О Бијељини
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ДЕШАВАЊА 2010



У Народној библиотеци "Филип Вишњић" често се одржавају књижевне вечери, сусрети са писцима, представљања нових издања књига, приредбе, округли столови, предавања, изложбе, семинари и разни музичко – сценски наступи. Разним поводима у Библиотеци су гостовали и представили се, позната имена писаца, универзитетских професора, музичара и издавача. На овај начин Библиотека настоји да информише кориснике о савременим књижевним и културним дешавањима на ширем плану. Такође, жели да разноврсном понудом приближи библиотеку и књигу корисницима.

30.децембар ЗА НАЈМЛАЂЕ ОДИГРАНА ПРЕДСТАВА "АСКА И ВУК"

Представа "Аска и вук" одиграна је данас за малишане бијељинских вртића у Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини.
Бијељинска Библиотека организовала је представу поводом новогодишњих празника, а реаговања најмлађих потврдила су да је ова идеја пун погодак - рекао је директор Библиотеке Јован Цвјетковић.
"Хтјели смо да малишанима дочарамо новогодишње празнике и то смо учинили онако како они то схватају - дјечијом представом и присуством Дједа Мраза", истакао је Цвјетковић.
Представа "Аска и вук", у којој играју глумци Предраг Коларевић и Тања Даниловски, рађена је по истоименој новели Иве Андрића, а осим класичне глуме садржи и елементе балета и луткарства, што посебно привлачи пажњу најмлађих.
Коларевић је изразио задовољство што је представа наишла на добар и позитиван пријем дјеце. Он је додао да је представа прилагођена новогодишњим празницима, па се на крају појављује и Дјед Мраз, којег глуми Ненад Ђуровић.
У пуној сали библиотеке, представа је одиграна у два термина. (Извор "Срна")

децембар 2010

Представници издавачких кућа „Лагуна“ (Београд), „ Bookland“ (Београд) , „Прометеј“ (Нови Сад) и „Школска књига“ (Нови Сад) су током мјесеца децембра 2010. године промовисали своја најновија издања у просторијама Народне библиотеке „Филип Вишњић“ Бијељина. На велику радост наших читалаца том приликом је наш библиотечки фонд обогаћен за више од 600 књига.

29.децембар Промоција календара "Даница" за 2011

У Бијељини је промовисан српски народни илустровани календар-забавник "Даница" за 2011. годину који публикује Вукова задужбина.
Предсједник Задужбине и главни и одговорни уредник календара Миодраг Матицки рекао је да овај календар-забавник представља савремену националну читанку, писану у духу најбољих традиција Вуковог истоименог календара-забавника који је излазио у Бечу од 1826. до 1829. и 1834. године.
"Вук Караџић је поставио модел писања националне читанке за Србе у матици и расејању који смо ми преузели и за разлику од његових пет, ми већ 18 година издајемо `Даницу`. У њој се бавимо свим оним областима којима се и Вук бавио - историја, књижевност, филологија, лингвистика, етнологија, етнографија и друге", рекао је Матицки синоћ на промоцији у Народној библиотеци "Филип Вишњић".
Календар "Даница" за 2011. годину садржи текстове о српском језику, култури језика и говора, о Вуковој реформи, граматици.
Матицки је нагласио да "Даница" од покретања 1994. године стиже у руке читалаца од Америке до Аустралије, као и у библиотеке свих школа у Србији, а прије три године проширена је и додатком ''Даница за младе''.
Вукова задужбина основана је 1987. године као невладина, самостална народна установа која се бави свим областима народног живота и стваралаштва, у духу трајних вриједности Вуковог дјела.
Ова задужбина, заједно са својим огранцима којих има више од 40, ради на очувању и заштити српског језика и писма, помаже филолошка и лингвистичка истраживања на српском говорном подручју, истраживања живота и обичаја српског народа, те заштиту и чување споменика и културних добара везаних за живот и дјело Вука Караџића.(Извор "Срна")

28.децембар Промоција књиге "Голи оток још живи"

У Бијељини је промовисана књига "Голи оток још живи", аутора Вуксана Кнежевића, који је истакао да то најстрашније мучилиште послије Другог свјетског рата није било само грешка партије, него одлика тоталитарног система какви су били и фашизам, комунизам и други.
Према његовим ријечима, Голи оток је није би обичан, већ софистициран логор у којем је мучеништво доживјело врхунац искуства фашистичких и свих других познатих логора.
"Као седамнаестогодишњи ученик ухапшен сам и проживео Голи оток. Ту сам провео две године. Голи оток је наша коб", рекао је Кнежевић синоћ на промоцији у Народној библиотеци "Филип Вишњић".
Он је додао да Голи оток не може приказати нико ко га није и сам проживео, те да је то нешто што не може људски ум до краја да замисли.
"То је била душегупка која је убијала душе, а преко душа и физички убијала људе", истакао је аутор.
Кнежевић је рекао да књига "Голи оток још живи" представља литерарни одговор књизи "Голи отоци Јова Капичића" у којој је написана исповијест Капичића, а којег Кнежевић сматра једним од најистакнутијих џелата у то вријеме.
"Након појаве те књиге и офанзиве Јове Капичића да је Голи оток наводно неко педагошко преваспитавалиште, а не мучилиште, ја сам написао ову књигу и циљ ми је био да кроз књижевни опис детаља покажем суштину мучења које је у другачијим ситуацијама неописиво", истакао је Кнежевић.
Он је додао да активно пише о Голом отоку од 1995. године када је, према његовим ријечима, након вишепартијскг система коначно скинута забрана на ову табу тему.
Кнежевић је до сада написао 12 књига, а највећи дио њих се дотичу Голог отока. (Извор "Срна")

27.децембар Промовисан роман "Рингишпил"

У Бијељини је представљен роман Јелене Бачић Алимпић под називом "Рингишпил", својеврсна породична љубавна сага, смјештена у вријеме од касних 30-их година двадесетог вијека до данашњих дана.
Говорећи о свом првом роману, Јелена Бачић Алимпић је истакла да је главни лик балерина Ана Балинт уз чији се живот плете прича о свим њеним љубавима, као и још пет за њу значајних жена.
"Главна јунакиња је имала невероватну светску каријеру, али нажалост у приватном животу је губила оне које воли. Ја сам просто желела да напишем једну топлу људску причу о давању, о љубави и мислим да сам у томе успела", рекла је Бачић Алимпић на промоцији бијељинској Народној библиотеци "Филип Вишњић".
Она је рекла да је радња романа приказана ретроспективно. "Када сам села да пишем у даху сам написала првих 30 страна и тада се већ родила прича и знала сам одприлике како ће тећи. Писала сам стихијски, када сам могла, а када бих све те дане сабрала није ми требало више од месец дана а роман има 400 страна", навела је Бачић Алимпић и додала да читалац романа "Рингишпил" треба да посједује само једну врлину - да уме да воли.
Ауторка је навела да је специфичност ове књиге у томе што је за њу написана оригинална музика, а ЦД са композицијама је поклон читаоцима уз књигу.
"Музику за роман написао је композитор, текстописац и аранжер Саша Милошевић Маре и у питању је пет инструменталних композиција и једна вокално-инструментална која се зове `Салаши` а коју пева Маринко Роквић. Тај ЦД може да се слуша док се чита јер је писана према рукопису и тематски", рекла је Бачић Алимпић.
"Рингишпил" је први роман Јелене Бачић Алимпић, која је и ТВ водитељ. (Извор "Срна")

 

 

 

 

23.децембар Разговор са аутором Марком Видојковићем

Српски писац Марко Видојковић рекао је да је инспирацију за писање налазио у "веселим деведесетим" годинама прошлог вијека, али да су срушени идеали за које се тих година и сам борио.
Осврћући се на деведесете године прошлог вијека, о којима је писао у роману "Канџе", Видојковић је синоћ на књижевној вечери у Народној библиотеци "Филип Вишњић" рекао да су те године имале велики утицај на његово писање, али и да некоме ко сада има 14 или 15 година то вријеме ништа не значи.
"Прошло је 11 година од деведесетих и жалосно је када погледаш да су идеали за које си се тих година борио срушени, пре свега протоком времена, јер како време пролази ствари се у свету мењају. Некоме ко сада има 14 или 15 година деведесете, наши идеали за које смо се борили, некаква борба против Слободана Милошевића и Слободан Милошевић ништа не значе, па чак ни мени више ништа не значи", рекао је Видојковић.
Он је додао да је роман "Канџе", који је достигао десето издање, писао разочаран убиством Зорана Ђинђића и стварима које је схватио да ће се дешавати након тога.
"Нисам могао да сварим оно што сам тада јасно видео и морао сам да изађем на крај са свим тим стварима пишући роман, а писање романа је сјајна психотерапија", рекао је Видојковић и додао да роман "Канџе" говори о томе шта значи бавити се политиком.
Упитан колико се данашња Србија разликује од оне у деведесетим годинама, Видојковић је рекао да се ова земља почела приближавати Европској унији /ЕУ/ у моменту када је Европа почела да посрће на евру.
"ЕУ је почела да посрће на оним елементарним нивоима који су нама најбитнији, а то су паре. Србија се задесила у сред тог неког новог глобалног доба, које није уопште сјајно и мислим да треба у овом тренутку да попут остатка региона нађе нову идеологију и циљ којим ће ићи даље пошто се глобална ситуација прилично тресе", истакао је Видојковић. Коментаришући младе у Србији и на Балкану и то шта могу да очекују у наредном периоду, Видојковић је рекао да је потребно запитати се куда даље, али да се више не може причати о међународним теоријама завјере.
"Млади у Србији су бомбардовани огромном количином беспотребних информација и производа. Полако им се ставља јарам ЕУ, глобализма и капитализма на врат и како ће они то да поднесу ја не знам", рекао је Видојковић.
Роман "Канџе", о којем је Видојковић највише говорио, издат је 2004. године и добио је награду "Златни бестселер", а за ову књигу аутор је добио и награду "Кочићево перо".
Осим "Канџи", Марко Видојковић је објавио још и романе - "Плес ситних демона", "Ђаво је мој друг", "Пикавци на плажи", "Све црвенкапе су исте", "Бог ти помого" и "Хоћу да ми се нешто лепо деси - одмах". (Извор "Срна")

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23.децембар Отворена изложба ауторке Мирјане Кретије

У Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини је отворена изложба слика и графика Мирјане Кретија.
Кретија је истакла да су у њеним дјелима заступљени различити мотиви и технике сликања, те да су неке од слика старе и више од 30 година.
"Инспирацију за сликање налазим у свему, а највише радим мртву природу. Посебну пажњу посвјећујем цртежу који је основа за све остале технике, јер када је цртеж добар онда се може надоградити свака техника", рекла је Кретија.
Она је навела да се бави и графиком, те техником пастела, акварела и уља.
Мирјана Кретија бавила се и дизајном текстила, графичким дизајном, рекламом, а највише образовним радом.
Народна библиотека "Филип Вишњић" уврстила је у свој програм и ликовну умјетност, а ова изложба је прва из тог програма.
Изложба слика и графика Мирјане Кретија биће отворена до 30. децембра, а улаз је бесплатан. (Извор "Срна")

17.децембар Промоција збирке пјесама "Старац са очима дјечака"

У Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини промовисана je друга збирка пјесама аутора Марка Данојловића под називом "Старац са очима дјечака".

15.децембар Одржан први семинар у оквиру пројекта дигитализације у Библиотеци

Пројекат "Дигитализација завичајне збирке, старе и ријетке књиге" који се проводи у Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини прилика је да се богата архивска грађа и књижни фонд сачувају од пропадања, рекао је данас директор библиотеке Јован Цвјетковић.
Говорећи на семинару о основама дигитализације савремене библиотеке, Цвјетковић је изразио увјеерње да ће им искуства колега из Библиотеке града Београда и Народне библиотеке Србије помоћи да у наредном периоду што боље реализују дигитализовање библиотечке грађе.
Мирко Марковић, библиотекар савјетник за посебне програме и пројекте Библиотеке града Београда, рекао је да је дигитализација посао будућности захваљујући којем ће оно што се нуди и ради на овим просторима доћи до очију свјетске јавности.
"Европу интересује све што има одређену вредност. Наш посао је да оно што је код нас вредно прилагодимо технолошким потребама и времену у коме живимо, те учинимо доступним на нашем језику, са нашим естетским, традиционалним и културним вредностима", објаснио је Марковић.
Теме и предавачи на семинару су биле:
-„Искуства дигитализације - AccessIT“, Предраг Ђукић, помоћник директора Библиотеке града Београда
- „Дигитализовани ресурси НБС“, Тамара Бутиган-Вучај, Начелник Одјељења за развој дигиталне библиотеке и микрогрaфију Народне библиотеке Србије
- „Употреба, кориштење и пласман дигитализоване грађе на web порталима“ Мирко С. Марковић, Библиотекар савјетник за посебне програме и пројекте
- „Интернет за школске библиотекаре“, Весна Вуксан, помоћник директора Библиотеке града Београда
Пројекат "Дигитализација завичајне збирке, старе и ријетке књиге" Народне библиотеке "Филип Вишњић" финансирају шпански Фонд за постизање миленијумских развојних циљева и општина Бијељина, а реализује се у сарадњи са библиотекама из Угљевика и Лопара.
Планирано је да пројекат буде завршен до 30. јуна наредне године.
Одржани семинар је први, од укупно три колико је планирано до завршетка пројекта.(Извор "Срна")

 

 

 

11.децембар Пјесничка колонија "Филиповим стазама 2010"

Народна библиотека "Филип Вишњић" у Бијељини организовала је пјесничку колонију "Филиповим стазама 2010" која је окупила младе пјеснике - дјецу из Бијељине, Вуковара и Сремске Митровице.
Ово су први сусрети малишана литерарних стваралаца из којих ће, осим дружења и пријатељства, проистећи и заједничка збирка поезије ученика.
Директор Народне библиотеке "Филип Вишњић" из Бијељине Јован Цвјетковић рекао је да се и поред свих недаћа које су задесиле Семберију изазваних поплавама настојало посветити пажња најмлађима који имају талента за писање.
"Ова дјеца која имају таленат заслужила су да им посветимо пажњу и да их стимулишемо на најбољи начин, од раног дјетињства. Дружиће се и написаће своје пјесме и радове које ћемо објавити почетком наредне године", рекао је Цвјетковић.
Он је додао да ће ова манифестација постати традиционалана, изразивши наду да ће након ове пјесничке колоније остати траг и лијепа искуства које ће учесници понијети са собом.
Пјесник Недељко Терзић, који води пјесничку колонију, рекао је да ово дружење прије свега има за циљ да младим пјесницима омогући да једног дана постану познати и признати пјесници.
"Направићемо заједничку збирку песама која ће бити не само успомена, већ и траг о томе да се нешто лепо, племенито догодило, нешто што одражава духовност дечије душе", рекао је Терзић и најавио да ће се из свих наредних сусрета родити збирка која ће бити културни, литерарни и историјски документ нечега што је вриједно.
Дјеца пјесници обишли су манастир Светог Василија Острошког и музеј "Семберија" у Бијељини.
(Извор "Срна")

10.децембар ПРОМОЦИЈА РОМАНА "ДОКТОР АРОН "

У Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини представљен је роман "Доктор Арон" аутора Вука Драшковића.
Говорећи о књизи, аутор је рекао да у роману "Доктор Арон" трага за одговором на питање да ли у космосу постоји нека грешка која рађа зло, мржњу, злочине, глупост.
"Изгледа да постоји једна фалинка у настанку васељене. Једна тамна страна је извор онога што људе, како Његош каже, ниже скота ставља док истовремено на другој страни те исте људе са Богом равна", рекао је Драшковић.
Он је додао да овај роман извире из романа "Нож" који је писао "хендикепиран због чињенице да пише о највећем злочину и злу, а да лично као писац није имао искуства са злом".
"Роман `Доктор Арон` сам писао са великим искуством о злу, искуством милиона људи које се догодило распадом Југославије и крвавим ратом и личним искуством јер сам десет година гледао смрти у очи. Са висине тог искуства о злу у овом роману сам писао о узроцима зла и злочина", навео је Драшковић.
Он је додао да се у роману говори да будућност не постоји јер "свака будућност која дође биће једног дана поједена од прошлости јер прошлост је космичка црна рупа која гута све".
Драшковић је рекао да је роман "Доктор Арон" објављен на шпанском језику, те да ће ускоро бити промовисан у Мадриду, као и да је завршен превод на енглески језик и да се нада да ће се огласити неки амерички издавач.
Роман "Доктор Арон" добитник је књижевне награде "Госпођин вир" коју додјељује едиција "Братство" из Пожаревца.
(Извор "Срна")

 

 

 

8.децембар ПРОМОВИСАН РОМАН "БАНДЕРА НАСРЕД ИГРАЛИШТА"

У Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини промовисан je роман "Бандера насред игралишта" аутора Бранислава Рибара.
Према ријечима аутора, књига говори о српском усуду, збјеговима и сеобама.
"Сеобе су велико зло, а нажалост српски народ има ту несрећу да се у посљедња три вијека стално сељака, да је у збјеговима и те сеобе су у нашем генетском коду односно оне су наш генетски усуд", навео је Рибар.
Он је додао да је назив књиге уствари метафора али и реалност те да је бандера у његовом дјетињству постојала на једном игралишту код извора ријеке Босне у подножју планине Игман.
"Бандера је не само реалност, већ и метафора за све оно што нам се догађа и која указује да увијек када наиђемо на непријатне ситуације и када их разоткријемо оне се изнова понављају. Бандере се каткада више пута у животу појављују", рекао је Рибар.
Књига "Бандера насред игралишта" роман је првенац Рибара, а до сада је објавио пет самосталних књига и двије у којима је потписан као коаутор.
Овај роман представљен је и на Београдском сајму књига у октобру.
(Извор "Срна")

 

 

 

26.новембар Обиљежена крсна слава Библиотеке

Бијељинска Народна библиотека "Филип Вишњић" обиљежила је крсну славу Светог Јована Златоустог.
Ломљење славског колача обавили су свештенство Епархије зворничко-тузланске, директор библиотеке Јован Цвјетковић и кум славе Драгиша Максимовић.
Цвјетковић је рекао да је ове године набављено више од 2 000 нових наслова, што је рекорд у историји ове библиотеке, а књиге су набављене, углавном, донацијама предузећа и јавних установа са подручја бијељинске општине.
Он је још једном захвалио донаторима, посебно онима који су библиотеку помогли донацијом стручних књига.
Цвјетковић је рекао да је у овој години започет и процес дигитализације завичајне библиотеке и старих, ријетких књига, коју је Библиотека добила захваљујући међународној донацији и општини Бијељина.
"Добили смо најновији скенер за дигитализацију књига и већ за два мјесеца на сајту наше библиотеке имаћемо велики број наслова", рекао је Цвјетковић и додао да ће се дигитализована библиотека наћи и на сајту Библиотеке "Десанка Максимовић" Лопаре, која је, као и Библиотека из Угљевика укључена у процес дигитализације.
Цвјетковић је истакао да је, поводом славе, отворена и нова информатичка читаоница са седам компјутера, те ће сви грађани, а прије свега студенти и средњошколци, имати прилику да користе интернет у просторијама Народне библиотеке "Филип Вишњић".
Он је додао да је ове године знатно повећан број уписаних чланова којих је тренутно око 5 000. Он је позвао грађане, који имају половне књиге а не користе их, а посебно стручну литературу из свих области, да их поклоне овој установи.
Кум славе Драгиша Максимовић, честитајући славу запосленима у овој установи, истакао је да Библиотека потврђује и оправдава своје постојање тако што из дана у дан организује бројне културне догађаје.
"Најзначајнија културна дешавања одвијају се управо у овој кући и велико је задовољство данас бити овдје", рекао је Максимовић, подсјећајући да је у посљедње вријеме у овој библиотеци уложено много труда и рада на унапређењу културе.
Негосава Стјепановић, директорка Матичне библиотеке из Зворника и члан Управе Друштва бибилотекара Републике Српске, честитала је славу запосленима у Бијељини у име свих колега библиотекара.
"Ово је једна од најбољих библиотека у Српској и то потврђују бројна признања која је добила. Овдје се много ради да би ова установа постала моћан центар информисања, како у Бијељини, тако и у цијелој регији", рекла је Стјепановићева и додала да је сарадња између свих библотека у РС на високом нивоу. (Извор "Срна")

 

 

 

 

 

 

 

25.новембар Промоција књиге "Грофовска времена "

У бијељинској Народној библиотеци "Филип Вишњић" одржана је промоција књиге "Грофовска времена" аутора Радована Калабића.
Калабић је рекао да књига представља романсирану биографију грофа Чедомиља Мијатовића, "вјероватно јединог Србина са таквом титулом".
"Познато је да Срби немају титулу грофа, али Чедомиљ Мијатовић ју је добио након потписивања Тајне конвенције. Управо од тог периода па до смрти грофа 1932. године раздобље је које је описано у књизи, са свим важнијим историјским моментима", навео је Калабић.
Он је истакао да је књига заснована на документарној грађи јавног и приватног живота грофа Мијатовића, истичући да је без осврта на приватни живот тешко протумачити нечије дјеловање.
Калабић је додао да ускоро излази његова нова књига "Под прекорним погледом историје", изразивши наду да ће врло брзо бити представљена бијељинској публици.
(Извор "Срна")

 

 

 

22.новембар Медијска промоција пројекта "Дигитализација завичајне збирке, старе и ријетке књиге"

У оквиру програма "Култура за развој" у општини Бијељина у току је реализација пројекта "Дигитализација завичајног фонда, старе и ријетке књиге" Народне библиотеке "Филип Вишњић" и "Жене са инвалидитетом и њихове рукотворине" Удружења жена са инвалидитетом "Импулс".
Укупна вриједност оба пројекта износи 120.000 КМ које је обезбједио шпански Фонд за постизање миленијумских развојних циљева /МДГиФ/, а општина Бијељина са 15 одсто од укупних средстава.
Директор бијељинске Народне библиотеке "Филип Вишњић" Јован Цвјетковић рекао је да се пројекат реализује у сарадњи са библиотекама из Угљевика и Лопара, те да је ово прилика да се богата архивска грађа и књижни фонд сачувају од пропадања.
"У све три библиотеке до сада је селектовано и кодификовано 71 књига, 108 разгледница, 16 плаката и два каталога, а скенирано и обрађено је 25 књига, 108 разгледница, 16 плаката, једна фотографија и један каталог", навео је Цвјетковић на конференцији за новинаре приликом представљања досадашњег тока пројеката.
Предсједница Удружења жена са инвалидитетом "Импулс" Тања Милинковић рекла је да је циљ њиховог пројекта афирмација и развој креативних могућности и способности жена са инвалидитетом, као и унапријеђење њихове социјализације и укључивање у културни живот заједнице.
"До сада смо средили радионицу за израду рукотворина, набавили два разбоја и репроматеријал за ткање, сликање на стаклу и израду накита. Обучили смо 12 жена са инвалидитетом за ткање и за сликање на стаклу", навела је Милинковић и додала да су радови архивирани, смјештени у каталог и на сајт удружења.
Начелник општине Бијељина Мићо Мићић рекао је да је општина Бијељина првобитно конкурисала са осам пројеката, али да је задовољна и тиме што је добила два, те да су то пројекти од значаја за локалну заједницу.
"Након реализације ових пројеката имаћемо шансе да конкуришемо и за неке веће пројекте. Из буџета општине се на годишњем нивоу за културу у нашој заједници издваја преко пола милиона КМ и то кроз финансирање Центра за културу, учествовање у разним пројектима и кандидовање пројеката различитих удружења из области културе", рекао је Мићић.
Координаторка овог програма МДГиФ-а Амела Гаћановић-Тутњевић рекла је да је програм започео 2009. године и да траје три године, те да је осим Бијељине у програм је укључено и девет других општина БиХ.
"Циљ програма јесте унапређење политике рада и правног оквира на пољу културе, јачање међукултуралног разумјевања, јачање културних индустрија и повећање нивоа толеранције различитости", навела је Качановић-Тутњевић и додала да је укупан буџет овог програма 8 милиона долара.
Програм "Култура за развој" проводе три организације Уједињених нација у БиХ у сарадњи са Министарством цивилних послова БиХ и ентитетским Министарствима културе и образовања.(Извор "Срна").

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19.новембар Промоција књиге "Путујте са мном кроз свемир до истине "

У бијељинској Народној библиотеци "Филип Вишњић" је промовисана књига "Путујте са мном кроз свемир, до истине" аутора Новице Зековића.
Према ријечима аутора, књига је написана да би упутила људе ка истини о настанку природе, која је једина истина, те да коригује многе неистине наука.
"Оно што ми учимо у географији, о клими или на примјер како је настала земљина површина је уствари једна неистина. Управо у књизи ћете наћи објашњења како је све то настало - откуд вода на земљи, планине, пећине и тако даље", рекао је Зековић.
Он је додао да је до свих сазнања долазио кроз цјелокупно образовање, али и посвећеним радом на изучавању географије, биологије, астрономије и физике, те да је себи објаснио неке ствари тако што је кориговао своје мишљење провјеравајући га у пракси.
Говорећи о књизи, рецензент Миодраг Вуковић рекао је да она у себи садржи огроман дио знања које је аутор покушао да сажме.
"Он први јавно говори о пробојима према новим парадигмама и дио езотеријског сазнања, које је још од Платона и Аристотела стрпано под тепих, извлачи и дели са широм јавношћу", навео је Вуковић, додавши да се у томе огледа храброст аутора.
Он је истакао да је Зековић постигао добре резултате јер, како је навео, апсолутно знање не постоји, оно може бити само релативно и питање је докле се може освајати та релативност. (Извор "Срна")

 

 

 

18.новембар Промоција књиге "Занимљиве информације"

У Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини одржана је промоција 11. и 12. књиге из едиције "Занимљиве информације" аутора Лазара Драгичевића.
Као у претходних десет књига, према ријечима аутора, и у ове двије се налазе бројне ријетке занимљивости из научних достигнућа, мудре мисли и корисни савјети.
"Свака књига има по неких 200 ријетких занимљивости, 30 до 40 занимљивих научних достигнућа, 150 до 200 мудрих мисли и од 50 до 60 корисних савјета. Води се рачуна да се те информације не понављају", навео је Драгичевић.
Он је додао да је прва књига издата 1986. године и да је за скоро 25 година колико ради на овој едицији сакупио неколико хиљада ријетких занимљивости и да има завршених рукописа за 25 књига, али да је потребно пронаћи средства за њихово објављивање.
"Нисам још половину објавио колико тога имам. До тих ријетких занимљивости није лако доћи, то је мукотрпан рад. Углавном информације које су у књизи проналазим у енциклопедијама, другим књигама, публикацијама и писаној ријечи", рекао је аутор.
Рецензент књиге "Занимљиве информације" професор Пајо Панић рекао је да књигу треба прочитати, јер садржи занимљиве и корисне информације, те да је намијењена свим узрастима без обзира на образовање.
"Аутор сматра да све што се дешава у оквиру нашег окружења и живота на неки начин треба да евидентирати како би се отргло од заборава и остало млађим генерацијама да читају", навео је Панић. (Извор "Срна")

 

 

16.новембар Предавање "Дигитализација и завичајне дигиталне библиотеке"

У Народној библиотеци „Филип Вишњић“ Бијељина одржано је предавање са темом
“Дигитализација и завичајне дигиталне библиотеке“. Предавач је био мр Богдан Трифуновић, информациони менаџер и један од оснивача „Центра за дигитализацију“ у Градској библиотеци „Владислав Петковић-Дис“ Чачак. Ово је прво предавање у оквиру пројекта „Дигитализација завичајне збирке и старе и ријетке књиге“. Пројекат је финансиран од MDGiF -a Култура за развој и Општине Бијељина.
Програм предавања
1. сесија
- Уводни део - појам дигиталних библиотека, функција, примена
- Типови дигиталних библиотека
- Софтверска решења за дигиталне библиотеке
- Дигиталне библиотеке у јавним библиотекама - посебан осврт на завичајне дигиталне библиотеке
- Приказ дигиталних библиотека у Србији и окружењу

2. сесија
- Приказ Центра за дигитализацију Градске библиотеке “ Владислав Петкови ћ Дис ”
- Завичајно одељење Градске библиотеке Чачак и селекција грађе за дигитализацију - Обрада и припрема грађе за дигитализацију
- Дигитализација грађе - фазе дигитализације
- Дигитална библиотека Чачка - историјат, архитектура система, карактеристике, садржај и коришћење
- Практична демонстрација Дигиталне библиотеке Чачка - кориснички и администраторски интерфејс

 

 

 

Мала причаоница наставља са радом у 2010/2011. години

У Народној библиотеци „Филип Вишњић“ Бијељина радионица „Мала причаоница“ наставља са радом у 2010/2011 . години.
Долазе предшколци из дјечијег вртића „Чика Јова Змај“ Бијељина. Дружиће се једном седмично у оквиру сарадње са предшколским установама, а као дио програма „Мали читаоци-будући читаоци“. Читање бајки, прича и пјесмица биће пропраћено илустрацијама, видео презентацијама, анимацијама и циљаним разговорима. Малишанима свака прочитана књига отвара прозор у свијет, доноси ново сазнање, радост и задовољство.
Радионице осмишљава и реализује библиотекар Јорданка Марјановић.
Сви полазници причаонице су бесплатно учлањени у Библиотеку.

 

 

11. новембар Промоција књиге "Почетак буне против дахија"

У Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини представљен je роман Светислава Басаре "Почетак буне против дахија".
Аутор у роману говори о личностима које су обиљежиле српску историју као што су Карађорђе, Вук Стефановић Караџић, Милош Обреновић и други, све до најактуелнијих личности српске политичке сцене.
"Ово је роман о српској историји од Првог српског устанка до најновијих дана и тешко је укратко препричати књигу коју сам писао две и по године", рекао је Басара.
Одговарајући на питање новинара зашто често критикује Вука Стефановића Караџића, Басара је рекао да су Срби прихватањем Вуковог језика изгубили много више него што се мисли због "неодговорне реформе азбуке и језика, те да сада трпе посљедице". (СРНА)

 

 

10. новембар Промоција часописа "Братство"

У Народној библиотеци "Филип Вишњић" промовисан je годишњи часопис "Братство" Друштва "Свети Сава" из Београда.
Главни и одговорни уредник часописа Злата Бојовић рекла је да "Братство" има дугу историју и да у првом периоду објављивања од 1886. до 1941. године спада у ред најзначајнијих периодичних публикација у српском народу.    Према њеним ријечима, од 1994. године, када је друштво обновило рад, изашло је 14 годишњих издања овог часописа.
"У њему се увек може наћи пjесма и један рад о Светом Сави, рубрика `Из путне бележнице` у којој представљамо неке крајеве и манастире, затим прилози из етнологије, књижевности, блок историје, а на крају је рубрика `Срби у свету` у којој су представљене српске заједнице из неке далеке средине, као што су у последњем часопису Срби из Јужне Африке", навела је Бојовићева, додајући да су заступљене и теме из БиХ, посебно оне у вези са Српском.
Предсједник Друштва "Свети Сава" Душан Зупан рекао је да се за 16 година, колико има од како је друштво обновљено, показало да је врло корисно његово постојање, наглашавајући повезивање Србије и Републике Српске. "Једна од наших активности је Светосавски књижевни конкурс са одређеним темама за ученике основних и средњих школа и веома смо срећни што имамо и добар одзив на конкурс из Српске. Циљ ове посjете је представљање нашег друштва, часописа, али и да видимо какве су могућности дубље сарадње са Бијељином и Семберијом", истако је Зупан.
Он је додао да ово друштво има око 100 чланова, али да је отворено за све људе, без обзира на године и образовање.
Друштво "Свети Сава" основано је 1886. године с циљем ширења просвјете и културе, његовања националног осјећања врлине и вриједности светосавске традиције, као и култа Светог Саве у српском народу. Активно је дјеловало до 1941. године, а његов рад обновљен је 1994. године.

 

 

 

 

4-8 новембар Вишњићеви дани

Подизањем заставе у знак сјећања на српског епског ствараоца Филипа Вишњића и полагањем вијенаца на спомен бисту испред Народне библиотеке, у Бијељини је у четвртак 4. новембра почела традиционална манифестација "Вишњићеви дани 2010" која се ове године одржавала од 4. до 8. новембра.
У оквиру манифестације у просторијама Народне библиотеке „Филип Вишњић“ одржано је неколико догађаја.
- Приређена је и изложба ликовних радова накита, декоративних тканина и рукотворина Удружења жена са инвалидитетом "Импулс"из Бијељине.
- Одржана је Девета музичка смотра слијепих Републике Српске /РС/
под називом "Музика је наша свјетлост".  На смотри се представило 13 извођача народне, забавне и инструменталне музике из Српске и Србије који су чланови Савеза слијепих РС, Србије и Војводине.
-  Поводом 20 година обновљене “Просвјете” одржан је округли сто на тему: СПКД “Просвјета” и ствараоци у служби српске духовне и културне традиције,
-  Представљен је 32.број часописа за књижевност, науку и културу “Српска вила” након чега су додијељене и награде побједницима на конкурсу за литерарне радове и такмичењу у рецитовању и бесједништву. (Извор "Срна")

 

27.октобар Донација Хипо Алпе Адриа банке

Представници Хипо Алпе Адриа банке донирали су 500 нових књига, у вриједности 7.000 КМ, за четири библиотеке из Бијељине, Братунца, Угљевика и Зворника.
Водитељ пословнице Хипо банке у Бијељини Жељка Елез рекла је да је ово донаторска акција под називом "Поклони књигу" коју проводе поводом 31. октобра - Међународног дана штедње.
"Акцију реализујемо у сарадњи са Друштвом библиотекара Републике Српске а с циљем да се помогне домаћим библиотекама у обнављању књижног фонда. Ово је седма година за редом како Хипо банка организовано и досљедно проводи политику друштвено одговорног дјеловања на тржишту Српске", навела је Елезова.
Она је додала да је Међународни дан штедње традиционално посвећен најмлађима и институцијама које брину о њиховом развоју, као и о здравственој и социјалној заштити.
Директор Народне библиотеке "Филип Вишњић" из Бијељине Јован Цвјетковић рекао је да су представници Хипо банке дугогодишњи пријатељи и сарадници библиотеке који су увијек имали слуха за културне установе и културу.
Он је нагласио да је захваљујући овој донацији библиотека добила више од 200 најактуелнијих наслова на радост бијељинских читалаца.
Директор Народне библиотеке Братунац Славољуб Млађеновић захвалио се на донацији и рекао да је она веома корисна у вријеме када библиотека сама не може да купи нове књиге и актуелне наслове. (Извор "Срна")

 

21.октобар Промоција књиге "Вјековања"

У Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини промовисана је књига "Вјековања" аутора Петра Ашкрабе Загорског.
Аутор је рекао да "Вјековања" представљају спјев написан у десетерцу, те да су наставак којим се допуњују претходне три књиге - "Ђедија", "Синовље"и "Кољеници".
"У овом спјеву се расправља о свакодневном и историјском - шта јесте, шта није, шта је човјек, слобода, ратови, живот, богатство", навео је Ашкраба и додао да ће читалац ове књиге моћи да сазнаје историју кроз поезију.
Асистент на Педагошком факултету у Бијељини Сузана Лаловић истакла је да се аутор овом књигом прикључио традиционалној струји у савременој српској поезији, којој је основни циљ очување српског језика и националног идентитета.
"Основна вриједност књиге је у језику и стилу којим је написана, а то је већ помало заборављени брђански идиом. Она доноси доста хумора и то нарочито у спрези парадокса и народне анегдоте", навела је Лаловићева.
Историчар Борис Цицовић каже да књига "Вјековања" говори о историји на један другачији начин, али да се не може сумњати у аутентичност историјских чињеница које носи, јер је аутор користио камене греднице које су неуништиви писани доказ, као и разне архиве.

 

19.октобар Одржано предавање на тему "Шта је брак"

У препуној сали Народне библиотеке „Филип Вишњић“ на предавању о теми "Шта је брак" академик Владета Јеротић рекао је да је у западноевропској цивилизацији почетком прошлог вијека наступила криза патријархата, која се огледа и у српском друштву.
Професор Јеротић рекао је да жене, које су до сада биле трпељиве, више то не желе бити, те да ће друштво бити у продуженој кризи уколико не буде породица и буде све мање породичних људи.
"Бракова је све мање. Изумирање патријархата је узрок свим другим врстама промјена, како економских, духовних тако и породичних. Нико не зна шта ће бити у 21. вијеку и каква ће породица бити", рекао је Јеротић .
Он је истакао да се не зна како ће се, без хришћанства, завршити ова криза која ће дуго трајати.  "Млади људи треба да ступе у брак, а када су у браку онда би требало да буду стрпљиви, трпељиви међусобно, увијек и један и други брачни партнер", поручио је Јеротић на предавању.      
Предавање је организовала Светосавска омладинска заједница при Петропавловском храму у Бијељини у сарадњи са Народном библиотеком „Филип Вишњић“.

15.октобар „Дигитализација завичајне збирке, старе и ријетке књиге“ Народне библиотеке "Филип Вишњић" Бијељина (Уводна конференција AccessIT у Библиотеци града Београда )

Тим за спровођење пројекта „Дигитализација завичајне збирке, старе и ријетке књиге“ Валентина Живић, библиотекар, Сања Петрић-Милошевић, информатичар и Сања Танасић, координатор за техничку подршку пројекта присуствовао је уводној конференцији пројекта AccessIT у Библиотеци града Београда која је одржана 15. октобра. Посјета је од великог значаја за пројекат наше Библиотеке. Тамо се тим, упознао са основама тог пројекта ( http://www.access-it.org/ ). AccessIT ће обезбиједити јединствени пакет обуке и усавршавања за оспособљавање мањих, локалних установа културе. Смјернице за дигитализацију и обуку за реализацију пројекта припремили су стручњаци из PSNC , институције која већ више од једне деценије успјешно предводи и координира рад на дигитализацији фондова пољских библиотека. Процедуре су усклађене са ISO стандардима као и праксом сличних пројеката из области дигитализације библиотечке грађе. Документација ће се превести на језике земаља учесница и бити објављена у облику приручника. Такође, биће доступан и модул за електронско учење на даљину ( e - learning ) за обуку што већег броја учесника у пројекту. Без обзира на софтвер који библиотека користи за приказ дигитализоване грађе, створена је могућност да и наша Библиотека проширењем ACCESSIT у ACCESSIT Plus постане дио портала Еуропеане.
Више о томе на http://www.bgb.rs/centralna/.

15.октобар Промоција поетске збирке "Простор молитве"

У оквиру културне манифестације "ДАНИ ЦРЊАНСКОГ У БИЈЕЉИНИ 2010" у Народној библиотеци "Филип Вишњић" Бијељина одржана је промоција поетске збирке "Простор молитве" пјесника Слободана Јовића. О књизи су поред младог аутора говорили и Зоран Костић, књижевник и Јана Алексић, професор.

9.октобар Обиљежено тринаест година "Друштва библиотекара РС"

Поводом обиљежавања тринаестогодишњице постојања Друштва библиотекара Републике Српске и годишњице рођења писца Иве Андрића, добитника "Нобелове награде за књижевност", организована је акција у којој је 100 грађана Бијељине, даривањем једне књиге, постало нови члан библиотеке.
Овим поводом штампани су и летци и плакати са слоганом „Постани No 1 – Читај“
који имају за циљ  популарисање читања књига међу грађанима свих узраста. (Извор "Срна")

8.октобар „Дигитализација завичајне збирке, старе и ријетке књиге“ Народне библиотеке "Филип Вишњић" Бијељина и посјета Градској библиотеци "Владислав Петковић Дис" Чачак

У Народној библиотеци „Филип Вишњић“ Бијељина, од јануара 2010. године се спроводи пројекат „Дигитализација завичајне збирке, старе и ријетке књиге“. Пројекат је финансиран од MDGiF -a Култура за развој и Општине Бијељина. Програм под називом Култура за развој је програм који, у оквиру партнерског односа, проводе три организације Уједињених народа у Босни и Херцеговини, а то су UNDP , UNICEF и UNESCO , у тијесној сарадњи с државним Министарством цивилних послова, ентитетским Министарствима културе и образовања, као и с другим институцијама надлежним на пољу образовања и културе у овој држави. Програм финансира шпански Фонд за постизање миленијумских развојних циљева (МДГ-Ф) у склопу тематског оквира за културу и развој, с предвиђеним суфинансирањем од стране власти на нивоу Босне и Херцеговине.
Предвиђено је да се за период од 18. мјесеци дигитализује велики броја грађе (књиге, плакати, разгледнице, фотографије, новине...) из фонда завичајне збирке, старе и ријетке књиге. Дигитализована грађа ће бити представљена на сајту библиотеке www.bibliotekabijeljina.rs.ba .
Завичајни фондови су затвореног типа, што значи са наглашеном архивском функцијом, а њихова дигитализација и интернет презентација ће омогућити отварање овог фонда према широком броју корисника, стога је Пројекат дигитализације од великог значаја за Библиотеку .
У склопу пројекта планиране су посјете другим библиотекама како би се упознао њихов рад на пољу дигитализације и размијенила искуства која ће бити корисна за формирање наше дигиталне библиотеке.
У октобру мjесецу, као дио испуњења тих планова, тим за спровођење пројекта Валентина Живић, библиотекар, Сања Петрић-Милошевић, информатичар и Сања Танасић, координатор за техничку подршку пројекта, посјетиле су Градску библиотеку „Владислав Петковић Дис“ у Чачку.
У Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис“ дигитална библиотека постоји од 2006. године. На годишњем стручном скупу библиотекара Србије „Библионет 2009″ у Сомбору јуна 2009. године (у организацији Заједнице матичних библиотека Србије и Градске библиотеке „Карло Бијелицки“ из Сомбора) Дигитална библиотека је проглашена најбољим пројектом јавних библиотека Србије за период 2006-2009. Богдан Трифуновић, информациони менаџер Центра за дигитализацију, и директор Даница Оташевић пренијели су нам своја искуства везана за дигитализацију. Кроз разговор са колегама из Центра за дигитализацију сазнали смо да су за приказ дигиталне грађе на WEB -у развили јединствену апликацију, и имали смо презентацију рада са том апликацијом. На крају посјете Народна библиотека „Филип Вишњић“ Бијељина је добила на поклон неколико бројева «Глас библиотеке», часопис за библиотекарство који излази у издању Библиотеке `` Владислав Петковић Дис`` Чачак од 1987. године, и «Стање и перспективе развоја завичајних фондова», зборник радова са Саветовања библиотекара Србије одржаног 14. и 15. децембра 2000. године у Чачку.

 

 

 

 

8.октобар Одиграна представа "Истина"

У препуној сали Народне библиотеке "Филип Вишњић" у Бијељини је одиграна представа "Истина" коју су извеле глумице Јелица Сретеновић и Лидија Вукићевић.
Представа је организована као поетско вече са музиком и поезијом недавно преминуле умјетнице Ксеније Зечевић, поезијом Мирослава Антића, Бранка Радичевића те изворном ромском поезијом.
Глумица Јелица Сретеновић рекла је да је поезија у представи истинита и искрен,а те да и представа због тога носи назив "Истина".
"Ксенија је била сјајан композитор, али врло се мало зна да је била и сјајан песник. Њена поезија је искрена и истинита и ми је надовезујемо поезијом Мирослава Антића која је такође истинита и племенита", навела је Сретеновићева и додала да је посебно радује то што први пут наступа у Бијељини и да се осјећа веома пријатно.
Одушевљење Републиком Српском није крила ни глумица Лидија Вукићевић која је посебно нагласила значај представе "Истина".
"Оно због чега треба доћи гледати ову представу је то да је истина у љубави, у срећи, превасходно здрављу, а не у материјалном и у новцу", истакла је Вукићевићева. (Извор "Срна")

 

 

29.септембар Уручена велика донација Библиотеци

Општински одбор Савеза независних социјалдемократа (ОО СНСД) Бијељина je Народној библиотеци "Филип Вишњић" уручио донацију од око 1 000 књига, вриједних 12.000 КМ.
Директор Библиотеке Јован Цвјетковић захвалио је ОО СНСД-а, као иницијатору ове акције, и предузећима која су учествовала у донацији књига, напомињући да је ово највећа појединачна донација Народној библиотеци „Филип Вишњић“ .
"Први пут се већи број фирми одазвао оваквој акцији и набавили су књиге које су нам најнеопходније како за ученике, студенте, тако и за одрасле. Овом донацијом покрили смо 99 одсто најактуелнијих наслова који се траже у нашој библиотеци", рекао је Цвјетковић и додао да библиотека тренутно има близу 100 000 књига.
Уручивању донације присуствовао је и члан Предсједништва БиХ из РС Небојша Радмановић , који је овом приликом поклонио књигу „Мемоари бана Светислава Тисе Милосављевића“.
Након кратке паузе промовисана је књига "Мандат народа - четири године у Предсједништву БиХ (2006-2010)" аутора Небојше Радмановића.
Радмановић је рекао да је ова књига настала након четворогодишњег посматрања како грађани виде рад чланова Предсједништва БиХ и закључка да је у јавности углавном присутно мишљење да је једина врста рада у Предсједништву БиХ, сукоб три члана. Он је додао да су у овој књизи објављене и фотографије људи са којима се током мандата састајао.
"Дружити се са књигом увијек је нешто посебно. Привилегија је имати додир са културом, а посебно са књигом. Ја припадам онима који мисле да је библиотека храм културе, али и храм науке, посебно у срединама гдје не постоје неке друге, крупније научне институције. Књига је, по мом виђењу, непревазиђена, без обзира на нове технологије и интернет, књига је ипак извор свих знања и незаобилазна када је у питању наука", рекао је Радмановић. (Извор „ Срна “ )

25.септембар Промоција монографије"Загони"

У препуној сали Библиотеке, одржана је промоција монографије „Загони“ аутора Бранка Матића, коју су допунили и приредили његова браћа Радослав и Ристо Матић. Издавач је Народна библиотека „Филип Вишњић“. Ова књига је настала као резултат дугогодишњег и систематичног рада њеног аутора на сакупљању грађе, провјеравању података које је добио усменим путем од старијих у селу у библиотекама, музејима, научној литератури и археолошким локалитетима. Стога ово дјело представља вриједну историографско-социолошку студију о људима овог краја, њиховој историји, етнологији, животу. Поглавље „Основна школа у Загонима“ представља својеврсну монографију у монографији. Аутори овог поглавља су професори Радослав и Ристо Матић. Они су, на основу расположиве грађе, проширили и допунили Бранков текст о школи у Загонима и приказали њен развој од оснивања до школске 2009/2010. године. То је, уједно, био њихов допринос у обиљежавању 150-те годишњице ове школе.
О књизи су говорили Предраг Васић (рецензент), Весна Раич (кћерка Бранка Матића) и Ристо Матић (приређивач). Музичка подршка је био професор музике Зоран Ранковић. Модератор вечери је била Снежана Стевић, а ријечи добродошлице је упутио в. д. директора Јован Цвјетковић.
Бранко Матић је рођен 1928. године у Загонима, гдје је и умро 2000.Основну школу завршио је у родном селу, нижу гимназију и учитељску школу у Бијељини и Бањој Луци. Као учитељ радио је у селима око Завидовића, Модриче, Угљевика и Тузле, а године пред пензионисање провео је у Вогошћи.

17.септембар Представа за првачиће

Народна библиотека “Филип Вишњић” Бијељина организовала је за првачиће основних школа „ Свети Сава“, „ Јован Дучић“ и „ Вук Караџић“ у Бијељини представу за дјецу „ Лав и миш“ по истоименој басни Доситеја Обрадовића .Представу су извели :
-Предраг Коларевић, академски глумац из Београда и
-Тања Дамјановски, професионална балерина

Представа је одржана у два термина у Великој сали библиотеке. Малишани су били одушевљени као и њихове учитељице, а том приликом су првачићима уручене и бесплатне годишње чланске карте за библиотеку.

 

03.септембар Промоција књиге "Међународни односи постмодернизма"

У бијељинској Народној библиотеци "Филип Вишњић" одржана je промоција књиге "Међународни односи постмодернизма", чији је аутор универзитетски професор Емил Влајки.
Према ријечима аутора, "Међународни односи постмодернизма" је прва књига на овим просторима која говори о релитету међународне заједнице и како је она завладала свијетом, те одржава своју доминацију.
"У књизи постоје два посебна досијеа, један се тиче Сребренице, гдје јасно показујем да ту никакав геноцид није могао бити почињен, а други се односи на Космет, гдје се показује како је ишла еволуција мисли запада према Космету", рекао је Влајки.
Он је додао да је књига револт против међународне заједнице, који је заснован на огромном броју чињеница, те да показује на који начин је треба третирати и разумјевати. (Извор "Срна")

 

31.август Промоција књиге "Вјештина студирања према Болоњској декларацији"

У Народној библиотеци „Филип Вишњић“ Бијељина представљена је књига „Вјештина студирања према Болоњској декларацији“ , двојице аутора Радоја Радића и Перице Глигића.
Књигу су , поред аутора , представили и рецезенти Петар О. Дмитровић и Душко Вејновић.
Доктор Радић, професор на Универзитету за пословне студије у Бања Луци, је рекао да студирање по Болоњским принципима захтијева посебну вјештину одабира факултета, провјере властитих могућности и способности. Професор др Петар О. Дмитровић, редовни професор педагогије на Педагошком факултету у Бијељини, приликом представљања ове књиге истакао је да Болоњски процес побољшава начин студирања и студенте уводи у нове сфере знања.

 

28.август Вече боемије

У оквиру 14. сусрета младих Републике Српске, у Народној библиотеци „Филип Вишњић“ у Бијељини , одржано је „Вече боемије“ у организацији МУВЕ - Мултимедијалне Уметничке Вечери.

Овај догађај, који представља спој књижевности, музике и кратког филма, посвећен је боемији некада и сада. Сви љубитељи добре поезије, пјесме и хумора могли су да уживају у боемској слици приказаној кроз дјела Душка Радовића, Моме Капора, Mике Антића, Либера Марконија, Бранка Ћопића, Душка Трифуновића , као и кроз портрете великих српских боема Паје Вујисића, Зорана Радмиловића и многих других.

 

25. август Промоција књиге "Годишњак - наше село"

У Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини промовисана je књига "Годишњак - наше село", која је посвећена селу и пољопривреди.
Ова књига је зборник научних радова стручњака из области пољопривреде и прича новинара дневних новина "Фокус" насталих на подручју цијеле Републике Српске /РС/, из свих области пољопривреде.
Владимир Шеварика, директор маркетинга предузећа "Прес комерц" - Дневне новине "Фокус", које је издало књигу, рекао је да је екипа ових новина уочавајући да је пољопривреда један од стратешких праваца РС и да се пољопривреди и селу посвећује мало пажње у медијима, направила ову књигу у жељи да она помогне у развоју пољопривреде и села у Републици Српској /РС/.
"Овај наш пројект наишао је на похвале свих институција у РС које се баве пољопривредом и од наших прилога које смо радили и штампали у новинама настала је ова књига", рекао је Шеварика.
Он је истакао да значај који има ова књига показује чињеница да је од њеног издавања, крајем маја ове године, до данас продато више од 1 500 примјерака.(Извор "Срна").

 

04.август Изложба "Римски муниципиум"

У бијељинској Библиотеци "Филип Вишњић" одржана је промоција и изложба паноа и покретних експоната откривених у Скеланима, у општини Сребреница.
Драгић Глишић, в.д. директора Археолошког музеја "Римски Муниципиум" Скелани, подсјетио је да је пројекат археолошких истраживања на овом локалитету започео прије двије године захваљујући Влади Републике Српске која је издвојила око милион марака.
"Откривено је 30 од укупно 80 римских споменика, а захваљујући подршци Владе РС у овој години биће настављено истраживање", рекао је Глишић и додао да је сачињен идејни и главни пројекат будућег Музеја који ће бити окосница развоја овог подручја.
Он је напоменуо да је лоцирано још 50 споменика који би требало да буду ископани на четири локалитета.
Директор Музеја "Семберија" Мирко Бабић истакао је да ова археолошка открића имају изузетан научни значај који се огледа у проналаску највеће површине римских мозаика унутрашњости Балкана.
"То је заједничко културно насљеђе цијелог старог свијета које је обухватало Римско царство, од Сјеверне Африке, Блиског Истока и већег дијела Европе, а ми смо имали ту срећу да то и пронађемо", рекао је Бабић и додао да су за ово налазиште заинтересовани и археолошке екипе из Њемачке и Италије.
Промоција и изложба паноа и покретних експоната организована је поводом обиљежавања славе општине Бијељина "Пантелино 2010". (Извор "Срна")

 

03. август Промоција књиге "Тесла, портрет међу маскама"

У Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини одржана је промоција књиге "Тесла, портрет међу маскама" аутора Владимира Пиштала.
Говорећи о томе како је дошао на идеју да напише ову књигу, аутор је рекао да је живот Николе Тесле, осим његових изума, препун обрта и необичан, те да се самим тим родила идеја да се Теслин живот претвори у књижевно дјело. "Био је невероватан изазов радити ову причу посебно што она до сада није књижевно урађена. Књига је подељена у три поглавља Младост, Америка и Нови век, и говори о Тесли као човеку и научнику", рекао је Пиштало и додао да је рад на овој књизи трајао осам година.
"Тесла, портрет међу маскама" проглашена је за најчитанију књигу у библиотекама Србије у 2009. години за коју је аутор добио награду Народне библиотеке Србије, а годину раније и НИН-ову награду за најбољи роман.
"То ми је једно од најважнијих признања које сам добио у животу јер долази од читалаца који су по библиотекама Србије оцењивали књиге и то њихово признање потврдио је и жири", рекао је Пиштало и додао да се и данас ова књига налази међу десет најчитанијих у библиотекама.
Аутор је истакао да је у овој години, када је према његовим ријечима продаја књига опала за 40 одсто, продато 13 000 његових романа о Тесли.
Осим ове књиге међу Пишталовим најпознатијим остварењима спадају роман "Миленијум у Београду", поетске прозе "Сликовница", "Манифести и ноћи", збирке прича "Крај века", "Витраж у сећању", "Приче из целог света", те двије литерарно-биографске књиге "Александриде", "Бајковите приче о животу Александра Македонског" и новеле "Корто Малтезе".

 

13.јул Стручно предавање „Породична стратегија у Републици Српској и положај дјеце у Републици Српској“

Предавач: мр Јованка Вуковић, предсједник Савјета за дјецу Републике Српске.

Мр Јованка Вуковић је говорила о визији породице, наглашавајући да су развој и очување породице амбијент за правилан психо-физички развој дјеце, афирмацију родитељства и међугенерацијске солидарности, а истовремено важан елеменат социо-демографског развоја Републике Српске.Током предавања је промовисана брошура Министарства породице, омладине и спорта под називом „Породица за 5“ у којој је дат преглед дјечијих и породичних права регулисаних скупом закона и правних прописа Републике Српске.
На крају је подијељено неколико примјерака књиге „Седам корака за добар почетак живота“ чији су аутори Амела Лолић, Ненад Продановић и Бранислав Лолић.

01.јул Књижевно вече са Марицом Поповић

У Народној библиотеци „Филип Вишњић“ Бијељина представљена су дјела једног од најчитанијих аутора у Библиотеци Марице Поповић. Поред аутора о дјелима је говорио и рецезент Драган Тошић.

Марица Поповић је објавила сљедећа дјела:
•  НОЋ ПРОКЛЕТСТВА
•  ЖИВОТ У ПАУЧИНИ
•  ОКАНА
•  ЗЕМАЉСКА СЕТВА НЕБЕСКА ЖЕТВА
Медијатор књижевне вечери била је Мирна Симић,библиотекар.

 

 

21.јун Изложба радионице "Мала причаоница"

У Народној библиотеци „Филип Вишњић“ у Бијељини радионица „Мала причаоница“ завршила је са радом у овој школској години . Тим поводом направљена је изложба радова и фотографија дјеце полазника ове радионице у току 2009/2010 . године. Изложба је постављена у холу Библиотеке.
Радионица ће наставити са радом у октобру мјесецу 2010. године са дјецом дјечијег вртића „Чика Јова Змај“.
Долазе нам нови предшколци. Дружићемо се у Народној библиотеци, а све у циљу буђења радозналости, маште, креативности и љубави према књизи.
Садржаје за радионицу осмишљава и реализује библиотекар Јорданка Марјановић .

10.јун Књижевно вече са Владиком Григоријем

У Народној библиотеци „Филип Вишњић“ Бијељина одржано је књижевно вече са владиком захумско-херцеговачким и приморским Григоријем на којој су представљена његова књижевна дјела "Лазар", "Радост живота" и "Прича о старом краљу".
Владика Григорије рекао је да људи треба да се радују, јер их радост супротставља тузи која је "сестра смрти, а радост је сестра живота''.
"Човјек је створен за живот, а не за смрт. Према томе, човјек је створен за радост, а не за тугу", рекао је владика Григорије у обраћању великом броју посјетилаца.                
Основна идеја његовог најновијег дјела ''Прича о старом краљу'' - да Бог воли људе којима је усадио љубав, њихово највеће благо. "Књига је `бајка за одрасле`, бајка у којој желимо да заборавимо неспокој и тугу‚ муку, жалост и невоље живота у којем живимо'', рекао је владика Григорије.
Рецензенти су ову књигу оцијенили као дјело у којем има много епског предања, легенди, документарне прозе и српске историје, иако се Срби не помињу директно.
О животу и раду владике Григорија је говорио и протосинђел манастира Свети Василије Острошки отац Петар, у присуству бројног свештенства Епархије зворничко-тузланске. Осим књига "Лазар", "Радост живота" и "Прича о старом краљу", владика Григорије написао је и "Долази час и већ је стигао". Медијатор књижевне вечери била је Мирна Симић.

 

28.мај Вече награђених чланова књижевне радионице

У Народној библиотеци „Филип Вишњић“ Бијељина одржано је пјесничко вече награђених чланова Књижевне радионице ове библиотеке. Радионицом већ неколико година руководи књижевник Недељко Терзић, а доказ успјешности су бројне награде које су и овог пута донијели њени чланови са неколико такмичења.
Награђени чланови радионице са Фестивала Дани дечјег литерарног стваралаштва „Гордана Брајовић“, Алексинац су:
1. Прву награду добила је Милана Настасић из ОШ „Вук Караџић“ Бијељина
2. Другу награду за еколошку пјесму добио је Дарко Јањић из ОШ „Јован Дучић“ Бијељина.
3. Другу награду у категорији старијих узраста добила је Јована Живановић из ОШ„Свети Сава“ Батковић.
4. Другу награду „Горданин цвет“ у категорији старијег узраста добила је Биљана Драгичевић из ОШ „Доњи Жабар“ Доњи Жабар.
5. Другу награду за поезију у категорији млађи узраст добила је Јелена Томић из ОШ „Дворови“ Дворови.
6. Трећу награду „Горданин цвет“ у категорији млађи узраст добила је Марија Симанић из ОШ „Никола Тесла“ Пилица код Зворника.
7.Трећу награду добио је Божидар Настасић из ОШ „Вук Караџић“ Бијељина
На фестивалу „Веснино пролеће 2010 “ Велики Дреновац награђени су сљедећи чланови:
1. Треће мјесто у првој категорији освојила је Милена Настасић из ОШ „Вук Караџић“ Бијељина
2. Другу награду добила је Данијела Ристић из Средње медицинске и пољопривредне школе из Бијељине
3. Друго мјесто освојила је Ивана Латиновић из Средње медицинске и пољопривредне школе из Бијељине
4. Маријана Радовановић из Средње медицинске и пољопривредне школе из Бијељине добила је награду у категорији похваљене пјесме посвећене Весни.
Божидар Настасић из ОШ „Вук Караџић“ Бијељина добио је награду у категорији „Најбоља породична песма“ на фестивалу „Невен“- Савино Село.

27.мај Промоција нових романа Мирјане Бобић Мојсиловић

У Народној библиотеци "Филип Вишњић" Бијељина представљена су два најновија романа Мирјане Бобић-Мојсиловић "Глад" и "Азбука мог живота".”Глад”, је прича о новцу, о глади за новцем, за посjедовањем, за љубављу, престижем, сексом, стварима, то је прича о свим нашим гладима, о ситости и кајању и стиду, о пењању и силаску, о београдском великом Гетсбију, кога је Београд учинио горким, и поново га учинио човеком.
"Азбука мог живота “ је прича   о хаљинама, фотографијама, љубави, авантури, оргазму, опроштају, абортусима и многим другим словима -   то би, у најкраћем, могла бити азбука сваке жене. То је модерна прича о савременом браку, о том дугом трајању, о навикама, и ћутању, о љубави која хлапи годинама, о усамљености, о истинама и лажима. То је прича која личи  помало на све нас.
О књигама је говорила сама ауторка, а медијатор је био Јован Цвјетковић. На крају вечери ауторка је потписивала своје књиге свим заинтересованим посjетиоцима.

 

21.мај Промоција књиге "Чардаци"

„Пружила је руку ка полици на којој су се налазиле књиге које је тако дуго тражила, кад се њени прсти додирнуше са нечијим. Изненађена и постиђена повукла се за корак, потраживши погледом уљеза који се нашао између ње и жељеног Рамзеса.
•  Изгледа да желимо исто – проговорио је напуклим тихим гласом, гледајући је као да очекује да се уклони пред њим.
Талас непријатности потпуно ју је преклопио, и осетивши да остаје без ваздуха, Олга је скупила горуће прсте у песницу као да жели да се одбрани од мушкарца који је стајао крај ње. Висок, униформисан оделом и савршено испегланом кошуљом од које се најежила, остављао је утисак живе камене статуе, од које би се и храбрији уклонили. „Боже, још један краватирани који мисли да му је читав свет под ногама“ – помислила је уморна и већ спремна да се повуче кад се изненада у њој пробуди пркос, и погледавши га право у очи, иако је трен пре тога устукнула пред њиховом леденом плавом продорношћу, проговори изазивачки:
•  Докажите да га желите више од мене, и ја ћу Вам га препустити.“
Ово је почетак приче која би се могла назвати романтичном бајком, приче у којој нас њена ауторка уводи у свијет љубави, а посвећена је женама које још увијек будне сањају. О томе како је настао њен први роман, какве су то муке писца-почетника и како их је она савладала говори ла је ауторка романа „Чардаци“ Татјана Мијатовић Симанић . Одломке из романа је читала Мирна Симић, а медијатор је био Јован Цвјетковић.

 

20.мај Промоција књиге "Србија и Русија"

У Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини, у оквиру Осмог међународног сајма књиге "Књига 2010", представљена је књига "Србија и Русија", аутора Милоша Кнежевића.
Књигу је представио аутор и Радован Калабић, књижевник,а медијатор је био Јован Цвјетковић.
Књига "Србија и Русија" аналитички обухвата односе двије земље претходних 25 година, истражује и упоређује ситуацију у Русији и Србији, односно некадашњој Југославији, као и политичке, економске, културне и друге односе ове двије земље које су имале "трауматичну историју".
Дјело представља политиколошко-историографск o -културалну студију без претензија за давање дефинитивних судова, геополитичку и геоекономску студију српско-руских односа четврт вијека уназад. K њига је, уствари, текст саопштења написан по позиву за научни скуп „Спољна политика савремене Русије“, који је одржан у Руском дому у Београду 10. априла 2009. године, а завршена је средином новембра 2009. године у којој је аутор поступним развијањем теме доспио до обима овеће књиге у којој су се, поред Србије и Русије, усред захуктале глобалне кризе у проблемском пољу указали и други битни „играчи“: балканске земље, ЕУ, САД, Кина и исламски свијет.
На крају вечери посјетиоци су се укључили у дискусију која је услиједила након представљања књиге.

 

30. април Семинар "Интеркултурални навигатори"

30. априла, завршен је семинар под називом „Интеркултурални навигатори“ на којем су присуствовали два члана нашег колектива: библиотекар Валентина Живић и информатичар Сања Петрић Милошевић. Семинар се састојао из два дијела по два дана. Први дио је одржан у 18. и 19. јануара, а други 29. и 30. априла 2010. године.
Пројекат „Интеркултурални навигатори“ је покренуо British council као одговор на проблеме који су се појавили у мултикултуралном свијету.
Пројекат "Интеркултурални навигатори" се примјењује у 18 европских земаља, а сваку од земаља представљаће од 30-70 људи.
Програм окупља људе који желе да допринесу развоју друштва у коме живе; људе који су отворени за нова сазнања, радознали и који желе да подијеле своја искуства, али су у исто вријеме спремни да чују туђ е мишљење. Овај пројекат је покушај да се постигне равнотежа по питању религије, полова, инвалидитета, етничке припадности, друштвене класе, сектора професионалног дјеловања и географске распоређености како би се рефлектовало стварно стање у друштву и утицало на њега .

 

29. април Промоција збирке пјесама "Бисерна шкољка"

Богољуб Марић је просвјетни радник у пензији. Рођен је у подмајевичком селу Прибоју, општина Лопаре, 1936. године. Почео је да пише пјесме и приче кад је био ученик бијељинске гимназије „Филип Вишњић“. Литерарне радове објављивао је у књижевним листовима и часописима („Наши дани“, „Просвјетни лист“, „Провинција“, „Бразде“, „Српска вила“). Пјесме су му објављене у заједничким збиркама: „Поетска руковет Семберије“, „Семберска лира“, „Крилате руке љубави“ и „Лирска ријеч из Посавине и Семберије“. Марић је објавио више стручних радова из своје богате наставне праксе и рецензије за уџбенике основне школе и за збирке стихова друхиг пјесника. Бави се превођењем прозе и поезије са руског језика. Активан је члан Књижевног клуба „Јован Дучић“ у Бијељини. „Бисерна шкољка“ му је прва самостална збирка пјесама.

На промоцији су, осим аутора, говорили проф. др Бранко Савић и Борислав Гаврић. Једну Марићеву пјесму рецитовао је Богдан Госпић. Гости су биле и чланице СКУД-а „Семберија“, као и виолински дуо из Средње музичке школе „Стеван Стојановић Мокрањац“.

 

26. април Обиљежавање 100 година рођења Меше Селимовића

Мехмед Меша Селимовић рођен је 26 . априла 1910 . године у Тузли . У родном граду завршио је основну школу и гимназију, а 1930 . се уписао на студијску групу српскохрватски језик и југословенске књижевности Филозофског факултета у Београду . Дипломирао је 1934. године . Био је професор Грађанске школе и суплент у Реалној гимназији у Тузли . Прве двије године рата живио је у Тузли , гдје га хапсе због сарадње са НОП - ом . У мају 1943 . је прешао на ослобођену територију и постао члан КПЈ и Агитпропа за источну Босну , а у децембру је постао политички комесар Тузланског одреда , да би 1944. прешао у Београд. Био је члан Комисије за културу Владе ФНРЈ и начелник Одјељења за културне везе са иностранством. Од 1947. је живио у Сарајеву и радио као професор Више педагошке школе , доцент Филозофског факултета , умјетнички директор " Босна - филма ", директор драме Народног позоришта , главни уредник Издавачког предузећа " Свјетлост ". Пензионисан је 1971. године, након чега се преселио у Београд . Биран је за предсједника Савеза књижевника Југославије , био је почасни доктор Сарајевског универзитета (1971), редовни члан АНУБиХ и САНУ . Добитник је бројних награда од којих су најзначајније НИН - ова награда (1967), Горанова награда (1967), Његошева награда (1967), потом Двадесетседмојулска СРБиХ , награда АВНОЈ - а, итд . Меша Селимовић је, послије дуже болести, умро 11. јула 1982. године. Сахрањен је 14. јула у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду . Мешино дјело, као и свако друго вриједно и велико, можемо доживљавати и тумачити онолико пута колико га пута прочитамо, али ова изложба имала је задатак да задржи пажњу на три кључне ријечи: ЧОВЈЕК, ЧАСТ и ЉУБАВ. Једном је Меша рекао да је тврђава сваки човјек, што ће рећи непознаница за себе, те без обзира колико га ми упознавали никад га не упознамо сасвим до краја. „Једино што имам то је част, ако и то изгубим, ја сам рушевина.“ (М. Селимовић) У овим смутним временима част је нешто што се негдје заметнуло, људи су, чини се, заборавили шта то значи. Бити частан значи велико одрицање, значи непрестано подносити велике жртве, значи непрекидну борбу која се понекад претвори у борбу против вјетрењача. Али, Меша је очит примјер да се може бити такав – частан. Показао је то и својим дјелима, али још више својим личним примјером да је част нешто што је вриједно у нама и што је неопходно чувати, као највећу драгоцјеност. Ходати улицом усправно и чистог образа – нема цијену. Још једна драгоцјеност о којој је Меша писао је љубав. То је почетак свих почетака. Открио нам је како је треба чувати, његовати и несебично у огромним количинама дијелити другима; и што је више дајемо све више је имамо. Овом изложбом ми дајемо скромни допринос у обиљежавању 100-годишњице рођења једног од наших највећих писаца. Веће библиотеке и веће институције културе ће свакако дати већи допринос тој прослави, али оно што ову изложбу разликује од других је да смо покушали дати и оно што је везано за наш завичај а што има везе са Мешом. Тако смо изложили чланке у „Браздама“ који се односе на Мешу, оригиналну фотографију коју смо позајмили од Музеја Семберија различиту од оних његових већ виђених. Изложбу је отворио в. д. директора Јован Цвјетковић, а одломке из романа „Дервиш и смрт“ и „Тврђава“ читала је Мирна Симић.

У наставку вечери приказан је филм „Дервиш и смрт“ (1974) редитеља Здравка Велимировића. Спонзор филма је „ Idea plus “ из Бијељине.




 

 

22. април

Другог дана семинара библиотекара у организацији Друштва библиотекара Републике Српске у Народној библиотеци „Филип Вишњић“ Бијељина промовисана је најновија књига Мирка С. Марковића „Evergreen“ .
О књизи су говорили аутор, књижевник Перо Зубац, а библиотекарка Мирна Симић је читала одломке из књиге.
У свом поговору „Тајно и трајно умеће“ Перо Зубац је рекао сљедеће:
„Мирко Марковић је мајстор приповедања, ја то знам јер сам имао прилике да слушам приче које никада није написао. У томе је онај, већи, други део његове кривње пред временом. Али о кривицама доста.
О лепоти ћемо тек прозборити. И о музици свих наших младости...
Било је то свето време, тик иза онога, које је у једној песми Слободан Марковић забележио сликом у којој шћућурени бескућници под нечијим прозорима слушају туђе радио-апарате, у дугој ноћи свеопште самоће. Тако су се слушале туђе плоче, прве Марине , кроз отворена окна срећника који су имали прве грамофоне. Један грамофон је био једно двориште. Мала срећа младости...
И све што записујем о причама Мирка Марковића наводи на распру о пролазности, о пролазном времену, које је, чини ли се то само мени, било време лепоте, безбрижности, дугих пријатељстава. И кратких љубави. Време расних спознаја првих пораза.Време које, прерасло у сећање, постаје споменик самом себи.Да траје у безвремењу...“

 

21-23. април- БИБЛИОТЕКЕ БУДУЋНОСТИ - ПЕРСПЕКТИВЕ И РАЗВОЈ

Кликните на фотографију за галерију фотографија са семинара
У Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини 21.04.2010. почео је тродневни семинар библиотекара из Републике Српске /РС/, Србије и Њемачке, а окупио је више од 200 стручњака у овој области.
На семинару посвећеном развоју и унапређењу библиотекарства у РС истакнут је значај и неопходност квалитетног образовања као основне претпоставке успјешног рада у библиотеци садашњости и будућности.
 "Друштво библиотекара за нас је једна од најзначајнијих асоцијација и Министарство просвјете и културе РС подржава овакве манифестације и финансијски и едукативно. Посебно је задовољство што се данашња манифестација одржава у Бијељини, у овој библиотеци, која је једина у РС намјенски грађена за потребе библиотеке и има диван простор", рекла је на отварању семинара Биљана Билбија, виши стручни сарадник за библиотекарство у Министарству просвјете и културе РС.
 Она је додала да ће закључци са семинара послужити као дио стратегије развоја културе РС.
 Билбија је рекла да, осим финансијске ситуације као веома важне за прогресивнији развој библиотекарства, едукативни дио има веома значајну улогу.
 "У том смислу ми и радимо на годишњем нивоу овакав један скуп који има међународни значај, важан не само за предаваче него и све библиотекаре", рекла је Билбија.
Предсједник Друштва библиотекара РС Стојка Мијатовић истакла је да 10. по реду семинар библиотекара РС има велики значај јер РС је та која "има срећу да организује скуп библиотекара за регију Србије и ширег региона".
"Наш рад је препознатљив и намјера нам је да библиотеке српске иду у будућност заједно са свим европским библиотекама . Библиотеке су огледала и прошлости, садашњости и будућности - мјеста гдје се људи сусрећу и размјењују идеје. У библиотекарство Српске планирамо увођење нових информационих технологија. За посљедње двије године у овом погледу је урађено много и у овој години засигурно ћемо бити увезани у јединствен информациони ситем", рекла је Мијатовићева.
Она је подсјетила да Министарство просвјете РС већ увелико са Универзитетском библиотеком РС ради на овом процесу.
"Пратимо европске стандарде и дешавања у библиотекарству Европе и настојимо их презентовати на нашим семинарима", додала је Мијатовићева.
Она је изразила посебно задовољство да су данас у Бијељини присутни бројни представници факултетских, школских, специјалних библиотека, слабовида лица , бибилотеке Брчко дистрикта, универзитетске и насродне библиотеке, односно велики профил библиотекара разних професија.
Академик Српске академије наука и умјетности /САНУ/ Миро Вуксановић рекао је на семинару, званично га прогласивши отвореним, да је данас, два дана пред Свјетски дан књиге и када се у Србији проглашава година језика и књиге, управо језик средиште и основна структура сваког народа и његове укупне цивилизације и идентитета.
Подсјећајући да су библиотеке "куће укупног људског памћења", Вуксановић је рекао да се преко њих долази у центар науке и образовања.
"Прилика је да кажемо да нема пријетње и опасности од онога што се говори да ће књига бити угрожена - јер куће одређене за књиге су библиотеке и неће бити без будућности. Књига се стално промеће, мијења облик, и увијек нуди једно и само једно, а то је читање", рекао је, између осталог, Вуксановић. (извор "Срна")
СПИСАК ТЕМA НА СЕМИНАРУ:
1.МИРКО С. МАРКОВИЋ- МОГУЋНОСТ И ОПРАВДАНОСТ СМС СЕРВИСА У НАРОДНИМ БИБЛИОТЕКАМА
2.БИЉАНА БИЛБИЈА-БИБЛИОТЕКА И КОРИСНИК :ПРОБЛЕМИ УСПЈЕШНЕ ИНТЕРАКЦИЈЕ
3.Др ЖЕЉКО ВУЧКОВИЋ-БУДУЋНОСТ ЧИТАЊА У ЕРИ ИНТЕРНЕТА
4.Др МИЛЕНА МАКСИМОВИЋ-НОВА БИБЛИОГРАФСКА РЕАЛНОСТ
5.Др АЛЕКСАНДРА ВРАНЕШ-БИБЛИОТЕКЕ БУДУЋНОСТИ
6.Мр ДОБРИЛА БЕГЕНИШИЋ-ЈАВНЕ БИБЛИОТЕКЕ И САВРЕМЕНИ КОРИСНИЦИ
7.МИЛКА ДАВИДОВИЋ-ЈАВНЕ БИБЛИОТЕКЕ
8.ТАТЈАНА ДУНОВИЋ-НЕКЊИЖНА ГРАЂА У ФОНДОВИМА БИБЛИОТЕКА
9.МИРЕЛА ШАРИЋ-ПРИСТУП ОБРАЗОВАЊА БИБЛИОТЕКАРА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНА ИЗМЕЂУ ТРАДИЦИЈЕ И САВРЕМЕНИХ ТОКОВА
10.ЈАСНА ЛАЗАРЕВИЋ-ГАВРИЛОВИЋ-ТРАДИЦИОНАЛНЕ СМЕРНИЦЕ ЗА ПОГЛЕД У БУДУЋНОСТ –БИБЛИОТЕКАРСТВО У БИХ САГЛЕДАНО КРОЗ ЊЕНЕ ТРИ КЉУЧНЕ РИЈЕЧИ
11.Мр ХЕЛЕНА ЛАЈШИЋ-КОРИШТЕЊЕ БАЗА ПОДАТАКА НУБ РС СА ЦИЉЕМ УНАПРЕЂЕЊА НАУЧНО-ИСТРАЖИВАЧКОГ РАДА
12.АНА САВИЋ-НОВИНЕ У КАТАЛОШКОЈ ПРАКСИ ОДЕЉЕЊА МОНОГРАФСКЕ ПУБЛИКАЦИЈЕ НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ СРБИЈЕ ПРЕДСТАВЉАЊЕ СРПСКОГ ПРЕВОДА МЕЂУНАРОДНОГ БИБЛИОГРАФСКОГ ОПИСА(ISBD) УВОДНО ОБЈЕДИЊЕНО ИЗДАЊЕ                                                    
13.МАРИЈАНА ПЕТРОНИЋ-ПРЕДНОСТ КОРИШТЕЊА ДИГИТАЛНИХ БИБЛИОТЕКА
14.СЊЕЖАНА ГАЛИНАЦ-ПРОТОК ИНФОРМАЦИЈА У БИБЛИОТЕКАМА И ЗАКРЕЧЕЊЕ У ВЕЗАМА
15.МАРЈАН МАРИНКОВИЋ-ФИНАНСИЈСКА ПИСМЕНОСТ ГРАЂАНА ИЛИ ШТА МОЖЕ БИБЛИОТЕКАР
16.ВЕСНА ПЕТРОВИЋ-БИБЛИОТЕКА ЗА ЧУВАЊЕ –БИБЛИОТЕКЕ ЗА КОРИШТЕЊЕ
17.KLOTZ BEA-ПРЕЗЕНТАЦИЈА ЦЕНТРАЛНЕ И ИСТОЧНЕ ЕВРОПСКЕ ОНЛАЈН БИБЛИОТЕКЕ

Први дан семинара представљен је зборник Весне Петровић „Школске библиотеке у теорији и пракси“ и промовисана је књига др Милене Максимовић "Библиотекарство пред новим изазовом".

Закључци са семинара:
Највећи број радова одговорио је задатој теми у центру интересовања били су корисници и кориснички сервиси. У теоретским излагањима обухваћени су сви сегменти библиотекарства, али на првом мјесту били су корисници, а потом и сви остали сегменти библиотекарства. Анализирана је постојећа ситуација и изнијети су примјери из праксе која даје добре резултате, и предложене су мјере за побољшање постојећег стања. Констатовано је сљедеће:
•  Неопходно је темељно промијенити однос према корисницима у свим типовима библиотека и корисничке сервисе прилагодити новом технолошком окружењу и захтјевима савремених корисника, фокусирајући се на виртуелне кориснике.
•  Обезбједити услове за задовољење потреба вирутелних корисника и реорганизовати библиотеке како би то било изводљиво.
•  Прећи са традиционалног на модерни ниво оглашавања услуга (смс)
•  Хитно приступити изградњи јединственог библиотечко-информационог система у Републици Српској, што је први услов за успјешну реформу корисника сервиса.
•  Професионализација и трансформација библиотекара у модерне информаторе, уз стално стручно усавршавање
•  Неопходност упознавања са међународним базама података са научним часописима који упућује како корисника тако и библиотекара у њихове предности.

15. април

У Народној библиотеци „Филип Вишњић“ Бијељина представљена је књига Миће Цвијетића „У лепој домовини Лужичких Срба“ у издању Света књиге из Београда.
О књизи је говорио уредник Света књиге Стево Ћосовић, а одломке из књиге је читала библиотекарка Мирна Симић.
„У ове дневничке и путне белешке утиснуте су деонице властитог живота, од најлепших до оних бродоломних и удесних. Распршене су и неке илузије, нестале као пена. Из магловитог сећања допире, ипак, мали зрачак пламена који ме некада давно благородно грејао.“ (извод из ауторског додатка Уместо поговора „Лужичкосрпски путеви“).
Мићо Цвијетић рођен је у Кушлату код Фоче. Завршио је студије на групи Историја југословенских књижевности и српскохрватски језик на Филозофском факултету у Сарајеву, гдје је похађао постдипломске студије и магистрирао. Докторирао је на Филолошком факултету у Београду 1989. године.
Објавио је већи број збирки пјесама, студију „Лужички Срби и Југословени - узајамне литерарне везе 1840-1918“ и „Код Лужичих Срба“ – избор путописа српских аутора. Аутор је књига књижевнокритичких и есејистичких радова, а у листовима и часописима објавио је више стотина књижевних текстова, путописа и других прилога.
Пјесме и други књижевни радови превођени су му на лужичкосрпски, енглески, пољски, руски, словеначки, македонски, бугарски, украјински, румунски и шведски језик. За допринос српској књижевности, култури и духовности добитник је више награда.
Члан је Удружења књижевника Србије и главни и одговорни уредник „Књижевних новина“.

 

9. април

У Народној библиотеци "Филип Вишњић" Бијељина , у организацији бијељинских афористичара, окупили су се најбољи афористичари из Републике Српске, Македоније, Бугарске, Републике Србије, Црне Горе и Брчко дистрикта (укупно 28) на традиционалном 7. Mеђународном фестивалу хумора и сатире "Бијељина 2010".
Промовисан је и најновији зборник афоризама са прошлогодишњег сусрета коју је приредио Грујо Леро "Пљачка им материна"
Многобројна публика је уживала у афоризмима које су читали учесници тог фестивала.

30. март

У Народној библиотеци „Филип Вишњић“ Бијељина одржано је књижевно вече посвећено цјелокупном раду и дјелима завичајног писца Борислава Гаврића.
Борислав Гаврић је рођен у Ораховици на Озрену 1936. године. Завршио је Филозофски факултет у Сарајеву. Члан је удружења књижевника Србије, добитник „Кочићевог пера“ 2003. године за роман „На царској цести“ и награде „Стојан Степановић“ и „Вукови латари“, 2007. године.Сарадник је у неколико књижевних часописа и новина. Живи у Бијељини.
Објављене књиге:
„Човјеков пјев у времену“, „Оловне кише“, „Оноземаљци“, „Између барикаде и кристалне дворане“, “Тужибаба и неке ствари на Тари“, „Мјесец у здјели“, „На царској цести“, „Срце на табли“, „Златна лепеза“, „Цвијет Руже Шимширове“, „Сребрне сјене“ и „Ораховица на Озрену“.
О његовим дјелима „На царској цести“ и „Цвијет Руже Шимширове“ говорио је проф. др Цвијетин Ристановић, остала дјела представио је сам аутор, Борислав Гаврић. На крају вечери многобројна публика могла је да ужива у стиховима сонетног вијенца „Озрен располућена земља“ коју су извели аутор и, такође, завичајна пјесникиња Радмила Ђокић.

Медијатор вечери била је Валентина Живић, библиотекар.

27.март Лазарице у Библиотеци

Чланице СКУД-а Семберија обиљежиле су Лазареву суботу или Врбицу извођењем традиционалне прољећње игре „Лазарице“ на платоу испред Библиотеке и пред зградом општине Бијељина . Одјевене у шарену ношњу, дјевојке су игром и пјесмом свима пожељеле здравље, срећу и богатство.

Врбица је за православне хришћане празник дјечије радости, јер је , према јаванђељу, Христ полазећи у Јерусалим рекао: „Пустите дјецу к мени, јер је таквих царство небеско“. На тај празник се у православне храмове уносе врбове гране које ту остају до литургије на Цвијети када се обавља ритуал благосиљања врбе. Врбове гране симболизују палмине гране којима су хришћани поздрављали Спаситеља на уласку у Јерусалим. Врбица или Лазарева субота, празник је посвећен успомени на Лазарево васкрсење и Христов улазак у Јерусалим. Слави се у суботу, уочи Цвијети, који увијек падају у шесту недјељу Часног поста.

 

17. март

Роман "Прсти лудих очију", аутора Рајка Васића, представљен је у Народној библиотеци "Филип Вишњић" Бијељина .
“Рајко Васић је испричао причу о нашем рату и људима из ових крајева који су у сваком покољењу имали по један, а некад и два, крвава погрома. Све је то, на општем плану, развило посебан одбрамбени механизам: сналажење, скривање у мишју рупу или слијепо јуришање с увјерењем да нема смрти без суђеног дана и да праведни, сиромашни и нејаки падају први.
Роман Рајка Васића писан је зналачки. У њему су дати сирови призори ратних разарања на овим просторима, насликана психологија групе , али и издвојеног појединца, трагичног јунака који је својом изузетношћу обезбиједио себи судбину вука самотњака, ратног хероја, окрвављене легенде, човјека који је своју неоствареност ријешио једним потезом - супериорно и без дилема.
Књига се чита у једном даху. Васићево дјело је потврда да још увијек постоје неоткривене могућности прилажења много кориштеним темама на нов начин. Начин је у човјеку, у његовом персоналитету, унутарњем богатству, ширини, инвенцији, најзад списатељском умијећу, а свега тога код Васића не недостаје“ (извод из Поговора Николе Вуколића).
Рајко Васић, напредни графички радник, столар, сликар, дизајнер, енигмат, фудбалер бањалучког друголигаша Крајина, телевизијски новинар, ратник, посљедњи министар информација Републике Српске, иницијатор оснивања журналистике на бањалучком Филозофском факултету и портпарол Странке Независних Социјалдемократа, рођен је 02. јула 1952. године. Школовао се у Осјечанима, Добоју и Београду, гдје је 1975. године дипломирао новинарство на Факултету Политичких наука.
Новинарски посао почео је у београдском НИН-у, писао је у Борби, Ослобођењу, Независним новинама, Републици, Радију Слободна Европа, а у Телевизији Сарајево је био дописник са бањалучког подручја и самостални уредник и аутор емисије „ЛокомоБ&Л“, која се из Бањалуке емитовала за подручје Босне и Херцеговине. За 15 година објавио је више од 10.000 текстова. Аутор је књига:
“Независно око“, „ БиХ не постоји“, „Есенесдум“, „Сарајевски атентат Мирослава Лајчака“ и „БиХ за далтонисте“.

11. март

У Народној библиотеци „Филип Вишњић“ одржано је снимање емисије „Књига – мој пријатељ“. Дјеца из вртића „Лети, лети, бубамаро“, у оквиру серијала у коме упознају разна занимања снимљена је епизода о занимању БИБЛИОТЕКАР. Дјеца су бесплатно учлањена у Библиотеку и упозната са њеним радом. У разговору са библиотекарком добили су одговоре на питања о садржајима које нуди Библиотека. Учествовали су и у раду радионице за предшколце „Мала причаоница“.

То је уједно био и почетак сарадње Народне библиотеке „Филип Вишњић“ са још једном предшколском установом у граду.

 

05.март Посјета и бесплатан колективни упис три одјељења другог разреда

Народну библиотеку „Филип Вишњић“ Бијељина посјетила је група малишана из три експериментална одјељења другог разреда Основне школе „Свети Сава“ из Бијељине, Основне школе „Јован Дучић“ из Бијељине и једно из подручне школе „Јован Дучић“ из Патковаче. Малишани су се упознали са историјатом и радом ове установе културе, а на крају су извели краћи програм. Сва дјеца из ове групе добила су бесплатне чланске карте, које им је подијелио директор Јован Цвјетковић.

 

04. март

У холу Народне библиотеке „Филип Вишњић“ постављена је изложба посвећена Момчилу Моми Капору, нашем недавно преминулом књижевнику, сликару и новинару.

 

 

Мала причаоница

У Народној библиотеци „Филип Вишњић“, у оквиру сарадње са предшколским установама, а као дио програма „Мали читаоци-будући читаоци ” који траје већ неколико година у Библиотеци, два пута седмично организује се „Мала причаоница“ за дјецу предшколског узраста. Причаоницу води библиотекарка Јорданка Марјановић. Причаоница је комбинација читања бајки, пјесмица и прича, а све је пропраћено прилагођеном анимацијом и видео-презентацијом предшколском узрасту. Сви полазници причаонице су бесплатно учлањени у Библиотеку.

 

25.фебруар

У Народној библиотеци „Филип Вишњић“ Бијељина промовисан је нови роман најчитанијег писца на српском језику Љиљане Хабјановић Ђуровић „Вода из камена“. О књизи, у препуној сали , гдjе се тражило мjесто више, говорила је сама ауторка. Јован Цвјетковић је увео публику у садржај књиге, а ауторка је говорила о томе кад јој се јавила идеја за писање и шта јој је био извор информација којe се појављују у књизи. Роман је написан на основу истинитих догађаја који су се дешавали у манастиру Ђунис код Крушевца. То је роман о највећем чуду неба и земље, прича о вјери и невјери. Ауторка је одговарала на многобројна питања која је публика постављала, а на крају вечери је потписивала књиге заинтересованим читаоцима.

 

02.фебруар

У организацији Светосавске омладинске заједнице Бијељина у великој сали Библиотеке одржано је занимљиво предавање на тему "Неоосманска политика Турске на Балкану". Предавање је одржао др Дарко Танасковић. Тема је изазвала велико интересовање публике у препуној сали.
Дарко Танасковић је рођен у Загребу. Оријенталну филологију дипломирао је 1970. године на Филолошком факултету у Београду, гдjе је магистрирао (1972), а 1979. докторирао. На катедри за оријенталистику предаје више предмета. Објавио је преко 600 научних и стручних радова из области широко схваћене оријенталистике, међу којима и више десетина књига. Од 1995-1999. обављао је дужност амбасадора СРЈ у Турској и у Азербејџану (1998-1999).

 

28.јануар

У Народној библиотеци "Филип Вишњић" Бијељина одржана је промоција фото-монографије "Страдање српске Сребренице 1992-1995" др Љубише Симића, у издању НВО " Историјски пројекат Сребреница". На промоцији су говорили аутор, др Љубиша Симић, Стефан Каргановић, предсједник НВО "Историјски пројекат Сребреница", Радомир Павловић, предсједник СО Сребреница и Цветко Ристић, младић чија је комплетна породица настрадала у посљедњем отаџбинском рату. Учесници промоције су најавили да ће представљање монографије бити организовано у више градова Републике Српске и Србије, као и у Европском парламенту у Бриселу.

 

 

 

13.јануар Пријем захвалности

У Народној библиотеци "Филип Вишњић" Бијељина одржан је пријем захвалности:
- највјернијим читаоцима у 2009. години,
- дародавцима који су својим поклонима обогатили књижни фонд Библиотеке
- установама које имају највише учлањених
- свим сарадницима који су својим учешћем допринијели садржајности културних програма и свакако медијима који су о свему томе обавјештавали јавност.
Библиотека се и на овај начин захваљује свим пријатељима Библиотеке.
Највјернији читаоци:
- Невена Савић (одјељење за одрасле читаоце)
- Неда Милутиновић (дечије одјељење)

Дародавци:

Институције:
-Епархија зворничко-тузланска
-Одјељење Административне службе Општине Бијељина

Појединци:
-Весна Капетанов
-Душан Савић
-Љубомир Керовић
-Раденко Вујановић

Највише уписаних чланова:
-Дом здравља Бијељина
-Гимназија „Филип Вишњић“ Бијељина

Сарадници:
-Хор „Србадија“
-д.о.о.„Спектар дринк“
-Кафе посластичарница „Моцарт“
-Весна Тодоровић и Ведрана Ракић

Медији:
-Семберске новине
-Телевизија „Арена“
-Телевизија „Слобомир“
-Телевизија „БН“
-Телевизија „ИН“

 

 

 

 

 
О Библиотеци | Услуге | Дешавања | Новости|Издања| Каталози | Контакт | О Бијељини