Контакт подаци и радно вријемеFind

Наша адреса и основни подаци:

 

Јавна установа Народна библиотека "Филип Вишњић" Бијељина

Трг краља Петра I Карађорђевића 5, 76300 Бијељина

 


Tелефони:
централа +387(55)205-603
директор +387(55)210-721
факс +387(55)208-117
одјељење завичајне збирке +387(55)226-540
рачуноводство +387(55)226-541


Мејл адресе:
direktor.junbfv@gmail.com
sekretarnbfv@gmail.com
zavicajnanbfv@gmail.com

racunovodstvonbfv@gmail.com
studentskanbfv@gmail.com
medjubibliotecka.pozajmica.nbfv@gmail.com

 

Основни суд Бијељина: Фи. 942/93, МБ:1783033, ЈИБ:4400384180003
Рачун за прикупљање јавних прихода, врста прихода 722591, буџетска организација 0818035

 

Радно вријеме:

 

Сваки радни дан од 7:30 - 19:00 часова.
Суботом и недјељом не радимо
Читаоница је отворена сваки радни дан од 8 - 19 часова.

 

Контакт и радно вријеме
  • Региструј се
3. и 4. март 2014. године Дани библиотека и библиотекара на Новосадском Салону књига
ПДФ
Штампа
Ел. пошта

У оквиру двадесетог по реду новосадског Салона књига, трећу годину узастопно се одржавају Дани библиотека и библиотекара, као редован сајамски програм препознатљив и значајан за библиотекарску професију - који се реализује кроз партнерство Градске библиотеке у Новом Саду и Новосадског сајма, и у сарадњи са Народном библиотеком Србије, Библиотеком Матице српске и стручњацима из области библиотечко-информационе делатности.

Манифестација има за циљ да обједини стручну едукацију, размену искустава, као и да покрене важна питања која се односе на значај и улогу књиге у друштву. Садржаји Дана сваке године имају оквирну тему која је актуелна и важна за функционисање библиотека, унапређење континуираног образовања и напредак издаваштва. И ове године, љубазношћу руководства Новосадског сајма, Градска библиотека у Новом Саду имала је штанд на коме је представила своју издавачку делатност и издавачку продукцију других библиотека издавача из Републике Србије и Републике Српске.

По концепцији, у два радна дана, 3. и 4. марта, реализују се садржаји који обухватају многа питања која се односе на професионализацију струке, позицију књиге и феноменологију читања, због чега је тематски Округли сто централни догађај првог дана, а стручно образовање главни програм другог дана манифестације.
Први дан стручног скупа одржан је 3. марта 2014. године, у Мастер центру Новосадског сајма, са почетком у 11.00 сати.

На почетку стручног скупа присутнима се обратио Драган Којић, директор Градске библиотеке у Новом Саду. Поздравио је присутне управнике Народне библиотеке Србије и Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске, заменицу управника Библиотеке Матице Српске, директоре јавних библиотека и библиотекаре и представника Новосадског сајма.

Манифестацију „Дани библиотека и библиотекара“ бираним речима отворила је Светлана Јанчић, в. д. управника Народне библиотеке Србије, истичући значај оваквих скупова за библиотечку делатност.
Љиља Петровић-Зечић, управница Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске, укратко је представила рад ове националне библиотеке.
Јован Цвјетковић, директор Народне библиотеке “Филип Вишњић” у Бијељини говорио је о стању у јавним библиотекама у Републици Српској.
Др Бојан Гајић (Новосадски сајам) истакао је да Салон књига у Новом Саду нема изражен комерцијални ефекат, али је значајан у културолошком смислу. Посевбно је похвалио успешну дугогодишњу сарадњу са Градском библиотеком у Новом Саду.

Након отварања стручног скупа проф. др Жељко Вучковић (Педагошки факултет, Сомбор) говорио је на тему Утицај стручног усавршавања библиотекара на квалитет услуга и развој делатности. У свом излагању истакао је значај перманентног стручног образовања библиотекара у оквиру нових законских прописа из библиотечко-информационе делатности.

Након првог дела програма, организован је округли сто са темом Читање као мисаони процес : књига и читање данас.
Скуп је поздравила Миланка Бркић, чланица Градског већа за културу. Драган Којић је представио књигу проф. др Павла Илића, Оливере Гајић, Миланке Маљковић и Софије Кошничар Читањем ка стварању – стварањем ка читању, издање Градске библиотеке у Новом Саду и ИК Прометеј. Указао је на потребу да се организовано приступи неговању читалачких навика где подједнаке обавезе имају породица, школа, друштво, пре свега медији, издавачи, али и државни органи који по професионалној обавези брину о култури.
Проф. др Павле Илић говорио је о читању књижевног дела као доживљају и инспирацији, читању као стваралачком чину, стваралаштву подстакнутом радом на разноврсним књижевним текстовима, перцепцији уметничког дела и др.
Зоран Колунџија, члан УО Удружења издавача и књижара Републике Србије говорио је о стању у издаваштву данас и неким иницијативама Удружења да се постојеће тешкоће превазиђу.
О искуствима у раду са корисницима у Градској библиотеци у Новом Саду говориле су библиотекарке Клаудија Слепчев и Драгана Божић.

Након ових излагања, у даљој расправи, учествовали су директори библиотека и библиотекари у јавним и школским библиотекама, а Миланка Бабић из Библиотеке Града Београда говорила је о добрим искуствима у акцији „Читалачка значка“ у раду са најмлађима.

 
 На врх