Контакт подаци и радно вријемеFind

Наша адреса и основни подаци:

 

Јавна установа Народна библиотека "Филип Вишњић" Бијељина

Трг краља Петра I Карађорђевића 5, 76300 Бијељина

 


Tелефони:
централа +387(55)205-603
директор +387(55)210-721
факс +387(55)208-117
одјељење завичајне збирке +387(55)226-540
рачуноводство +387(55)226-541


Мејл адресе:
direktor.junbfv@gmail.com
sekretarnbfv@gmail.com
zavicajnanbfv@gmail.com

racunovodstvonbfv@gmail.com
studentskanbfv@gmail.com
medjubibliotecka.pozajmica.nbfv@gmail.com

 

Основни суд Бијељина: Фи. 942/93, МБ:1783033, ЈИБ:4400384180003
Рачун за прикупљање јавних прихода, врста прихода 722591, буџетска организација 0818035

 

Радно вријеме:

 

Сваки радни дан од 7:30 - 19:00 часова.
Суботом и недјељом не радимо
Читаоница је отворена сваки радни дан од 8 - 19 часова.

 

Контакт и радно вријеме
  • Региструј се
Мај 2021
ПДФ
Штампа
Ел. пошта

 

Очеви и оци – Слободан Селенић

„Социјалне и политичке прекретнице у Југославији чине фабулу најзачајнијег романа Очеви и оци (1985) плодног српског писца Слободана Селенића. Због свог бескомпромисног пресека замршене сцене предратне српске и југословенске политике, свог непатвореног антикомунизма у коме се вешто преплићу породична и друштвена драма епохе, овај роман било би тешко објавити пре Титове смрти 1980. У епилогу ове трагичне полувековне породичне саге, у последњим годинама Другог светског рата, Михајло Медаковић, син припадника предратне грађанске аристократије, све дубље се уплиће у комунистички покрет, и његове очигледне симпатије према комунистима пружају Селенићу прилику да дâ одушка свом гнушању према циничним ујдурмама заговорника бескласног друштва и, истовремено, презиру према националистичкој политици многих својих сународника.“

Браћа Карамазови – Фјодор Михајлович Достојевски

Могло би се рећи да ликови браће Карамазови представљају различите аспекте исте, пишчеве личности или поједине развојне фазе његовог живота.

Браћа Карамазови нису само посљедњи и најзрелији роман великог писца Ф. М. Достојевског него и једно од највећих дјела свјетске књижевности. Последњи у циклусу велика четири романа, резимира пишчеве теме и идеје. Грађен је, као и остали, комбиновањем идеолошког и сензационалног чиниоца око спретно вођене интриге : убиства старог Карамазова и откривања убице међу његовим синовима, од којих је Димитрије оптужен за убиство; Иван интелектуални подстрекач злочина; Смердјаков, незаконити син, извршилац злочина и оличење до крајности изопачене Иванове мисли; и Аљоша-оличење активне љубави.


 

Кукавичије јаје- Агата Кристи

Агата Кристи је најобјављиванија ауторка свих времена. Једино Библија и Шекспиров опус премашују укупни тираж њених дела – продато их је милијарду на енглеском језику и још милијарду у преводу на стотину других језика.

Породица Аргајл није задовољна вестима да је једна њен члан посмртно ослобођен оптужбе за убиство. Ако Џеко Аргајл није убио своју мајку, ко је онда убица?

Годину дана раније убијена је мајка, истинска глава породице, а њен син Џеко проглашен кривим и осуђен на доживотну робију. Током суђења Џеко је понављао да је недужан, да је те вечери стопирао и да га је повезао средовечни човек у тамном аутомобилу. Полиција није успела да пронађе тајанственог возача и сматрала је да Џеко лаже.

Доктор Артур Калгари је био тај тајанствени човек, али се појавио прекасно за Џека који је умро од упале плућа после свега шест месеци у затвору. Осећајући да дугује истину породици, Калгари скелом прелази реку Рубикон и стиже у Сунчани врх, дом Аргајлових, али изненађено схвата да је његово откриће дубоко узнемирило породицу. Зато што оно значи само једно – да је убица и даље међу њима...

 

 
 На врх