Контакт подаци и радно вријемеFind

Наша адреса и основни подаци:

 

Јавна установа Народна библиотека "Филип Вишњић" Бијељина

Трг краља Петра I Карађорђевића 5, 76300 Бијељина

 


Tелефони:
централа +387(55)205-603
директор +387(55)210-721
факс +387(55)208-117
одјељење завичајне збирке +387(55)226-540
рачуноводство +387(55)226-541


Мејл адресе:
direktor.junbfv@gmail.com
sekretarnbfv@gmail.com
zavicajnanbfv@gmail.com

racunovodstvonbfv@gmail.com
studentskanbfv@gmail.com
medjubibliotecka.pozajmica.nbfv@gmail.com

 

Основни суд Бијељина: Фи. 942/93, МБ:1783033, ЈИБ:4400384180003
Рачун за прикупљање јавних прихода, врста прихода 722591, буџетска организација 0818035

 

Радно вријеме:

 

Сваки радни дан од 7:30 - 19:00 часова.
Суботом и недјељом не радимо
Читаоница је отворена сваки радни дан од 8 - 19 часова.

 

Контакт и радно вријеме
  • Региструј се
Петак, 27. април 2023. године Стручни скуп "Библиотекарство пред новим изазовима"
ПДФ
Штампа
Ел. пошта

У организацији Друштва библиотекара Републике Српске и Народне библиотеке „Филип Вишњић“, у  Етно селу „Станишићи“ одржан је стручни-научни скуп библиотекара под називом “Библиотекарство пред новим изазовима“.

Жељана Арсеновић, директор ЈУ Народна библиотека „Филип Вишњић“, истакла је да је у ресору библиотекарства, изузетно важна сарадња и састајање, како би размјенили информације.

„Веома је важно да сарађујемо, да чујемо какве иновације имамо у области библиотекарства и на који начин можемо нашим корисницима приближити књигу. Тренутно радимо на аутоматизацији књижног фонда, на дигитализацији књижне грађе како би свим корисницима омогућили онлајн приступ књигама, како би од куће видјели да ли имамо одређено градиво које им је потребно или књигу“, рекла је Арсеновић, те додала да је улагање у културу једно од најважнијих и „најисплативијих“, јер на тај начин најмлађе генерације стичу навику да посјећују библиотеку.

Љиљана Кнежевић, предсједник Друштва библиотекара Републике Српске, рекла је да је циљ одржавања стучно-научних скупова, заправо стручна едукација библиотекара.

„Настојимо да библиотеке постану мјесто доступно свима. У току данашњег дана регисторвано је око 220 учесника, а очекујемо да ће тај број бити и већи. Имамо колеге из региона, из БиХ, Брчко дистрикта, Црне Горе, Србије, односно, из свих типова библиотека“, каже Кнежевић.

Гордана Стокић Симончић, управник катедре на Филолошком факултету у Београду, нагласила је да свако окупљање потреба да се библиотекари подсјете високих стандарда које професија намеће, како би се смањио јаз који постоји у односу на међународне норме.

„Библиотекарство је на међународном плану изузетно добро уређена професија, што можда са наше дистанце можда и не делује тако. Оно што је одавде тешко уочљиво је да је то струка и професија која је у експанзији и која је међу друштвеним делатностима у јавном сектору заправо постала све више престижна. Овде сам да подсетим на високе стандарде и на средине у којима 70% локалног становништва чини кориснике библиотека за разлику од наших 6-9%“, каже Стокић-Симончић.

Радослав Остојић, савјетник Градоначелника Града Бијељина, истакао је да је данашњи скуп прилика да се размјене искуства, те да се унаприједи рад библиотека.

„Писана ријеч је веома важна, јер модернизација писане ријечи и њена приступачност најмлађим генерацијама је вјероватно једна од нових изазова“, каже Остојић.

Град Бијељина је генерални покровитељ XXIII стручно-научног скупа библиотекара под називом “Библиотекарство пред новим изазовима“.


 

 

 

Почетна

О нама

Инфо

Најаве

Издања

Дешавања

Дигитална библиотека

 На врх