. Овдје сам угледао небески бескрај и пучину на којој ми се око одмара, и ово не бих замијенио ни за један крај на свијету.

Љепших можда има, дражих нигдје. Овај крај, то сам ја, то је мој живот и моја љубав.“

Српска књижевна сцена може се похвалити бројним писцима изузетног дара, али мало је оних чије стваралаштво дотиче читаоца као Селимовићево – топлина и непосредност његових јунака и чистота осећања која извиру са страница ових дела, испричаних таквом једноставношћу какву само врхунски мајстор може да постигне, дирају право у душу и заувек ту остају. „Дервиш и смрт“, „Тврђава“ и „Острво“ прави су бисери овог великана.

Прича о онима који одлазе И онима који остају – Елена Феранте

Трећа књига серијала „Напуљске приче“ доводи нас у седамдесете године XX века. Главне јунакиње Лила и Елена су одрасле жене и воде потпуно различите животе. Лила је након удаје и рођења сина напустила мужа и сада једва саставља крај са крајем од радничке плате. Елена је успела да напусти стари крај и после завршетка факултета објавила је успешан роман који јој је отворио врата образованог високог друштва. Свака се на свој начин бори да избегне загрљај живота у беди, сиромаштву, незнању и потчињености коме су се отргле, обе пливају великим морем могућности које је ново време донело, све време бивајући нераскидиво повезане.

„Елена Феранте је један од највећих романописаца нашег времена.“ The New York Times Book Review

„Невероватна, дивље оригинална епска прича о демонској моћи женске креативности.“  The Los Angeles Review of Books

„Књижевно чудо, ван свих граница и жанрова.“ Il Salvagente


 

Неутешни – Казуо Ишигуро

 

Рајдер је прослављени музичар који долази у неименовани централноевропски град како би одржао најважнији концерт у свом животу, а да се више не сећа када је тачно на њега пристао и какве га обавезе очекују. Иако је „највећи живи пијаниста” раније већ посетио овај град, ни тога не може да се сети, али зато сви други, изгледа, то врло добро памте. Збуњени Рајдер тако бива увучен у низ мистериозних догађаја ван његове контроле, који му постепено откривају фрагменте мозаика успомена на заборављена пријатељства и ривалства, старе љубави и ране.

 

У роману Неутешни нобеловац Казуо Ишигуро нас води кроз снолики лавиринт готово кафкијански опскурне психолошке приче. Централна тема његовог целокупног дела – непоузданост људског сећања – овде је доведена до својих крајњих консеквенци. Заједно са главним јунаком, читаоци траже излаз из тог лавиринта, притом уживајући у беспрекорном стилу аутора, који се још једном показује као велики мајстор с непогрешивим слухом за музику и ритам књижевног приповедања.

 

 
 На врх