Контакт подаци и радно вријемеFind

Наша адреса и основни подаци:

 

Јавна установа Народна библиотека "Филип Вишњић" Бијељина

Трг краља Петра I Карађорђевића 5, 76300 Бијељина

 


Tелефони:
централа +38755205603
директор +38755210721
факс +38755208117
матична служба +38755226540
рачуноводство +38755226541


Мејл адресе:
direktornbfv@gmail.com
sekretarnbfv@gmail.com
newsletternbfv@gmail.com

 

Основни суд Бијељина: Фи. 942/93, МБ:1783033, ЈИБ:4400384180003
Рачун за прикупљање јавних прихода, врста прихода 722591, буџетска организација 0818035

 

Радно вријеме:

 

Од 20. јула 2020. године библиотека ради са корисницима од понедјељка до петка од 7:30 - 18:00 часова. Читаоница је отворена сваки радни дан од 10 - 16 часова уз ограничени број корисника, обавезно ношење маске и поштовање хигијенско-епидемиолошких мјера. Захваљујемо на разумијевању.

 

 

Контакт и радно вријеме
  • Региструј се
Serbian English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Уторак, 24. децембар 2019. године Представљена монографија "Тиња незаборављени завичај"
ПДФ
Штампа
Ел. пошта

У Народној библиотеци „Филип Вишњић“ је представљена монографија „Тиња – незаборављени завичај“ коју је припремило Удружење становника Тиње који, како рече један од коаутора Милојко Тодоровић, данас живе на неколико континената.

„ Данас становници Тиње живе и на подручју Бијељине, Брчког, Модриче, у Србији. Ово је покушај да се сачува од заборава село и обичаји који су красили становнике Тиње. Мудри људи су давно рекли - све оно што се не запише, временом се заборави и нестане. Желимо подсјетити и млађе нараштаје на људе који су живјели у Тињи. За нас, који смо провели добар дио свог живота у Тињи, ова монографија ће послужити да се сјетимо тих сретних времена и драгих људи са којима смо живјели. Већина нас никада се неће вратити у Тињу, али ћемо у себи носити успомене и сјећање на дане проведене у том селу на обронцима Мајевице. Миленко Крсмановић, рођен у Тињи, сада становник Бијељине, каже за Дешавања у Бијељини да су мјештани Тиње имали четири прозора у свијет. „ Изградњом пруге Брчко – Бановићи, мјештани Тиње су добили тај први прозор у свијет.

Други прозор или други праг је био изградња магистралног пута Тузла – Жупања. Тај пут нам је отворио нове видике и нове могућности. Довођењем телефонске линије 1983. године могли смо ступити у контакт са људима из цијелог свијета. Ипак, најзначајнији прозор у свијет, по мени, било је отварање четворогодишње школе, а касније и осмогодишње. У Тињу су дошли образовани људи и то образовање и васпитање су пренијели на младе. Ова књига је сјећање на добре људе Тиње. Тренутно у Тињи живи тридесет и двоје предратних Срба, а било нас је, по попису из 1992. године, око 788. Дуго смо прикупљали грађу за ову књигу.

Помогла нам је и грађа коју је прикупио матичар Стево Милановић и инжењер Стево Вуковић. Њима дугујемо захвалност за настанак ове монографије. Професор Перо Спасојевић нас је пожуривао да све то објединимо и одштампамо, што смо и учинили“. Пензионисани професор Перо Спасојевић каже да у књизи има елемената и етнолошке збирке и грађе која може послужити у научна истраживања. „ У књизи је направљен најбољи избор текстова, укључујући у духовну страну живота из времена којих више нема. Ово је књига која се може посветити култури сјећања. Најважнији наш циљ у стварању ове монографије јесте да она остане својеврсна успомена становницима Тиње који су се раселили широм свијета“, рекао је за портал Дешавања у Бијељини професор Спасојевић.

 

Почетна

О нама

Инфо

Најаве

Издања

Дешавања

Дигитална библиотека

 На врх