О Бијељини
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ДЕШАВАЊА 2011У Народној библиотеци "Филип Вишњић" често се одржавају књижевне вечери, сусрети са писцима, представљања нових издања књига, приредбе, округли столови, предавања, изложбе, семинари и разни музичко – сценски наступи. Разним поводима у Библиотеци су гостовали и представили се, позната имена писаца, универзитетских професора, музичара и издавача. На овај начин Библиотека настоји да информише кориснике о савременим књижевним и културним дешавањима на ширем плану. Такође, жели да разноврсном понудом приближи библиотеку и књигу корисницима.

12.октобар ПРEДСТАВЉЕНА КЊИГА "ЦВЕТ МОГ ЖИВОТА"

Бијељинској публици у Народној библиотеци "Филип Вишњић" је представљена књига" Цвет мог живота", ауторке Маше Ребић, о животу жена.
Ребићева је рекла да је радња књиге смјештена у данашњи, али и у Београд двадесетих и шездесетих година прошлог вијека, те додала да су романом обухваћене три генерације београдских жена.
"Књига није бајковита, као што нису ни прошле, али ова је посебно `тешка`. Због тога има тако нежан наслов", нагласила је Ребићева.
Она је напоменула да је ова књига озбиљнија од њених претходних дјела јер је кроз њу сазрела.
"Уозбиљила сам се, порасла, проживела неке тешке ситуације као жена и то се одмах одразило на стил и тему писања", нагласила је Ребићева.
Она успјех својих књига објашњава тиме што се можда у њима препознају дјевојке, жене и мушкарци у многим ситуацијама.
Ребићева је додала да је у преговорима за снимање серије по њеном роману "Спонзоруше".

 

 

06.октобар ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „СУНЦЕ МЕНИ , СУНЦЕ ТЕБИ“ ВЕСНЕ ДЕДИЋ МИЛОЈЕВИЋ

У Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини , пред великим бројем љубитеља писане ријечи, представљен је најновији роман познате београдске новинарке Весне Дедић-Милојевић "Сунце мени, сунце теби".
Роман је наставак мелодраме "Заувек у срцу", која је била апсолутни бестселер 2010. године.
Весна Дедић-Милојевић са препознатљивом емотивношћу, духовитошћу и иронијом у новом роману суочава своје јунаке са чежњом за вечитом љубављу, борбом против стерилитета, спознајом о бисексуалности партнера, агресијом у браку, не одустајући од идеје из претходног романа да се трагедије у животу дешавају, а срећа се гради.  О књизи је, осим ауторке, говорио и Иван Голушин, водитељ телевизије "Авала" из Београда.
Инспирација за наслов и ову предивну љубавну причу која се чита у једном даху ауторка је нашла у пјесми Миладина Шобића "Сунце теби, сунце мени".
"На предлог читалачке публике првог дела ове моје трилогије, написала сам и други део, али овог пута са срећним завршетком. Трећи део сам почела да пишем, а главни рад на њему биће на зиму у Будви", рекла је Весна Дедић-Милојевић.
Она је најавила да ће за вријеме Међународног сајма књиге у Београду сваки дан присуствовати овој манифестацији како би поклоницима њеног дјела уприличила мало изненађење.       "Део тог изненађења је награда за најбољу написану љубавну поруку коју ће сви који буду купили књигу имати прилику да напишу и на тај начин учествују у извлачењу награде. Награда је боравак за двоје у мом друштву у предивном амбијенту Будве", рекла је Весна Дедић-Милојевић.
Промоција књиге организована је уз дегустацију црног црногорског вина и музику Сергеја Ћетковића , Џибонија и других које јунакиње њеног романа воле да слушају.
Ауторка се потрудила да испуни обећање дато прије осам мјесеци у Бијељини да ће се крајем године појавити у овом граду са наставком романа "Заувек у срцу" - "Сунце мени, сунце теби".
Она је духовитим и емотивним разговором о књизи забављала посјетиоце који су опијени предивном атмосфером и црним вином стрпљиво чекали да им Весна потпише роман...            

04.октобар ПОЕЗИЈУ АЛЕКСЕ ШАНТИЋА ГОВОРИО БРАНИСЛАВ ЛЕЧИЋ

У Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини одржано је "Вече поезије Алексе Шантића", а стихове овог српског великана бијељинској публици говорио је београдски глумац Бранислав Лечић.
"Кад год бих се почео бавити Шантићем - читати га или глумити - погледао бих на сва његова сабрана дјела која се налазе на мом столу и изустио `Шантићу ко си, да си, сад си ја`", рекао је Лечић.
Лечић је истакао да Шантић поезијом позива "на уживање у природи и у сопственом бићу, као и на вриједности етичке природе".
"Шантић је пјесник који увијек `качи` нешто дубоко, исконско у нама што јесте базична снага Срба, која се може назвати и људским болом за очовечењем и осмишљењем овога живота", рекао је Лечић.
У препуној великој сали бијељинске библиотеке Лечић је говорио најпознатије стихове српског великана поезије с краја 19. и почетком 20. вијека, када су и настала његова највећа дјела - родољубива и посебно романтично-љубавна.
Пред бијељинску публику Лечић је изнио сав емоционални бол, родољубље, љубавну чежњу и пркос за национално и социјално угрожени српски народ, саткан у младом Херцеговцу, рођеном Мостарцу, а пренесен у његове најљепше пјесме.
Међу бројним, вечерас су се чуле Шантићеве пјесме "Емина", "Не вјеруј" "Остајте овдје", "Претпразничко вече", "Што те нема?", "Вече на шкољу", "О класје моје", "Моја отаџбина" и друге које су обиљежиле епоху српског пјесничког стваралаштва, а од којих су неке и компоноване.
Лечић је раније рекао новинарима да је сваки његов долазак у Бијељину и у Републику Српску за њега узбудљив и препун позитивних утисака.
Београдски глумац Бранислав Лечић почетком деведесетих година 20. вијека играо је улогу чувеног мостарског пјесника Алексе Шантића у филму и серији "Мој брат Алекса", романсираној биографији коју је режирао Александар Јевђевић.
Бројни посјетиоци, поштоваоци како поезије Алексе Шантића тако и глумачког остварења и умијећа Бранислава Лечића, одушевљено су вечерас поздрављали сваки изговорени стих, сваку мисао, пјесму, који су још једном подсјетили на љепоту Шантићевог умјетничког израза.
Многи посјетиоци су након завршене "Вечери поезије Алексе Шантића" из библиотеке одлазили пјевушећи Шантићеве најпознатије стихове - "Емину", "Што те нема"…

 

01.октобар Луткарска представа у Библиотеци

Најављујући Дјечију недјељу, у Библиотеци је изведена луткарска представа „Тајна“. Представу су извели чланови луткарске радионице наше библиотеке. Почетком августа смо почели са припремом представе за коју је сценарио написао наш познати луткар Богдан Симић. Мали луткари су сами израдили лутке које су користили у представи (оне мало компликованије је, наравно, направио Богдан Симић). Дјеца луткари су испољили сву своју креативност, научили да искажу емоције и позитивну енергију којом одишу. Дјеца у публици су то препознала и на прави начин реаговала на дешавања на позорници. Одушевљено су пљескали и пјевали заједно са луткарима. Гости су били Андреа Галац, која је свирала флауту уз клавирску пратњу професора Бојана Софренића, и плесна група четвртог разреда Основне школе „Јован Дучић“ из Патковаче, коју води учитељица Слободанка Дамјановић. На крају представе сви су хтјели да се сликају са тета лијом која је уз плес најављивала програм.

 

28.септембар ПРОМОВИСАНА КЊИГА "ДВОР КНЕЗА АЛЕКСАНДРА КАРАЂОРЂЕВИЋА"

Читалачкој публици у Бијељини представљена je књига "Двор кнеза Александра Карађорђевића", аутора Небојше Јовановића, прва историјска студија о првом српском двору која баца ново свјетло на период српске историје у 19. вијеку.
Јовановић каже да књига представља први покушај у српском народу, у нововјековној историји, да се владарев дом формално учини центром, политичког, културног и друштвеног живота државе.
"Књига говори о двору као центру свих политичких и друштвених збивања у тадашњој Србији. Она, међутим, говори и о људима, нашим и странцима, који су веома утицали на ток тадашњих збивања. Кнез Александар Карађорђевић први је наш владар који је све време владавине провео у Београду и свој дом учинио двором, по обрасцу на западноевропске, са свим што та реч подразумева", рекао је Јовановић прије вечерашње промоције књиге у Народној библиотеци "Филип Вишњић".
Према његовим ријечима, књига баца ново свјетло на тадашње вријеме, кроз потпуно другачију визуру којој историчари као да су се плашили да приступе.
"То подразумева да се у прошлост уђе кроз нечију свакодневицу и кућни амбијент, да се види како се живи и разговара у неко време, како се владар понаша и како на њега гледају образовани људи који долазе у његов двор", истиче Јовановић.
Он додаје да је двор кровна мјера да се освијетли једна владавина и епоха која је у Србији и у српској историографији врло слабо проучена, као доба које је названо уставобранитељским временом.
"Чак није, за разлику од свих других владара, названо по кнезу који је тада владао, као што је свако друго називано добом кнеза Михаила, добом краља Милана, добом краља Александра. Ово је названо добом уставобранитеља, по политичкој странци која је тада била на власти", наводи Јовановић и напомиње да се његово истраживање мјери годинама и обухвата рад у свим домаћим и страним архивама.
Историчар и књижевник Небојша Јовановић није искључио могућност да његово дјело доживи екранизацију, јер би, како каже, на основу ове књиге могао да се направи добар филм.

 

26.септембар ОБИЉЕЖЕН ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА

Народна библиотека "Филип Вишњић" из Бијељине и Агенција за стране језике "Церовац" из овог града заједно су данас обиљежили јубиларну десету годину Европског дана језика како би популарисали учење страних језика.
"Ово је прилика да популаришемо учење страних језика и данас, заједно са школом страних језика `Церовац`, организујемо пригодан програм за све заинтересоване, да их мотивишемо да уче стране језике", рекао је Јован Цвјетковић, директор Библиотеке.
Он је поручио члановима Библиотеке да се упознају о књигама на неком од страних језика које ова установа посједује.
Између осталих, као најстарије издање, Библиотека чува француско издање књиге Монтењеви есеји, 12. том, која датира из 16. вијека, тачније из 1595. године.
Цвјетковић је најавио да ће Народна библиотека "Филип Вишњић", заједно са Агенцијом за стране језике "Церовац", наредног мјесеца покренути и бесплатну школу француског језика за своје чланове, којих је више од 4 000.
"Ниједна школа страних језика нема француски језик. Ово је прилика да скупимо све заљубљенике у овај европски језик и да у нашој библиотеци похађају бесплатну школу, почетни курс за све полазнике", рекао је Цвјетковић и поновио да право на бесплатан курс имају, прије свега, чланови Библиотеке.
Ана Мискин, једна од власница Агенције "Церовац", истакла је да је ова школа основана у Требињу прије 10 година, а да у Бијељини, Билећи, Гацку и Вишеграду ради већ седам година.
"Остварујемо изузетне резултате у сарадњи са домаћим и страним институцијама - Британским савјетoм, Кембриџ универзитетoм, британскoм, италијанскoм и њемачкoм амбасадom, као и са образовним институцијама које они подржавају.
Она је додала да се у Бијељини организују општи курсеви страних језика, конверзацијски и специјалистички.
Полазници ове агенције задовољни су знањем које у њој стичу и изузетно свјесни предности које им познавање страних језика пружа.
"Идем двије године у ову школу. Одличан сам ученик и имам све петице. Задовољан сам што добро познајем енглески. Обишао сам неке европске градове, као што је Париз, и желим да обиђем још много свијета, а ту ће ми знање језика сигурно добро доћи", рекао је седмогодишњи полазник школе Бошко Бобар.
Лука Вуковић из Бијељине рекао је да је његова намјера да енглески језик научи што боље како би се споразумијевао у свијету са другим људима.
"Свјетски сам првак у каратеу, тренирам пет и по година, планирам да путујем много, да освојим бројне медаље и постигнем добре успјехе, у чему ће ми познавање енглеског свакако добро доћи", рекао је Вуковић.
Присутним љубитељима и поштоваоцима лингвистичке науке и страних језика на неколико европских језика обратили су се, поздрављајући их на тај начин, полазници школе "Церовац".
Европски дан језика, установљен у Савјету Европе, обиљежава се од 2001. године 26. септембра ради скретања пажње на лингвистичко богатсво Старог континента, као и на потребу учења страних језика како би се у већој мјери цијенила вриједност и предности различитих култура.                         

 

 

 

 

15.септембар Промовисана књига "Словенска митологија"

У Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини промовисана je књига "Словенска митологија", аутора Ненада Гајића, посвећена древним обичајима старих Словена који су се задржали до данас, а веома често се не зна шта заправо представљају.
Гајић истиче да ову књигу о историјату и вјеровањима старих Словена - језику, обичајима, боговима и митским мјестима, може да чита и неко ко нема никакво предзнање и неко ко зна доста о словенској митологији, а да сваком буде занимљива.
"Надам се да ће ова књига помоћи да се и ми, али и други народи, донекле упознамо о древним обичајима и вjеровањима, чија љ епота не заостаје ни за једном познатијом митологијом. Суштина свега је да сам открио да није било бољег мјеста за писање о словенској митологији од оног гдје живим /у Србији/. Схватио сам да је словенска митологија код Срба очувана у великој мјери, боље него код неких других словенских народа", рекао је Гајић.
Аутор, који је у стварање овог дјела уложио седам година, наглашава да је фасцинантно то што је у православље у великој мјери уткана стара религија, о којој се зна тако мало, као и то што су сачувани многи обичаји, али често изостаје објашњење зашто их се људи придржавају.
"Чак и ако то нећемо да признамо, придржавамо се древних обичаја који посебно долазе до изражаја на свадбама, на сахранама, када се иде на бабине, за Божић, за славу, а нисмо свјесни шта заправо представљају. Напримјер, да Срби нису раскрстили са паганством показује то што се и даље не крсте када грми, јер се плаше старог бога грома. Потрудио сам се да у књизи објасним управо значење тих обичаја, да бисмо знали шта смо сачували, јер је то драгоцјено", нагласио је Гајић.
Он сматра да је у ери интернета младе могуће вратити књизи, коријенима, историји и традицији, само треба одабрати креативан приступ.
"Младима то треба представити тако да буду поносни на то, а не да заспе усред читања. Ново вријеме тражи и нове методе. Традиција и коријени могу дјеловати незанимљиво само ако су лоше упаковани", закључио је Гајић.
Књига, у којој су сажети подаци о свим познатим словенским боговима, митолошким бићима и мјестима, обичајима, магији и ритуалима, ослања се на најпознатије научне ауторитете који су писали о словенској митологији.

 

 

 

 

 

8.септембар Промоција два романа Душана Микље

Романи "Африканац" и "Њујорк, Београд", аутора Душана Микље, промовисани су у Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини.
         У роману "Африканац", аутор пише о личним искуствима које је стекао током вишегодишњег живота на "црном континенту", у вријеме које је било најбурније поглавље афричке историје.
         Ликови су цареви, принцезе, предсједници, врачеви, пјесници, пустолови и други.
         "Имао сам срећу да тамо упознам обичне људе, али и многе државнике, о којима имам веома високо мишљење. То је роман који није писан на класичан начин да се истина скрива, већ напротив, открива се од прве странице у жељи да се разбију многе предрасуде које постоје о том континенту", рекао је синоћ Микља.

         Прича романа "Њујорк, Београд" заснована је на животним искуствима три Београђанке које живе у Америци, али која није, како је рекао аутор, класична прича о миграцији, јер је ријеч о образованим младим људима који су потпуно равноправни са становницима САД у култури, па их чак и надмашују.
         "То је књига велике емоционалне густине, јер су животи, те прве генерације људи која одлази у свет, натопљени сећањима и присним размишљањима о ближњима. Она није отишла да би се тамо хранила хамбургерима, већ је отишла јер мисли да је у много чему осујећена", навео је Микља.
         Овај Микљин роман продат је у више од 10 000 примјерака, што је за аутора било изненађење, јер "није било очекивано као код књига које се баве еротиком, афером, криминалом, естрадом".

 

 

 

20.август Посјета гостију из Дервенте нашој библиотеци

У оквиру пројекта „Култура за боље сутра“ који се реализује уз помоћ МДГ-Ф програма „Култура за развој“ у суботу 20.августа 50-так чланова Удружења грађана „БиосПлус“ иѕ Дервенте и Народне библиотеке „Бранко Радичевић“ из овог града посјетило је нашу библиотеку.

Госте из Дервенте које су предводили госпођа Мирјана Плиснић-Башић, директорица Народне библиотеке „Бранко Радичевић“ и госпођица Вања Јовановић, представница за медије Удружења грађана „БиосПлус“упознали смо са активностима наше установе, прије свега са пројектом дигитализације који је такође реализован уз помоћ МДГ-Ф програма „Култура за развој“ а који су финансирали шпански Фонд за миленијумске развојне циљеве и општина Бијељина .

Приликом данашње посјете драгих гостију из Дервенте разговарало се и о међукултурној сарадњи у наредном периоду.

 

 

04.август Изложба радова чланова "Луткарске радионице"

У Народној библиотеци "Филип Вишњић" у току је луткарска радионица на којој дјеца сваког уторка и четвртка имају прилику да креативним стваралаштвом праве лутке, а на тај начин и квалитетно проведу слободно вријеме. Луткар Богдан Симић и библиотекарка Снежана Стевић , водитељи луткарске радионице, изложили су радове малишана који су искористили прилику да се укључе у ову радионицу и сви који сврате у Библиотеку имају прилику да их погледају.  "Изложба ће бити постављена док има интереса за њу, а касније ће ове лутке дјеца однијети кућама. Можда неке од њих буду задржане и стално изложене и мислим да би их се дјеца у том случају врло радо одрекла", нагласио је Симић.  Осим прављења лутки, дјеца у оквиру луткарске радионице раде и на неколико краћих игроказа, а у плану је да у оквиру обиљежавања Дјечије недјеље, буде организована представа коју припремају.

 Иако је првобитно планирано да се радионица одржава док траје љетњи распуст, према Симићевим ријечима, велике су шансе да буде продужена, али можда са неким другим врстама активности.

 

 

 

04.август Промовисана два романа Марице Поповић

Романи "Зумбулово семе" и "Трновит засад", аутора Марице Поповић промовисани су у библиотеци "Филип Вишњић".

Говорећи о књизи "Зумбулово семе", Поповићева је нагласила да је веома поносна на тај роман, јер је писан у првом лицу мушког рода и да јој је у почетку било тешко да размишља као мушкарац, али је ипак успјела уз консултације са пријатељима.  Радња романа одвија се у једном затвору који је за главног јунака , писца Константина Вуковића, био велика инспирација током 13 дана боравка у њему. "Он у затвору пише роман и упознаје затвореника Зумбула, који се истакао међу свим затвореницима. У роману има интрига, љубави, а ко прочита роман схватиће зашто се зове `Зумбулово семе`", појаснила је Поповићева.

За роман "Трновит засад", који се састоји од 24 приче, ауторка каже да је доста тежак и да хронолошки пролази кроз разне периоде, од давне прошлости до далеке будућности.

Овај роман испуњен љубавним причама, а опет, како каже Поповићева, далеко од љубави, проткан је библијским вјеровањима и другим порукама.
 

"Не волим много да веру убацујем у романе, тако да сам ставила и сасвим другачије праћење тих прича. Прва прича почиње са одвођењем српског дечака, па кроз његов живот даље док постаје везир и заљубљује се у српску девојку", укратко је препричала ауторка не желећи да открива детаље.

Марица Поповић до сада је објавила седам романа, а како је најавила, написана су још два која би ускоро требало да буду објављена "На ивици амбиса" и "Просјакиња".

 

 

 

04.август Лазар Манојловић поклонио 300 књига Библиотеци

Лазар Манојловић из Бијељине поклонио је бијељинској библиотеци "Филип Вишњић" 300 књига, а неке од њих су издања из 19 . вијека.

Бијељинска библиотека је и 2004. године добила овакав поклон од Манојловића, а сада је обогаћена са још неким ријетким и старим издањима.

Манојловић је, осим бијељинској библиотеци, из своје богате личне библиотеке у посљедњих десет година поклонио 1.050 књига основним школама у Брчком и Драгаљевцу, те библиотеци у Градишки.

Директор Народне библиотеке "Филип Вишњић" Јован Цвјетковић изразио је захвалност Манојловићу н а вриједној донацији и истакао да се међу поклоњеним књигама налази и колекција из Српске књижевне задруге од шест књига, од којих је најстарија из 1892. године.

"Књиге су очуване и сигурно ће бити на корист нашим читаоцима, а ми ћемо искористити прилику да ове књиге дигитализујемо, посебно старе и ријетке, па ће их моћи видјети читаоци широм свијета које интересује наша баштина", рекао је Цвјетковић.

 

 

 

 

 

 

Луткарско позориште међу књигама

Народна библиотека "Филип Вишњић" из Бијељине за најмлађе читаоце организовала је луткарску радионицу, а часови се одржавају сваког уторка и четвртка. Ово је најбољи начин да се популарише креативно дјечије стваралаштво међу књигама и да се даровитој дјеци новим садржајима испуни слободно вријеме љетњег распуста.

Нисмо строго повукли старосну границу дјеце која похађају ово својеврсно луткарско позориште, али углавном долазе ђаци од седам до једанаест година. Луткарство као дио умјетности у себи обједињује доживљај покрета, те ликовног, драмског, музичког и плесног израза, па нуди безброј могућности стваралачког и маштовитог изражавања за дјецу - каже библиотекарка Снежана Стевић.

Луткарску радионицу води Богдан Симић, луткар с великим искуством у различитим типовима радионица. Основао је и успјешно води Луткарско позориште "Цврчак" у Угљевику.

- Лутка је свестрана и одувијек је била моћно средство изражавања. Осим примјене у игри, она се појављује и као наставно средство. Дјеца у Бијељини сама праве лутке и циљ нам је да се науче дружити са луткама, а када то постигнемо, приредићемо и игроказе на задату тему - каже Богдан Симић.

(извор: „Глас Српске“, 27.07.2011.)

 

25.јун Други сусрети дјеце пјесника

Други сусрети дјеце пјесника са тромеђе Србије , БиХ и Хрватске под називом „Крај каменог цвета“ одржани су 25.јуна у Сремској Митровици у организацији библиотеке „Глигорије Возаревић“. Учествовало је 15 малишана , талентованих младих пјесника – по четворо из Бијељине и Вуковара и седморо из Сремске Митровице.

Први сусрети под називом „Филиповим стазама“ одржани су у децембру 2010.године у Бијељини у нашој библиотеци и са тих сусрета настала је књига „Чекамо јутарњу росу“. План је да са сваког од будућих сусрета буде објављена једна заједничка збирка пјесама. И ову радионицу водио је Недељко Терзић, пјесник из Сремске Митровице.

Уз пјесничку радионицу за дјецу пјеснике је током једнодневног боравка у Сремској Митровици организован и обилазак Царске палате, Музеја Срема као и других културно-историјских знаменитости овог града.

Домаћин трећег сусрета дјеце пјесника биће Вуковар.

 

24.јун Одржан трећи семинар о дигитализацији

Дигитализација библиотечке грађе представља будућност библиотека како у чувању грађе, тако и у њеној лакшој доступности корисницима, речено је Бијељини на семинару под називом „Дигитализација – практична примјена“ који је одржан у Народној библиотеци „Филип Вишњић“.
Адам Софронијевић , руководилац Одјељења за развој и одржавање система, дигитализацију фонда и културну дјелатност Универзитетске библиотеке ''Светозар Марковић'' у Београду говорио је о метаподацима у свјетлу савремених пројеката дигитализације са циљем да се библиотекари упознају са одређеним технологијама и да се подстакну на њихову примјену у пракси.

Драган Голубовић, водитељ пројеката дигиталног архива INFOBIRO и дигиталне заштите културно-историјског блага БиХ у Сарајеву говорио je на тему анализа тачности software за ОЦР у примјерима дигитализованих докумената са различитим резолуцијама у коме је истакао позитивна и негативна искуства са којима се сусретао приликом дигитализације последњих неколико година.

Мр Ениса Жунић, директорица Народне и универзитетске библиотеке „Дервиш Сушић“ из Тузле нагласила је у свом предавању улогу маркетинга у прикупљању библиотечке грађе за завичајну збирку и дигитално памћење са тенденцијама развоја у тузланској библиотеци, а Борислав Станчевић, стручни сарадник за дигитализацију у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци, представио је богату колекцију дигитализоване грађе бањалучке библиотеке и нагласио да је ова културна установа већ четири године у процесу дигитализације.

Јован Цвјетковић, директор Народне библиотеке „Филип Вишњић“ Бијељина је изјавио да се пројекат "Дигитализација завичајног фонда, старе и ријетке књиге", коју проводи бијељинска библиотека, реализује у сарадњи са Народним библиотекама Угљевик и "Десанка Максимовић" Лопаре а да је данашњи, трећи по реду семинар, дио овог пројекта који се завршава 30.јуна 2011.године а финансирали су га шпанска Влада посредством Фонда за постизање миленијумских развојних циљева ( МДГиФ)у оквиру програма Култура за развој и општина Бијељина

23.јун Промоција књиге пјесама "Тихи шапат чежње"

У организацији Савеза глувих и наглувих Републике Српске и Народне библиотеке „Филип Вишњић“ Бијељина промовисана је књига пјесама „Тихи шапат чежње“ прве семберске пјесникиње Дубравке Живковић Остојић.

Поезију из свијета тишине говорили су и преводили апсолвенти Педагошког факултета у Бијељини а гост вечери је био Богдан Госпић.

 

 

 

22.јун Промоција књиге "Јевто Дедијер- живот и дело"

У библиотеци је промовисана књига „Јевто Дедијер-живот и дело“ аутора Милована Р. Пецеља.

О значају овог дјела и вриједности књиге о Јевти Дедијеру су говорили Мирољуб Милинчић и Дејан Шабић, професори Географског факултета у Београду, и Војо Ковачевић, професор књижевности на Филозоском факултету у Источном Сарајеву.

„За 39 година живота Јевто Дедијер је од чобанчета из малог херцеговачког села Чепелиће, доспио до универзитетског наставника у Београду. То је постигао захваљујући свом ријетком дару, изузетној интелигенцији и великој упорности Динарца, који се прометао кроз свакојаке прилике и неприлике, на заласку чемерног деветнаестог и почетка још чемернијег двадесетог вијека, нагласио је Милован Р. Пецељ, аутор књиге у свом обраћању присутним посјетиоцима.

16.јун Промоција нове књиге Гаврила Антонића

У библиотеци је одржана промоција нове књиге Гаврила Антонића.под називом „Мала хроника великог (не)времена“

Књига садржи неке од интервјуа, коментара и колумни који су објављивани у штампаним медијима као и коментаре недјеље који су током двије године емитовани на НТВ „Арена“ Бијељина. Заједничко за све њих је што су настали у истом временском периоду и што представљају виђење неких политичких дешавања из тог периода од стране аутора.

Др Драгомир – Драго Вуковић, рецензент књиге је истакао да је ову књигу важно сачувати као документ јер садржи материјал који осликава једно вријеме и стање друштва у том времену.
Професор Ристо Матић, рецензент књиге, је рекао да су текстови поредани према ауторовој замисли о актуелности и концепцији књиге. О свему је писано разумљивим стилом, ненаметљиво, понекад шаљиво и иронично до гротескног , што код читаоца ствара осјећај непосредности и близине.
Дарко Милошевић, директор НТВ „Арена“ је нагласио добру сарадњу са аутором као и позитивне реакције гледалаца и изразио наду да ће се сарадња наставити и у наредном периоду.
Аутор књиге Гаврило Антонић се на крају захвалио свима који су му дали подршку да ова књига угледа свјетлост дана и рекао да књигу предаје читаоцима који ће најбоље оцијенити њен квалитет.

 

15.јун Отворена изложба дигиталних принтова Радована Симића

У малој сали библиотеке отворена је изложба дигиталних принтова аутора Радована Симића под називом „ Dreams of Xanades Lake“.

Симић се већ 15 година бави дигиталном умјетношћу као слободни умјетник а велики број његових дигиталних радова, компјутерских графика, илустрација и дизајнерских рјешења налази се у свјетским опрганизацијама WHO, ICRC у Женеви, UN , OXFAM Oксфорду.....

Симић који је и члан Арт организације „Пројект 30“ из Њујорка опредјељује се за комбинацију илузије простора и експресије боја, којима нас води у свијет маште. Овом приликом он је у библиотеци изложио 10 најновијих радова који су захваљујући моћној технологији коју он мајсторски користи и великим форматима принтова реални до опипљивости. Изложба ће бити постављена до 30.јуна.

15.јун Промоција књига Дејана Лучића

У препуној сали Народне библиотеке „Филип Вишњић“у Бијељини , публика је имала прилику да чује на који начин Дејан Лучић, култни писац читаве једне генерације, разоткрива да права моћ тајних друштава и редова потиче од одређених породица , крвних лоза и династија, које су стварале та иста друштва – као механизам за остварење својих циљева.
Ппромовисане су његове последње двије књиге „Теорија завере“ и „Кинеска освета“

„Теорија завере- приручник за владање свијетом““ је капитално дјело које Србе треба да врати са маргине историје у срце догађаја. Дејан Лучић овом књигом говори Србима да упознају себе и своју моћ.
У овој књизи аутор пише да је чињеница да постоји свјетска елита која по свему судећи није позитивна , већ деструктивна и која влада свијетом. Та елита је креатор историје , покретач промјена, револуција , освајања свијета и ратова. „Теорија завере“ је приручник за реализацију ваших скривених политичких планова, које сте жељели да реализујете а нисте знали како, каже Лучић.
„Кинеска освета“ је шпијунски роман о раду тајног друштва „Зелени Змај“ или можда кинеске обавјештајне службе у САД-у токим последњих деценија. Илуминати желе да изврше геноцид над жутом расом, а угрожени се бране.Чињенице и фантазије у овом роману испреплетене су али то не умањује увјерљивост већ је чини опипљивом.
Дејан Лучић је поред ових књига аутор и романа :“Варварство у име Христово“, „Тајне албанске мафије“, „Тајне лоповског заната“, „Павелићев тестамент“, „Владари из сенке“, „Исламска република Немачка“ и „Краљевство Хазара“.

 

 

 

 

 

 

8.јун Промоција књиге Иване Станковић "Без даха"

Да је сјајна аутобиографска књига„Без Даха“ Иване Станковић, манекенке свјетског гласа, лако нашла пут до читалаца и освојила њихова срца потврђује више од 400 посјетилаца на промоцији у Народној библиотеци „Филип Вишњић“ у Бијељини . У препуној сали, у којој није било мјеста за све који су жељели присуствовати, Ивана је говорила о свијету о коме може само да се сања, о своме дјетињству и младости у земљи која се распада, о тргичним подјелама, о љубавима и успоменама које треба памтити јер су драгоцјене.

На крају промоције Ивана Станковић се захвалила свим присутним што су у оволиком броју дошли на промоцију њене књиге и поручила свима, а посебно младима, да се снови могу остварити и да ништа није немогуће ако то стварно желите.

Након промоције посјетиоци су више од сат времена стрпљиво чекали да добију аутограм и да се сликају с Иваном Станковић.

 

Награде, признања и похвале члановима књижевне радионице Народне библиотеке "Филип Вишњић" у 2011 години

ТРЕЋИ МЕДИЈАНА ФЕСТИВАЛ дечијег стваралаштва и стваралаштва за децу - НИШ 21 - 22. март 2011. године (зборник)
Прва награда: АЛЕКСАНДРА ОСТОЈИЋ, Бијељина
Похвала: БОЖИДАР НАСТАСИЋ, Бијељина

ДЈЕЧИЈЕ ЦАРСТВО фестивал дјечије поезије - БАЊА ЛУКА
13. април 2011. године (зборник)

Финалиста: ЈЕЛЕНА ТОМИЋ, Дворови

ЧЕТРНАЕСТИ КЊИЖЕВНИ СУСРЕТИ „ГОРДАНА БРАЈОВИЋ" - АЛЕКСИНАЦ
21. април 2011.године (зборник)

Прва награда: ДРАГАНА ДРАГИЧЕВИЋ, Доњи Жабар
Прва награда: БИЉАНА ДРАГИЧЕВИЋ, Доњи Жабар

ЧЕТВРТИ МАРКОВДАНСКИ СУСРЕТИ - НОВИ КАРЛОВЦИ 7. мај 2011. године
Похвале: МАРИЈА СИМАНИЋ, Брањево
АЛЕКСАНДРА ФИЛИПИЋ, Бијељина
ЈЕЛЕНА ТОМИЋ, Дворови
АЛЕКСАНДРА ОСТОЈИЋ, Бијељина
МИЛАНА НАСТАСИЋ, Бијељина
БОЖИДАР НАСТАСИЋ, Бијељина
ЈОВАНА ЖИВАНОВИЋ, Батковић
ДРАГАНА РИСТИЋ, Брчко
ДРАГАНА ДРАГИЧЕВИЋ, Доњи Жабар
БИЉАНА ДРАГИЧЕВИЋ, Доњи Жабар

КЊИЖЕВНЕ НОВИНЕ „СВИТАК" И ДРУШТВО ЗА БОРБУ ПРОТИВ ПУШЕЊА - ПОЖЕГА 8. мај 2011. године
Плакете: БИЉАНА ДРАГИЧЕВИЋ, Доњи Жабар
ДРАГАНА ДРАГИЧЕВИЋ, Доњи Жабар

ДВАДЕСЕТ ТРЕЋИ НЕВЕНОВ ФЕСТИВАЛ ДЕЦЕ ПЕСНИКА - САВИНО СЕЛО
13. и 14. мај 2011. године
Награда: ЈОВАНА ЖИВАНОВИЋ, Батковић

„ПРОЛЕЋЕ СИМЕ ЦУЦИЋА" БАНАТСКИ КУЛТУРНИ ЦЕНТАР - НОВО МИЛОШЕВО, КИКИНДА 21. мај 2011. године
Спец. награде: АЛЕКСАНДРА ОСТОЈИЋ, Бијељина
ЈОВАНА ЖИВАНОВИЋ, Батковић

„ШАНТИЋЕВО ПЕРО 2011" - БЕОГРАД (КАЛУЂЕРИЦА) 26. мај 2011. године
2. награда: БИЉАНА ДРАГИЧЕВИЋ, Доњи Жабар
Спец. награда. БОЖИДАР НАСТАСИЋ, Бијељина

 

27.мај Балетска представа за ученике

Народна библиотека „Филип Вишњић“ у сарадњи са агенцијом „Арс Лонга“ из Београда организовала је за око 400 ученика првих и других разреда Основних школа „ Свети Сава“ и „Јован Дучић“ балетску представу „Четири годишња доба“ . Ова представа је балетски комад у који су укомпоновани савремени плес, музика и једна животна прича, а који је прилагођен узрасту најмлађих школараца , с циљем да се дјеца кроз представу упознају и са основним балетским покретима . Овакве представе се организују два пута годишње с циљем приближавања и популаризовања библиотеке младим нараштајима.

 

18-20 маја 6. SEEDI конференција

Национална и свеучилишна књижница у Загребу била је домаћин шесте SEEDI конференције Дигитализација културне и научне баштине која је одржана   од 18. до 20. маја 2011 .
Циљ Конференције је представљање и размјена искустава у кориштењу нових информацијских технологија, норми те искустава из подручја дигитализације културне и научне баштине, укључујући:
- дигитално прикупљање и претварање из аналогног облика у дигитални
- опис и представљање баштинских објеката и припадајуће документације
- обраду дигитализованог садржаја
- представљање и трајно чување дигитализованог садржаја.
SEEDI је међународна иницијатива за развој дигитализације културне и научне баштине у земљама југоисточне Европе, с циљем окупљања:
- архивских, библиотекарских и музејских радника који су одговорни за чување и осигуравање трајног приступа културној и научној баштини;
- истраживача информацијске технологије који развијају пројекте дигитализације културне и научне баштине;
- научника из поља умјетности, друштвено-хуманистичких наука, историје и рачунарских наука, студената и свих заинтересованих за дигитализацију културне и научне баштине.
Овој конференцији присуствовале су и Валентина Живић,библиотекар и Сања Петрић Милошевић, информатор документалист као дио активности пројекта «Дигитализација старе и ријетке књиге и завичајне збирке» која се спроводи у Библиотеци од јануара 2010 до јуна 2011. године уз финансирање МДГФ и Општине Бијељина

 

20.маj Промоција едиције збирки Андрићевих приповедака

Издавачка кућа "Лагуна" промовисала је у Бијељини едицију збирки приповједака Иве Андрића.
             Едиција се састоји од шест књига - "Сарајевске приче", "Београдске приче", "Приче о особењацима и малим људима", "Приче о мору", "Турске приче" и "Приче о селу" - у којима се налазе најбоље Андрићеве приповијетке које су први пут тематски распоређене.
                "Андрић никада није писао приче под овим насловима, али ми смо сматрали да после толико година нова публика, млади људи, заслужују да Андрића прочитају у новом тумачењу", рекао је уредник у "Лагуни" Дејан Михаиловић синоћ на промоцији у бијељинској Народној библиотеци "Филип Вишњић".
                Он је додао да се збирке Андрићевих дјела већ годинама објављују, али да је "Лагуна" сматрала да је дошло вријеме да се Андрић дода један другачији поглед на њега.
                "Андрић је био рођени приповедач, али људи га мало познају као приповедача многих малих бисера и ремек дела кратке прозне форме, посебно млађе генерације. У том смислу је било корисно и успешно направити ову едицију", рекао је Михаиловић.
                Он је истакао да је едиција рађена у сарадњи са Задужбином Иве Андрића из Београда поводом 50 година од додјеле Нобелове награде Андрићу.
                "Ово је јубилеј и стогодишњице објављивања првог Андрићевог књижевног рада, пјесме 'У сумрак' која је у листу 'Босанска вила' објављена 1911. године", подсјетио је Михаиловић.
                Едиција је до сада доживјела четири издања, а њена промоција у Бијељини је и прва промоција у Републици Српској.

(Извор "Срна")

 

18. мај Донација књига младих СНСД-а

Млади бијељинског СНСД-а поклонили су Народној библиотеци "Филип Вишњић" у овом граду више од хиљаду књига прикупљених у акцији под називом "1001 књига".
        "Ми смо поводом Свјетског дана књиге, 23. априла, упутили позив свим грађанима Бијељине, јавним и приватним институцијама, фирмама, политичким организацијама и сваком грађанину да покрену акцију достаљања и поклањања књига које имају у својим кућним библиотекама", рекао је директор Библиотеке Јован Цвјетковић и додао да су Млади социјалдемократи након тог апела организовали акцију и прикупили 1001 књигу.
        Он је додао да је то до сада највећа донација разноврсних наслова, прије свега стручне литературе, белетристике и школске литературе.
        Захваљујући младим социјалдемократама, Цвјетковић је још једном позвао и остале, не само политичке организације већ и јавна и приватна предузећа, као и појединце, да достављају књиге како би их Бијељинци могли искористити на најбољи могући начин.
        "Бијељина је сада постала универзитетски центар те нам је стручна литература најпотребнија. Ово је добробит за све њене грађане, за цијелу Семберију и њен будући развој", рекао је Цвјетковић.
        Предсједник Извршног одбора Младих ОО СНСД Бијељина Иван Бурић рекао је да га посебно радује чињеница да је њихова акција уродила плодом од преко хиљаду књига, које су прикупљали око мјесец дана, посредством мјесних одбора Младих социјалдемократа.
        "Сарадња овог типа мора и биће настављена јер је то за добробит свих нас и генерација које долазе. Трудићемо се да сљедећи пут обезбиједимо и више књига", рекао је Бурић.
        Народна библиотека "Филип Вишњић" располаже фондом од 108 000 књига. Поводом Свјетског дана књиге, 23. априла, у овој установи културе организована је акција за једну књигу-бесплатна чланирина када је прикупљено око 500 књига. (Извор "Срна")

 

17.маj Књижевно вече са Матијом Бећковићем

Да поезију више нико не чита и да су пјесници своје отпјевали демантовао је књижевник Матија Бећковић, који је на синоћној књижевној вечери напунио салу бијељинске библиотеке "Филип Вишњић".
        Бећковић је рекао да заинтересованост публике доказује управо супротно - да је поезија жива и да се читаоци поезије труде да дођу до књиге пјесама.
        Бијељинска публика имала је прилику да чује многе Бећковићеве пјесме, а овај истакнути књижевник није пропустио прилику да каже да је и Семберија један од оних крајева који се могу назвати родним мјестима српског језика и великих пјесама.
        "Зато не чуди што је ова библиотека у центру града, као што је у ранијим временима било, а данас се оне све више померају ка периферији, на место које им се даје у друштву, па и у архитектури", рекао је Бећковић.
        Говорећи о пјесништву и језику, Бећковић је рекао да је поезија посебан облик постојања језика који, преко пјесника, дише и постоји.
        "Док има песника има и језика", истакао је аутор бројних књига и пјесама.
        Описујући српски језик, Матија Бећковић је цитирао пољског пјесника Адама Мицкјевича, који је рекао да је српски језик, међу словенским језицима, талијански - по својој мелодиозности.
        Оцјењујући садашњост и будућност нашег језика, он каже да је, упркос томе што је постао инкубатор из којег су се испилили и другачије именовани језици, српски језик моћан и велики.
        "Сада ко пише на српском језику не зна дал` пише или преводи, али он је велики док је српски народ мали. Он није наше дело него смо ми његово и ми нисмо измислили језик него је он створио нас. Када би ми бринули о том језику, он би прошао као све о чему смо бринули", истакао је Бећковић.
        Изражавајући увјерење да је српски језик паметнији од народа, овај књижевник каже да се он брине о народу и да, пролазећи кроз различите периоде, језик зна да се суочи са искушењима.
        "Сваког часа се чини да је умножен и да је у њега, као у реке, бачено много отпада, али мислим да језик зна како да изађе на крај са тим искушењима, а на нама је да га слушамо и да га служимо колико можемо, јер је то црква у којој песници врше своју службу", закључио је Бећковић.
        Осим Бећковићевих ранијих дјела, публици у бијељинској библиотеци, представљене су и пјесме из збирке "Пут којег нема" у којој се налази истоимена пјесма посвећена Моми Капору.

(Извор "Срна")

05.мај ПРОМОЦИЈА НОВОГ БРОЈА ЧАСОПИСА „НОВА ШКОЛА“

У организацији Народне Библиотеке „Филип Вишњић“ и Педагошког факултета у Бијељини представљен је седми број часописа за теорију и праксу савремене школе и предшколства „Нова школа“ у издању Педагошког факултета.

О значају овог часописа говорили су проф.др Перо Спасојевић, главни и одговорни уредник часописа „Нова школа“ , проф.др Владо Симеуновић , уредник, проф.др Драгутин Мировић и проф.др Ненад Сузић, чланови Уређивачког одбора.
Педагошки факултет је једини факултет у Републици Српској чија је дјелатност искључиво везана за оспособљавање студената за рад у васпитно-образовном процесу. С обзиром на природу те дјелатности , може се рећи да ова васпитно-образовна институција има посебну одговорност за успјех реформских процеса који се у задњој деценији покушавају имплементирати у нашим школама и факултетима. Часопис „Нова школа“ је по својој основној намјени , посвећен прикупљању, промовисању и имплементирању савремених педагошких идеја из свијета и код нас, од значаја за школу као основни ослонац система васпитања и образовања, како би постао прихватљив теорији и пракси у свом окружењу и у међународним оквирима, наглашено је на промоцији овог часописа.

 

04.мај Промовисане књиге Весне Радусиновић

- Три књиге ауторке Весне Радусиновић – "Пријатељице", "Друга жена" и "Када куме кувају" промовисане су у Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини.
Говорећи о својим књигама, ауторка је рекла да су "Пријатељице" и "Друга жена" дио трилогије коју ће заокружити књига "Грешница", а која треба ускоро да буде објављена.
У књизи "Пријатељице", Радусиновићева брани своју тезу о "распродаји среће" – да се жене највише дотјерују због других жена, као и да се нервирају због других жена.
         "У књизи се цео заплет дешава око тога што једна прелепа пријатељица замоли другу прелепу пријатељицу да заведе њеног мужа и да га после шутне како би се он вратио кући", навела је Радусиновићева, не желећи да открива детаље.
Оцјењујући да се о књигама не може много говорити, већ да их треба прочитати, Радусиновићева је укратко рекла да је књига "Када куме кувају" први српски модеран кувар - роман настао у сарадњи са Исидором Бјелицом.
"Та књига је у дописној форми, настала размењивањем смс порука са Исидором Бјелицом где смо се она и ја мало шалиле, кувале, мало жалиле, шетале кроз вртове детињства безбрижних сећања и путовања", рекла је Радусиновићева.
Она је додала да кување и писање имају доста тога заједничког – неку врсту интиме, креације, зачин као страст и љубав ка нечему.
Весна Радусиновић је ауторка 11 књига, а према њеним ријечима, најдража јој је "Мушкарци су као чоколада" јер је аутобиографска.(Извор "Срна")

 

30. април Васкршња радионица за дјецу предшколског узраста

У Народној библиотеци "Филип Вишњић" Бијељина реализована је васкршња радионица "Мала причаоница" за дјецу предшколског узраста вртића "Чика Јова Змај".
Дјеца су била празнично расположена, рецитовала су и пјевала пјесмице. Њихово креативно стваралаштво је дошло до изражаја. Осликавана су јаја разним техникама, а на крају радионице малишани су добили јаја на поклон. Радионицу је осмислила и водила библиотекар Јорданка Марјановић.

28. април Промоција књига "Семе распре проклијало" и "Дијалог са традицијом"

У Народној библиотеци "Филип Вишњић" синоћ су промовисане књиге "Семе распре проклијало", аутора Љубомира Зуковића и књига "Дијалог са традицијом" аутора Јелине Ђурковић.
Зуковићева књига садржи око 20 приповијетки које је стварао тридесет година, а како је рекао, схватио је да не може бити поуздан тумач књижевности, ако се и сам не окуша у њихом стваралаштву.
Говорећи о књизи, аутор је истакао да је у њој успоставио животворне везе са усменом књижевношћу, народном мудрошћу, јер сматра "да сви ми излазимо из онога што је наш народ створио и да је то она животворна веза која нас веже за ово тло".
"Сви ми имамо такозвани географски завичај, али имамо и оно што се зове духовни завичај, оно што је народ створио. Наш најважнији духовни завичај је српски језик", рекао је Зуковић и додао да се у својим приповијеткама управо креће у сферама духовног завичаја.
Говорећи о књизи „Дијалог са традицијом“ ауторка Јелина Ђурковић је рекла да у њој покушава да иде мало даље од досадашњих истраживања када су у питању епске пјесме и пјесници, посебно Филип Вишњић и Старац Милија.
Наводећи да иако се у народној епској пјесми не гледа класична подјела на књижевне правце и методе као у ауторској поезији и књижевности, Ђурковићева истиче да, упркос томе, у књизи покушава да докаже да су епски пјесници први романтичари.(Извор "Срна")

 

 

28. април Одржан други семинар у оквиру пројекта дигитализације у Библиотеци

Дигитализација библиотечке грађе представља будућност библиотека како у чувању грађе, тако и у њеној лакшој доступности корисницима, речено је у Бијељини на семинару о дигитализацији библиотека.
Стручни сарадник за информатику и администратор рачунарске мреже у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске Далибор Панчић рекао је да је ова библиотека већ четири године у процесу дигитализације, те да је прва од институција у БиХ која је почела овај процес.
"До сада је урађено доста тога, а крајем прошле године добили смо и верификацију да су нам дигиталне колекције у стандарду. Очекује нас и потписивање уговора којим би требали да се појавимо као партнер на Европској дигиталној библиотеци", навео је Панчић.
Он је додао да годишње има 20 000 посјета на сајту дигиталне библиотеке, док на библиотечком порталу имају 60 000 посјета.
Руководилац Одјељења за попуњавање фондова и међународну сарадњу у Народној и универзитетској библиотеци БиХ Бедита Исламовић рекла је да дигитализација доприноси трајном очувању укупног фонда, културног и духовног насљеђа државе.
"Искуства која наша библиотека има, посебно из 1992. године када је комплетан фонд уништен, добар су путоказ за библиотеке да дигитализација представља трајно очување чиме физички објекти бивају заштићени и сачувани за нова покољења", нагласила је Исламовићева.
Народна библиотека "Филип Вишњић" из Бијељине у процесу дигитализације је од прошле године. Директор ове библиотеке Јован Цвјетковић рекао је да је дигитализован велики дио грађе, прије свега старе и ријетке књиге.
Он је подсјетио да се пројекат "Дигитализација завичајног фонда, старе и ријетке књиге", коју проводи бијељинска библиотека, реализује у сарадњи са народним библиотекама Угљевик и "Десанка Максимовић" Лопаре.
Данашњи семинар је дио овог пројекта, који финансира шпанска Влада посредством Фонда за постизање миленијумских циљева ( МДГиФ) и општина Бијељина.(Извор "Срна").

 

 

 

 

 

21. април Књижни фонд Библиотеке богатији за више од 500 књига

 Књижни фонд Народне библиотеке “Филип Вишњић” је богатији за више од 500 књига које су грађани поклонили овој културној установи.
У акцији, коју је библиотека организовала поводом 23. априла - Свјетског дана књиге, одазвало се око 300 грађана који су за једну или више поклоњених књига добили бесплатну годишњу чланарину.
Из бијељинске библиотеке истичу да је добар одзив грађана потврда непролазности књиге и читања, те да је акција оправдала очекивања рекордног уписа, јер је до сада у оваквим акцијама просјечно уписивано око 100 читалаца.
Народна библиотека “Филип Вишњић” обично два пута годишње организује акције у којима се грађанима за поклоњене књиге одужују давањем бесплатне годишње чланарине.       

 

 

20. април Промоција књиге "Кругови моћи"

        У Бијељини је промовисан роман "Кругови моћи" аутора Жарка Јокановића који је друштвена критика о времену у којем до изражаја долазе лажни моралисти, демократе, патриоте, европејци и гдје свеопшта грабеж разара ткиво једног друштва.
"То је време транзиције, лажне демократије и борбе за Европу. Има пуно ликова који су повезани са политиком,моћи и новцем, од тајкуна, амбасадора, страних и тајних служби, онога што се зову независни медији, те лажних синдикалаца", рекао је Јокановић на промоцији у бијељинској Народној библиотеци "Филип Вишњић".
Иако првобитно написана као телевизијски сценарио, прича о позадини политике добила је облик романа у којем Јокановић на сатиричан начин, са доста хумора, али и елемената трилера, описује разне сегменете друштва који су повезани са механизмима власти.
Наводећи да се у књизи није бавио конкретним личностима, већ одређеним негативним појавама, аутор је истакао да је роман слика о механизмима власти "које само наслућујемо, а ретко када имамо прилику да видимо како они заправо изгледају".
Роман, према његовим ријечима, има и терапеутски ефекат. "Њиме сам желио да кажем људима да се не секирају превише због политичара јер се ни они не брину због обичног света. С друге стране, књига је и подстицајна јер нас наводи на размишљање коме дајемо своје повјерење и шта се дешава из кулиса. Тамо где је моћ, власт и паре дешава се све оно што је ђавоља работа", закључио је Јокановић.
Бијељинској публици одломке из романа читала је глумица Милица Милша. Она је рекла да се публика на свакој промоцији смије овим одломцима, али након тога поставља и озбиљна питања јер се "иза сатире крије трагедија народа са наших простора".
Књига "Кругови моћи" издата је крајем прошле године и доживјела је друго издање. (Извор СРНА)

 

 

 

16 . априлa Oбиљежавање врбице

Чланице Српског културног и умјетничког друштва /СКУД/ "Семберија" данас су пјесмом и игром "Лазарице", уз присуство бројних грађана, испред зграде Народне библиотеке „Филип Вишњић“ обиљежиле Врбицу и Лазареву суботу.

        Лазарице су, окићене врбовим и цвјетним вјенчићима и обучене у шарену ношњу, запосленима у овој културној установи пожељеле срећу, здравље и плодну годину, али и да се не понове прошлогодишње поплаве.

        Умјетнички руководилац СКУД-а "Семберија" Горан Перкић подсјетио је да се у Бијељини традиционално на овај начин обиљежава Лазарева субота и да лазарице као вијесници прољећа подсјећају домаћине да треба ставити сјеме у земљу уз жељу да буде родна година.

        У име библиотеке , директор Јован Цвјетковић даровао је лазарице и рекао да се на овај начин чува традиција.   "Лазарице дарујемо слаткишима и новцем и узвраћамо им са истим жељама да буду срећни, здрави и да имају успјешну годину", рекао је Цвјетковић.

 

12. до 14 . априлa Одржан стручни скуп "Старе навике - нови изазови", Требиње

Друштво библиотекара Републике Српске, заједно са Народном и универзитетском библиотеком Републике Српске организовало је у Требињу стручни скуп од 12. до 14. априла, под радним насловом Старе навике - нови изазови . На скупу је присуствовало око 150 библиотекара из свих типова библиотека Републике Српске. Семинар је имао међународни карактер јер су предавачи били не само из Републике Српске, већ и из Србије, Хрватске и Словеније. Први пут на једном оваквом скупу одржане су и креативне радионице, што је дакако освјежило садржаје семинара. Било је и представљање књига, промовисање библиотека и занимљивих пројеката. Из колектива Народне библиотеке „Филип Вишњић“ семинару су присуствовали Јован Цвјетковић (директор), Анђа Савић, Валентина Живић и Снежана Стевић (библиотекари).

 

 

 

08. април Одржан 8. Међународни фестивал хумора и сатире "Бијељина 2011"

У Народној библиотеци „Филип Вишњић“ у Бијељини је одржан 8. Међународни фестивал хумора и сатире "Бијељина 2011", на којем су се публици представила 32 афористичара из Републике Српске /РС/, Федерације БиХ /ФБиХ/, Србије и дијаспоре.
"Сви смо постали воајери - ништа не купујемо, само буљимо у излоге", "Решила и ја да окренем нови лист, кад тамо пише реприза", "БиХ је толико мала земља да немаш гдје у њој закопати ратну сјекиру", "Неко и ове ноћи мисли на мене - они којима дугујем новац", "Жена и ја смо добили дете, али не знам од кога", само су неки од изречених афоризама који су насмијали публику у препуној сали Народне библиотеке "Филип Вишњић".
Афористичар и организатор фестивала Грујо Леро рекао је да је фестивал из године у годину посјећенији, али да се повећава и број учесника.
"На плакату штампаном у А3 формату нису могли сви да стану, па ћу сљедеће године штампати на А2 формату", нашалио се Леро.
Да фестивал хумора и сатире у Бијељини све више добија на значају потврђују и учесници, који су га оцијенили као најбољи у региону, вјерујући да ће се очувати и развијати.
"Ово је најмасовнији фестивал хумора и сатире у региону и учествујем трећи пут. Афористичари немају често прилику да се обраћају великом броју људи и зато би требало све учинити да се овај фестивал у Бијељини очува", рекао је афористичар из Србије Александар Чотрић.
Синоћ је промовисан и зборник афоризама "Добро јутро колумно" Грује Лере, који садржи најбоље афоризме изречене на прошлогодишњем фестивалу, на којем је учествовало 26 афористичара.
Леро је сакупио и објавио шест зборника афоризама, који су излазили од 2006. године до данас - "Књига смијеха", "И вријеме нас узело на зуб", "Шекспире, молим једну виљемовку", "И посљедњи мохиканац је испред нас", "Пљачка им материна", те "Добро јутро колумно".
Подршку фестивалу пружило је Министартво вера и дијаспоре Србије и Административна служба општине Бијељина. (Извор "Срна")

 

 

 

 

 

05. април Промоција књиге "Оно што одувек желиш"

У Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини промовисана је књига "Оно што одувек желиш", аутора Гордане Ћирјанић, добитнице НИН-ове награде 2010. године.
Описујући утицај телевизије и медија на човјека, ауторка романа приказује главног јунака као особу која себе доживљава као губитника који бјежи од живота, себе и свих изазова кроз даљински управљач.
Ћирјанићева истиче да ова књига није феноменолошка студија о телевизији већ књижевно дјело које на општем плану говори о судару свјетова - старог и новог, а на индивидуалном плану о смислу живота, односно губљењу смисла чиме се роман везује за егзистенцијализам.
"У данашње време бекство је најлакше остварити кроз телевизију која је неки савремени вид опијумске пушионице, али ништа другачија од онога што је у 14. или 15. веку био трг где су људи излазили да гледају погубљења. Формула 'хлеба и игара' данас би могла да се назове 'брзе хране, мобилних и телевизије", наводи Ћирјанићева.
Објашњавајући недостатак оптимизма у књизи, она је рекла да мото романа може бити реченица Достојевског - "Шта је пакао? Патња због тога што се више не може волети", те да се роман може читати као опис једног пакла и да је оптимизам можда у ономе чега нема у књизи.
С поносом истичући да има широк круг читалаца, који се формирао након њеног романа "Кућа у Пуерту", Ћирјанићева наводи да су награде које добија потврда њиховог укуса и да су оне важан мост између писца и читалаца.
"НИН-ова награда није обрадовала само мене, већ и моје читаоце", рекла је аутор романа "Оно што одувек желиш".(Извор "Срна")

 

02. април Обиљежен међународни дан дјечије књижевности

Дружењем књижевника Недељка Терзића и талентованих младих писаца Народна библиотека "Филип Вишњић" у Бијељини данас је обиљежила Међународни дан дјечије књижевности.
Током цијеле године, бијељинска библиотека кроз књижевну радионицу настоји да допринесе свему ономе што се ставара у литератури за дјецу, а доказ за то су и награде које су чланови радионице недавно освојили на Медијана фестивалу у Нишу.
Један од добитника награде је ученица четвртог разреда основне школе "Вук Караџић" у Бијељини Александра Остојић, која је освојила прво мјесто за пјесму "Врабац и ласта".
"Двије године већ пишем, али волим и да читам пјесме, посебно Добрице Ерића, Љубивоја Ршумовића и Бранка Ћопића", навела је Остојићева и додала да највише воли да пише о животињама и љубави.
Књижевник Недељко Терзић рекао је да су млади талентовани пјесници и писци заслужили освојена признања својим преданим радом у књижевној радионици, која се бави формом, начином писања и обликовањем пјесме.
"Углавном пишемо на оне теме које нису у писменим, школским и домаћим радовима, већ на теме које дозвољавају слободу стваралаштва. Има наравно и одређених задатака јер поједини фестивали су тематски задати", рекао је Терзић.
Књижевна радионица бијељинске библиотеке окупља око 15 младих писаца, који су ученици основних и средњих школа. (Извор "Срна")

31.март Промоција два романа Иване Михић у Бијељини

У Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини промовисани су романи "Лед" и "Мој једини живот" ауторке Иване Михић, познате београдске глумице и списатељице.
Михићева је на једноставан, непосредан и читалачкој публици веома прихватљив начин представила своје књиге које је, како воли да каже, писала очима, ушима, срцем и душом.
"Волим да пишем на овај начин и да посматрам свијет, ослушкујем га и покушавам да схватим проблеме које људе муче, писање је инспиративно и у њему не зависите, као у продукцији и глуми, ни од кога, посебно не од новца", рекла је Михићева синоћ и додала да јој у писању посебно задовољство представља то што јој је граница једино њена машта.
Она је истакла да је за први роман "Мој једини живот" у току припрема четвртог издања, а да је други роман "Лед" за сада доживио друго издање.
"Роман `Лед` ушао је у пет најоткупљиванијих књига библиотека у Србији", навела је Ивана Михић.
Читајући одломке из својих романа, као и причом о радњи романа, она је заинтригирала бројну публику и подстакла на разговор о јунацима дјела.
Први роман писан је у првом лицу женског рода и то, како је рекла ауторка, није њена аутобиографија, али да сваког писца има помало у његовим књигама.
Роман "Лед" је писан у првом лицу мушког рода што је, како је истакла Михићева, посебно интересантно људима.
"На веома позитиван одјек наишао је овај облик приповиједања", рекла је Ивана Михић.
Она је најавила да ће, с обзиром да већ двије године пише колумне за дневни лист "Политика", ускоро све оне бити објављене у збирку под насловом "Једноставни људи".
"Колумне су писане у форми кратких прича у којима има бунта, говоре о људима, обичним људима, који живе један обичан, нормалан живот а суочавају се са ненормалним проблемима", рекла је Михићева, додајући да би зборник колумни требало да се појави у књижарама, наредних мјесец и по дана.
У свом првом роману Ивана Михић бави се темама од виталног интереса за већину дјевојака у савременом свијету. У роману "Лед" ауторка снажним стилом освјетљава феномен отуђења, потенциран трауматичним дејством глобалне финансијске кризе.
Одушевљена реаговањем бројних посјетилаца, Ивана Михић је изјавила да вјерује да ће ускоро поново доћи у Бијељину те да ће повод за тај долазак бити зборник колумни "Једноставни људи" (Извор "Срна")

 

 

 

 

 

 

 

 

30.март Промоција књиге "Нисам овако замишљала живот "

У бијељинској библиотеци "Филип Вишњић" промовисана je књига "Нисам овако замишљала живот" аутора глумице Вјере Мујовић.
Говорећи о књизи Мујовићева је истакла да је то "документарни хорор каталог" у којем су смјештени догађаји и лица која је проживљавала и сретала у четрдесетдневном боравку у шок соби након тешке саобраћајне несреће.
"У књизи постоје две стране, ми - повређени и поломљени и они, терористи - медицинско особље. У њој нема мене већ других људи које сам гледала и посматрала и давала кратке портрете као рендгенске снимке", навела је синоћ Мујовићева.
Она је додала да, иако су ти трауматични догађаји иза ње, писање књиге јој је помогло да смогне снаге да лоше искуство заборави.
"Људи из многих градова који ме не познају, звали су ме да ми кажу да сам написал књигу о њиховој болници. Онда је занимљиво то како ми, у ствари, нисмо посебни и како су доживљаји општи и како је макро исто што и микро", рекла је Мујовићева.
О наслову књиге "Нисам овако замишљала живот", ауторка је рекла да он може да буде примјенљив и за веселије књиге јер "свако и у највећој срећи и у највећој патњи не живи живот онако како га је замишљао".
Иако није потврдила да ради на новој књизи, Мујовићева је навела да у паузама рада свог глумачког посла нађе времена и за писање.
"Нисам овако замишљала живот" је друга књига Вјере Мујовић, која је прије ове објавила књигу "Регистар кревета, чежњи и опомена". (Извор "Срна")

29.март Промоција књиге "Од када сам се заволела-волим"

У Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини промовисана је књига "Од када сам се заволела - волим" аутора Иване Кузмановић.
Кузмановићева је на промоцији навела да је ова књига дијелом романсирана студија о љубави која укршта три приступа - искуствени, психотерапеутски и духовни, без којих, како је истакла, није могуће дати ниједан одговор на понашање у животу.
"Сви имамо проблеме, тајили их или не. Да бисмо се са њима носили и заиста срећније живели, потребно је да видимо да су и други људи слични нама. Зато сам понудила нека своја животна искуства да бих некако позвала људе да се не стиде својих рањивости, падова, јер и то је оно што нас чини људима, као што нас чини и могућност да се развијамо и сазревамо, упознајемо сопствену душу", рекла је синоћ Кузмановићева. Говорећи о наслову књиге, Кузмановићева је рекла да је Бог заповиједио да волимо ближњег свог као себе самог.
"Интересантно је да никада нисмо обратили пажњу шта то значи `ближњег свога`, нити шта значи `себе самог`. Често се то поистовећује са самољубљем, егоизмом, нарцизмом; међутим, тамо где има љубави - тамо нема себичности. Сви ти људи које називамо егоистичним су, у ствари, они којима недостаје љубав и према себи и према другом и они морају да је грабе и због тога бивају себични", истакла је Кузмановићева.
Она је додала да су потребни огромни напори и дуготрајан процес да човјек може рећи да је себе заволио, што је први корак на стази љубави.
"Не можемо да кренемо од другог док се сами са собом не сретнемо и не упознамо, нити можете стећи мир са другима док се сами са собом не помирите, а када се помирите - онда ћете се и заволети. Много је лакше рећи да смо се заволели него то заиста и урадити", рекла је Кузмановићева.
Она је нагласила да је ова књига веома брзо нашла пут до читалаца, а да то и не чуди, јер је она "стаза љубави и по мери срца".
"Ми често не знамо шта је то што нам срце поручује, тако да је прво важно открити шта је то што нам оно поручује, а да бисмо то открили - морамо да га ослушнемо", поручила је аутор.
Кузмановићева је истакла да је суштина књиге "Од када сам се заволела - волим" у томе што је примјенљива и веома потребна, посебно у садашњем времену кризе, отуђења и неиспољавања љубави. (Извор "Срна")

 

 

 

 

 

 

29.март Отворена изложба "Паунов плес"

У бијељинској библиотеци "Филип Вишњић" отворена је изложба слика из поставке "Паунов плес" ауторке Тање Микић.
Изложба за Микићеву, која је из Бијељине, има посебну драж, јер први пут излаже у родном граду, а у дјелима је била инспирисана љепотама завичаја.
Она је рекла да на сликама, рађеним техником уља на платну, доминира пшеница, која је симбол Семберије и анђели, кјои штите људе.
Говорећи о називу поставке "Паунов плес" ауторка изложбе је истакла да паун симболише бесмртност душе, вјечни живот у рају, оданост, љепоту и гордост.
Микићева је рекла да је ово само дио поставке од више од 100 слика, те да се остатак налази у Белгији и Грчкој.
Осим слика, бијељинска публици представљене су хаљине и јастучићи, које је Микићева радила инспирисана сопственим сликама, да би своју умјетност што боље приближи публици.
Изложба ће бити отворена у наредних 15 дана (Извор "Срна")

03.март Промоција књиге "Страст за летењем"

Књига "Страст за летењем", према ријечима аутора, глумице Ружице Сокић, говор је њеног срца, написана у жељи да отргне од заборава драге људе, пријатеље и време проведено с њима.
На промоцији у бијељинској библиотеци "Филип Вишњић", Сокићева је истакла да је то документарац који сликама и истинитим причама говори о најљепшем периоду када су се у позоришту појавиле нове генерације глумаца, којима је и сама припадала, заједничким улогама и дружењу.
"Мотивисана је љубављу према једном времену и људима са којима сам се тада дружила, а то су изванредни уметници и дивни људи. Та нова генерација глумаца је донела свеж ваздух у живот позоришта", рекла је Сокићева.
Она је додала да је све што је у књизи написано истина која садржи анегдоте о њеним пријатељима, приче које су углавном позитивне али да се провлачи и понека критика.
"Све је написано с љубављу. Волим истину и реализам и немам неке фантазије тако да је ова књига просто изашла из мене и не верујем да ће бити наставака јер ја нисам писац, ја сам глумица", навела је Сокићева.
Говорећи о наслову књиге "Страст за летењем", Сокићева је рекла да ју је он спонтано освојио те да је глума а и живот лет.
"Сви ми летимо, а поготово су глумци склони некада да полете па и падну али углавном преживе. Страст за летењем је страст за неким другим светом који је лепши од оног који сада живимо", објаснила је Сокићева.
Ружица Сокић је у петодеценијској глумачкој каријери остварила бројне улоге како у позоришту тако и на филму и у серијама . (Извор "Срна")

 

 

 

01.март Одржано предавање "Рано учење"

Програм "МЕНСА – НТЦ система учења", који је представљен у Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини, осим раног учења код предшколске дјеце, подразумијева и развој укупне интелигенције, као и превенцију поремећаја и проблема који је јављају код школске дјеце, рекао је аутор овог програма доктор Ранко Рајовић.
Рајовић, који је и извршни директор Удружења Менса из Србије, рекао је да се овим програмом настоји указати родитељима и васпитачима шта је то што може да успори развој интелигенције или чак оштети неке способности дјетета.
"Када дође до проблема који се јављају у школи, као што су дислексија, дисграфија и други, тешко да можемо помоћи и зато је много боље да схватимо да сви ти поремећаји већ имају анатомску основу у мозгу до пете године детета", истакао је Рајовић.
Према његовим ријечима, прва фаза програма је развој мозга, а најважнији је развој до пете године. Ту се учи о значају дјечије игре и ономе шта је штетно. Лоше је да сједи испред телевизора или рачунара по неколико сати, док су игре као што су кликери, прескакање ластиша и оне које су пре биле заступљене веома корисне, додао је он.
Друга фаза програма "МЕНСА – НТЦ система учења" заснива се на учењу, а према ријечима аутора програма, дјеца из нашег дијела Европе још увијек уче репродуктивно.
"То је физиолошки потпуно погрешно. Плаше се одговарања и имају лупање срца или знојење дланова чиме се ствара отпор према школи. Резерве мозга, односно асоцијативне зоне које ми подсвесно користимо потребно је научити свесно да користимо", рекао је Рајовић.
Он је додао да је трећа фаза развој функционалног размишљања који се остварује успјешним савлађивањем друге фазе.
"Функционално знање је приоритет Европске уније јер је доказано да од њега зависи бруто национални доходак сваке државе. Ако не овладамо функционалним знањем, не можемо стварати богате државе, а према тестирању наша деца су у томе најлошија у Европи", истако је Рајовић.
Програм "МЕНСА – НТЦ система учења" однедавно се примјењује у бијељинском Дјечијем вртићу "Чика Јова Змај", а Рајовић је рекао да су до сада задовољни постигнутим резултатима у спровођењу програма.
Директор овог вртића Драго Ђурић рекао је да, осим основног програма које је прописало ресорно министарство, и овај програм доприноси ефикасности у раду са малишанима, те да ће наставити са његовом примјеном.
Он је додао да се програм "МЕНСА-НТЦ система учења" спроводи и у Бањалуци и Требињу, те у још неким европским државама. (Извор "Срна")

 

 

 

 

 

24.фебруар Промоција књиге "Поетска сванућа (зборник)"

У Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини промовисан је зборник "Поетска сванућа" у којем су представљена књижевна дјела 112 аутора из Републике Српске.
Зборник је настао у сарадњи пет књижевних клубова из Српске - "Јован Дучић" из Бијељине, "Савовање" из Шамца, "Бирач" из Власенице, "Романија" из Сокоца и "Вихор" из Дервенте, те чланова Центра за културу из Модриче.
Књига "Поетска сванућа", према ријечима аутора, представља зборник радова у којем је највише заступљена поезија, али и други жанрови као што су приповијетке, репортаже, радови који нагињу ка научној области и други.
Рецензент књиге "Поетска сванућа" професор Цвијетин Ристановић рекао је синоћ на промоцији да је зборник дјело великог броја аутора, те да су због тога тематика, али и форме исказивања, као и идеје веома разноврсне.
"Доминантно мјесто заузима љубавна поезија која описује љубав између полова, родитеља према дјеци и обратно, затим љубави према завичају, домовини, природи...", истакао је Ристановић.
Предсједник Књижевног клуба "Јован Дучић" из Бијељине Здравко Згоњанин рекао је да зборник завређује пажњу, посебно што су у њему заступљени како афирмисани пјесници, тако и млади аутори који треба да се представе читалачкој публици.
"Највише смо дали шансу онима који тек стварају и надам се да ће бити и више нових пјесника. Ако се бавимо више културом, имамо свијетлу будућност и не треба да је држимо на маргини", истакао је Згоњанин.
Промоција зборника "Поетска сванућа", осим у Бијељини, биће одржана и у другим градовима Српске. (Извор "Срна")

 

 

 

 

17.фебруар Промоција књиге "Одкровење Његошево"

Књига "Одкровење Његошево" је иницијатива да Српска православна црква канонизује владику Петра Другог Петровића Његоша који је "велики стуб православни", рекао је вечерас у Бијељини аутор ове књиге Стојан Мандић.
На промоцији књиге у бијељинској библиотеци "Филип Вишњић", којој су присуствовали Његово високо преосвештенство митрополит дабробосански Николај, владика Шабачки Лаврентије и свештенство Епархије зворничко-тузланске, аутор је рекао да ће покрет за канонизацију владике Његоша ускоро имати своју оснивачку скупштину.
"Владика Његош ће васкрснути као светитељ, васкрснуће црква на Ловћену и биће ново светилиште само ако се ми будемо молили Богу и имали вјеру, а остало ће све завршити Господ", поручио је Мандић.
Он је рекао да наслов књиге има двојако значење - откровење Његоша као светитеља и откровење његове науке. "Морамо дати све од себе да истина о Његошу изађе на видјело и да спашавамо душе које сатанском лажном науком иду обилато у пакао", истакао је Мандић.
Владика шабачки Лаврентије рекао је да подржава иницијативу за канонизацију владике Његоша.
Протојереј Жарко Гавриловић, који је и благословио промоцију, истакао је да је аутор књиге показао вољу да Његоша окити апотеозом светости, при чему се дотакао свих теолошких и научних проблема цитирајући свете оце, а највише светог владику Николаја Велимировића.
Он је навео да је "Откровење Његошево" студија о сплету и дивљењу двјема величинама српског народа које су се појавиле у 19. вијеку, а то су Његош и владика Николај.
"Његош није био славан у својој постојбини, иако је био владар Црне Горе и епископ. И сада чујемо да потомци Његошеви кажу да он није њихов, већ да је српски писац и да треба његова дјела преводити на црногорски језик, а он је писао за свој народ у борби против окупатора", рекао је протојереј Гавриловић и изразио наду да ће Његош бити канонизован.
О књизи је говорио и професор Мирољуб Петровић. (Извор "Срна")

 

 

 

03.фебруар Промоција романа "Заувек у срцу"

У препуној сали бијељинске Библиотеке "Филип Вишњић" промовисан je роман "Заувек у срцу" београдске новинарке Весне Дедић-Милојевић.
Тема романа, који је за само шест мјесеци постао најчитанији у Србији, јесте живот три глумице у тридесетим годинама, а према ријечима ауторке то је мелодрама која се бави питањима родитељства, богатства, развода, таблоидима...
"У тридесетим годинама жена, било да је удата или не, било да има деце или не, поставља себи питање да ли су ми се све битне ствари у животу десиле и да ли сам одсањала оно што сам сањала. Управо то су теме којима се бави мој роман", навела је Дедић-Милојевић.
Говорећи о јунакињама романа "Заувек у срцу", ауторка је истакла да су оне измишљени ликови, али да је роман и производ њеног новинарског искуства, као и личног.
"То што сам новинарка 20 година у многоме је обележило овај роман. У мојој емисији `Балканском улицом` слушам многе приче које остављају траг на мене. Захваљујући свом новинарском, а не списатељском сензибилитету, вероватно сам лако схватила шта је то људима потребно па је тако роман постао најчитанији", рекла је Дедић-Милојевић.
Иако је првобитно мислила да ће роман бити занимљив за читатељке у тридесетим годинама, она је истакла да је читалачка публика врло разноврсна.
"Прилазе ми тинејџерке које ми кажу да је роман од сада њихова библија, али има и мушкараца који су ми рекли да су тек након читања романа схватили душу жене и да им је сада лако да буду и заводници и мужеви", навела је Дедић-Милојевић.
Роман "Заувек у срцу" објавила је 1. јула прошле године издавачка кућа "Лагуна", а првог дана љета ове године, према ријечима ауторке, објавиће наставак. (Извор "Срна")

 

 

 

01.фебруар Одржано вече посвећено петој годишњици смрти Душка Трифуновића

Поводом пете годишњице смрти српског пјесника Душка Трифуновића у Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини одржано је књижевно вече посвећено дјелу и животу овога великог ствараоца.
Успомене на Душка Трифуновића евоцирали су његови пријатељи и сарадници, пјесници Перо Зубац и Дарко Милошевић, те власник "Инстел клуба" из Новог Сада Милан Гутић и публициста Лазар Манојловић.
Душко Трифуновић је у Семберији и Бијељини имао доста пријатеља, па је зато и велика сала Народне библиотеке "Филип Вишњић", у којој је он често био гост, била препуна.
"Инстел клуб" из Новог Сада, који помаже умјетницима, својевремено је додијелио награду Душку Трифуновићу за животно дјело, која је била уручена у Удружењу књижевника Србије у Београду. Очекивало се том приликом да ту буде двадесетак његових пријатеља, али је дворана у Француској седам била претијесна да прими поштоваоце Душковог стваралаштва.
Гутић је рекао и да "Инстел клуб", трагом Душкове пјесме о бригадирки Јелени, која је погинула на изградњи пруге Шамац - Сарајево код тунела "Врандук" и у знак сјећања на њу постоји и жељезничка станица "Јелина", истражује ко је била та легендарна дјевојка, јер се до сада није знало ни њено презиме нити било шта друго, стигао до Билеће и да даље истражује све о Јелени.
- И то је још један наш дуг према Душку Трифуновићу, човјеку који је волио људе. Лично мислим да је био славан више него срећан човјек, знајући сву његову голготу и странствовање по свијету у вријеме рата - објашњава Гутић.
- Ми, његови пријатељи, у ствари, чувамо ту ватру коју нам је Душко подарио. Велики када одлазе, вријеме полако и неумитно чини своје, па се онда они "пресељавају" у читанке, лектиру, хронике и енциклопедије, а ми, ето, то не дамо и хоћемо да се види да га нисмо заборавили. Био ми је велики пријатељ - са сјетом каже Перо Зубац.(Извор "Срна")

 

 

 


 

25.јануар Одиграна представа "Човјек човјеку"

Познате београдске глумице Рада Ђуричин и Вјера Мујовић извеле су за бијељинску публику представу "Човјек човјеку".
Ова приповједачка представа садржи приче великана српске књижевности - Иве Андрића, Боре Станковића, Исидоре Секулић, Бранка Ћопића, Моме Капора и Милована Данојлића, а приредила ју је Ђуричинова.
Како је истакла Рада Ђуричин у бијељинској библиотеци "Филип Вишњић", представу најбоље описују Андрићеве ријечи када је добијао Нобелову награду за књижевност:
"Можда је у причањима садржана и права историја човечанства, без обзира да ли приче обрађују прошлост или садашњост. И у прошлости и у садашњости суочавамо се са сличним појавама и истим проблемима. Бити човек, рођен без свог знања и без своје воље и бачен у океан постојања. Моћи пливати, носити идентитет, издржати све сударе, непредвидљиве поступке своје и туђе, а поврх свега издржати своју мисао о свему томе", цитирала је Ђуричинова Андрића.
Она је рекла да сви тектови које изговарају у представи говоре о томе шта значи и како бити човјек, о човјековој судбини - страховима, чежњама, радостима, надама.
Вјера Мујовић је рекла да је представа "Човек човеку" настала у славу српског језика и за његово очување.
"У овим временима када живимо убрзано и уништавамо језик пишући полуписмено СМС поруке, мејлове, када се говорни језик осиромашује свакодневно и када се заборавља култура говора, причања и слушања, мислили смо да се овом представом враћамо на прави начин језику и вредностима, причању и слушању", навела је она.
Представа "Човјек човјеку", у продукцији "Ниш арт фондације", изводи се око годину и по дана широм Србије и региона, а до сада је одиграна око 50 пута.(Извор "Срна")


 

О Библиотеци | Услуге | Дешавања | Новости|Издања| Каталози | Контакт | О Бијељини