почетна страна
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

Најчитаније књиге у Библиотеци у августу 2011. године

Одјељење за одрасле

1.Сесилија Ахерн „ДАР“

Уроните у чаробан свијет Сеселије Ахерн, краљице савремених бајки!
Лу Суферн радо би био на два мјеста у исто вријеме. Његова стална битка с временом врло је осјетљива тема за његову супругу и породицу. Гејб је бескућник који сједи испред Луовог уреда. Кад Лу позове Гејба да уђе у уред, а и у његов живот, овај се мијења на готово неописив начин... Чаробна божићна прича која говори о важности времена, љубави, пријатељства, прича која нас подсјећа на то које су ствари заиста вриједне у животу.

Ово је прича о људима који, баш као и пакети, крију тајне све док их права особа не одмота и не открије шта је унутра. Некад се морате отворити да бисте открили ко сте у ствари.

 

2.Филип Сингтон „ЗОЈИНО ЗЛАТО“

Ово је роман у коме је описана судбина Зоје Корвин-Круковске, чувене руске сликарке на злату и љепотице која је залуђивала све мушкарце који су је срели у њеном дугом животу. Као припадница двора Романових, преживјела је револуционарну тортуру у Лубјанки, побјегла у Париз и Шведску, гдје је умрла пред крај прошлог вијека, а своје слике и документе пуне тајни тестаментом оставила свом љекару. Њене љубави, као и њене слике, као да су биле начињене од златног праха који се расуо свијетом.

 

 

 

3. Јан-Филип Зендкер „ОСЛУШКИВАЊЕ СРЦА“

Млада адвокаткиња Џулија Вин нигдје није осјећала већу отуђеност него у Калаву, селу у брдима Бурме. До њега стиже трагајући за оцем несталим пре четири године. На овај пут наводи је очево љубавно писмо намијењено некој жени у Бурми, прије четрдесет година. Упознаје старца који јој открива тајанствену очеву прошлост. Средина која јој је потпуно непозната, постаје јој изненада на чаробан начин блиска...

 

Ово је једна дивна љубавна прича, пуна емоција и романтике. Читајући овај роман имаћете прилику да зароните у један чудесан и егзотичан свијет, свијет гдје се не види само очима и где се даљина не мјери само корацима .

 

 

 

 


Одјељење за дјецу

1. Драган Лакићевић „РОБИН ХУД ИЗ ТОПЧИДЕРСКЕ ШУМЕ“

Четрнаестогодишњи дјечак, пун идеја, жељан авантуре, замишља да је средњовијековни јунак - Робин Худ. Од школских другова прави дружину, смишља акције да заштити правду...Од београдског парка настаје легендарна Шервудска шума...

Ова прича открива младом читаоцу да је он сам, баш као и главни јунак и његови другови, ново и важно слово у великој књизи живота, те да од његових мисли, дјела и стремљења умногоме зависи како ће изгледати њена нова страница, односно његово сопствено окружење.

 

 

2. Сигфрид Сиверц „ ГУСАРИ МЕЛАРСКОГ ЈЕЗЕРА“

„Гусари Меларског језера“ је пустоловни роман о необичним доживљајима тројице радозналих дјечака које нагриза љетна досада, каквих има на сваком крају свијета и у сваком времену.

Тројица другара, Ђорђе, Ерик и Фабијан (први матурант, други гимназијалац и трећи скитница) понесени вихором младости и жељом за разонодом, постају и нехотице мали гусари на великом Меларском језеру и доживљавају свакојаке згоде и незгоде које се памте цијелог живота.

Ипак, двојица од њих, браћа Ђорђе и Ерик, послије свега, успијевају да скупе снаге и воље и да се врате на прави пут, зрелији и искуснији него прије бјекства од куће, схвативши да се морају прилагодити штурој свакодневици своје средине и да им праве и велике пустоловине тек предстоје у животу.

 

3.Хенри де Вир Стекпул „ПЛАВА ЛАГУНА“

Пожар на броду и непогода одвајају малог Дика Лестренжа, његову рођаку Емилину и чича Педија Батна од дјечаковог оца и осталог дијела посаде брода. Тако почиње дугогодишња животна авантура на пустом острву...
У међувремену, дјеца одрастају далеко од цивилизације и покушавају да нађу начин да се врате у њу, а господин Лестренж не престаје да се нада и вјерује да ће их пронаћи живе.
Цитат:
„Има ли кога у чамцу? – упита Лестренж.
•  Још не могу да кажем, али спустићу чамчић, па ћемо тај чамац довући овамо...“
„... Урођеници, очигледно, бродоломници с неке шкуне што саобраћа између острва или страдалници ко зна из ког разлога. Груди су им се дизале и спуштале полако, а дјевојка је у руци стегнула гранчицу неког дрвета, а на гранчици је била једна увела бобица.
•  Мртви? – упита Лестренж, нагађајући да неког има у чамцу, па устаде са задњег дијела чамчића да види.
•  Нису – одговори Станистрит – спавају...“

По овом роману снимљен је 1980. године истоимени филм у коме глуми Брук Шилдс .

 

 

Најчитаније књиге у Библиотеци у јуну 2011. године

Одјељење за одрасле

1.Халед Хосеини „ХИЉАДУ ЧУДЕСНИХ СУНАЦА“

Хосеини је у овом роману донио причу о несрећама које могу да снађу човјека у земљи која је разорена дугогодишљим ратом. Ако кажемо да је та земља Авганистан, а главни ликови двије жене, онда можете и сами претпоставити да је та прича веома потресна. Аутор је , заправо, кроз њихову причу испричао судбину авганистанске жене научене да ћути, трпи, рађа, сахрањује и да ради само оно што јој се каже. Утјеху им, можда, даје реченица из Курана: „Бог има разлог за сваку муку и тугу коју нам шаље“. Знају да ће из сваке недаће изаћи јаче. Љубав је покретач свега, те и у овом роману она чини незамисливе ствари. Тако да се једна од јунакиња романа, Лејла, са дјецом и вољеним Тариком враћа у Авганистан да би помогла да живот у њему буде бар мало бољи.

Ово је књига која ће вас натјерати да се замислите, а књижевност, између осталог, и постоји због тога.

 

2. Ема Дарвин „МАТЕМАТИКА ЉУБАВИ“

Ово је дирљива хроника о двоје људи вијековима одвојеним, чији животи изненађујуће и готово немогуће постају повезани у бриљантној причи прожетој трагедијом, сјећањем и временом. Приповиједање од којег застаје дах прати испреплетане приче о радозналој, промискуитетној петнаестогодишњакињи за вријеме њеног боравка и сазријевања на селу у Енглеској 1976. године и рањеног војника из деветнаестог вијека, који покушава да уз помоћ саосећајне и изузетне жене заборави догађаје са Ватерлоа и поврати наду у живот. Прича је, уствари, о двоје људи који су вијековима раздвојени, чији животи изненађујуће и готово немогуће постају повезани. Снажан роман који изванредно дочарава страхоте рата, бол губитка, врелину страсти и безграничну снагу љубави.

 

 

3. Пауло Коељо „ЈЕДАНАЕСТ МИНУТА“

Роман „Једанаест минута“ је прича о Марији, младој дјевојци из једнога бразилског села, коју њен први невини љубавни доживљај оставља сломљена срца. У тој раној животној доби закључује да никада неће пронаћи истинску љубав и зато повјерује да је љубав "нешто страшно што доноси патњу". Случајан сусрет у Рио де Женеиру одводи је у Женеву, гдје се нада да ће стећи славу и богатство, али завршава на улици као проститутка.
У Женеви се Марија све више удаљује од љубави, истовремо све опчињенија сексом. Њен очајнички став о љубави стављен је на искушење када упозна наочитог младог сликара. Тада на трагу спознаје о самој себи, Марија мора одлучити хоће ли наставити том тамном стазом сексуалног уживања без љубави, или ће све ставити на коцку да би спознала властиту "унутрашњу свјетлост" и онај друкчији секс као плод истинске љубави.
У овоме занимљивом и одважном роману, Пауло Коељо истражује духовну природу односа секса и љубави, те нас тако подстиче да преиспитамо и превладамо властите предрасуде, а тиме и прихватимо властиту "унутрашњу свјетлост".

 

 

 


Одјељење за дјецу

1. Бранко Ћопић „МАГАРЕЋЕ ГОДИНЕ“

Ово је књига коју су дјеца први пут читала далеке 1960. године. Сада је читају њихови унуци. Бранко Ћопић описује своје доживљаје у току средње школе. Оне „магареће године“ у којима смо сви нешто збуњени и не разум иј емо своје поступке. Јунаци овог романа живе у ђачком интернату, што значи да је група сеоских дјечака, који никад до тада нису отишли даље од сусједног села, измјештена у далек и стран свијет града . Они ту бивају упућени једни на друге. Тако се ствара дружина. И норме понашања у дружини – и несташлуци и морални кодекс. Љубав је други, супротан пол хајдучкој и бунтовној природи дјечака. Они откривају љубав, а у тим првим, трапавим, корацима ка супротном полу бивају и искрени и смијешни у исто вријеме

 

 

2. Брајан Перо „АМОС ДАРАГОН - ЕНКИЈЕВ ГНЕВ“

Брајан Перо је француско-канадски писац који је створио познати лик Амос Дарагон. У овој серији има дванаест научно-фантастичних књига о интелигентном дјечаку Амосу Дарагону. Свијету у којем живи овај дванаестогодишњак пријете многа зла, а он је одлучио да се, заједно са својим пријатељима, бори против њих. Зато је он изабран да предводи нову генерацију Носилаца Маске. Ове драгоцјене маске носе у себи свету магију елемената – ватре, воде, земље, вјетра. Даване су људима срчаним и богатим духом, какав је био Амос Дарагон. У роману „Амос Дарагон – Енкијев гнев“ Енки шаље на земљу десет несрећа за десет дана. Како ће се Амос Дарагон са својом дружином овог пута суочити са тим несрећама прочитајте у овој занимљивој књизи.

 

3. Клајв Степлс Луис „ЛЕТОПИСИ НАРНИЈЕ“

Енглески књижевник, Клајв Степлс Луис, рођен је 1898, а умро 1963. године. Био је професор књижевности на Оксфорду и Кембриџу. Написао је бројне књиге књижевних критика и четири романа за одрасле. Седам књига „Летописа Нарније“ једине су му књиге за дјецу.

Главни ликови су четворо дјеце, браћа Едмунд и Питер, те сестре Луси и Сузан. Прича започиње када се дјеца једног дана играју у старој кући скривача. Најмлађа Луси уђе у један стари ормар који је одведе у другу земљу, именом Нарнија, у којој влада бијела чаробница Јадис због које вјечно траје зима. Уз помоћ фауна Тумнуса, даброва и лава Аслана дјеца успијевају побиједити злу чаробницу. Након неко лико година дјеца одрастају и постају краљеви Нарније, посве заборавивши на стварни свијет. Но, једног дана ловећи бијелог јелена по шуми у нади да ће им донијети срећу, изгубе се и поновно се врате у свој свијет, гдје схвате да вријеме другачије пролази, тј. иако су избивали годинама, у њиховом су свијету прошле само секунде. ... То је само један дио приче из „Летописа Нарније“. Наставак потражите у својој библиотеци.

 

Најчитаније књиге у Библиотеци у мају 2011. године

Одјељење за одрасле

1.Марта Ривер де ла Круз - ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ ИЗМИШЉАО ПРИЧЕ

Лајнус Даф је професионални фалсификатор туђих живота и прошлости богатих племића који се стиде поријекла своје имовине. Радећи у Енглеској, Даф за тридесет година успијева да заради велики новац прије него што се упути на своје чудесно путовање у Америку и Кубу. Галерија ликова који пролазе кроз роман је фасцинантно описана – од припростих сељака до угледне господе, преко експлоатисане радне снаге на Куби до пребогатих власника плантажа дувана. Свима је Дафова помоћ неопходна да искупе гријехове које су починили стичући богатство. Захваљујући ријетком таленту и несвакидашњој убједљивости у стварању лажних биографија Даф успијева да не науди никоме, јер његове лажи утичу на побољшање живота појединих личности, нарочито сиромашних Шпанаца у Галисији, који посредством богаташа са Кубе добијају своју школу, лабараторију и темеље модерног образовања.

Радња обухвата период од 1888. до 1912. године, а Марта Ривера де ла Круз нас зналачки води кроз друштвену и културну историју Енглеске, Америке, Кубе и Шпаније. Описи хладног Лондона, монденског Њујорка, сунцем умивене Кубе и сиромашне Галисије остављају снажне и незаборавне утиске на читаоца. Иако је у основи романа лаж као средство богаћења, ауторкин стил и тон приповиједања не чине од већине личности негативне јунаке. Овдје су маштарије и фантазије у служби добра,  управо зато што се  уз њихову помоћ пажљиво формира прича и циљеви који се њом постижу.

 

2. Гијом Мусо - ЗАТО ШТО ТЕ ВОЛИМ

Роман приказује породичну драму која произилази из преломних животних тренутака, насталих на темељима велике мистерије. Петогодишња дјевојчица по имену Лајла нестала је у тржном центру, у Лос Анђелесу. Потресени трагедијом, под осјећањима кривице и личне немоћи, родитељи нестале дјевојчице се разилазе. Међутим, сасвим изненада, и на истом мјесту гдје је нестала, Лајла се појављује пет година касније. Родитељи су пресрећни, међутим са друге стране јавља се гомила неријешених питања, гдје је Лајла била током пет година, и шта јој се дешавало. Одговора нема, јер дјевојчица уопште не проговара. Постепено разрјешавање мистерије повећава тензију романа, али и неизвесност његовог краја.

О роману Зато што те волим , за независни дневник Вијести , проговара сам Мусо:
- Желио сам да напишем роман о теми „друге шансе“, о могућности стварања новог живота послије одређених искустава, која су чак веома тешка и то је онај прави резултат романа. Кроз безначајне и забавне теме, сви моји романи су упућени на позадину у којој се крију дубока питања. Натприродна мишљења, мистерије или трилер су само оправдања за евокацију других питања, као што су изгубљена љубав, одсуство вољеног мушкарца или жене, крхкост егзистенције, наша одговорност за сопствени избор. Роман Зато што те волим упућује на тему еластичности: психолошку могућност одупирања злој коби са којом смо суочени, да се превазиђе тешко искушење, и коначно да се постане јачи.

 

 

3. Ивана Михић - МОЈ ЈЕДИНИ ЖИВОТ

„Имам тридесет и три године. Живим сама у изнајмљеном стану. Радим у фирми која није под стечајем. Завршила сам факултет. Нисам удата, немам децу. Мислим... није да не желим брак и децу, него просто немам времена да све постигнем. Не оптерећујем се тиме, јер, једноставно, неко има срећу да сретне правог човека а неко је нема.“ А ко је, заправо, безимена јунакиња овог романа? Зашто види себе као Јованку Орлеанку? Како проналази излаз из усамљености у свијету лишеном емоција, излаз из окружења које све мање разумије, из неискрених међуљудских односа, обмана, лажи и заваравања? Да ли човјек може са узме свој један једини живот у руке и управља њиме? Одговоре потражите на страницама романа глумице Иване Михић.

 

 


Одјељење за дјецу

1. Едмондо де Амицис - СРЦЕ

Едмондо де Амичис је италијански књижевник и новинар. Написао је више романа, путописа и пјесама, али у свијету се прославио романом Срце (1886), фиктивним дневником дјечака Енри к а, ученика трећег разреда дјечачке пучке школе у Торину. У роману се измјењују свакодневни догађаји током једне школске године, приче које учитељ приповиједа на крају сваког мјесеца, те писма Енрикових родитеља. Једноставним стилом с мноштвом динамичних детаља Ами ч ис износи моралне и друге духовне вриједности људи (скромност, пажња према ближњима, марљивост, родољубље, устрајност и храброст, људскост у најширем смислу ријечи), те живот најчешће сиромашнијег слоја. У прв е дв ије де ценије од настанка Срце је у Италији доживјело четири стотине издања, а преведено је на све е в ропске језике. Данас је Де Ами ч исова слава изблиједјела, но Срце се може читати на свим континентима .

 

 

2. Дејзи Медоуз - ПРИЧЕ О ВИЛАМА

Дејзи Медоуз је псеудоним Сју Бентли, ауторке бројних серијала дјечијих књига, међу којима су најпознатије оне о вилама дугиних боја, код нас објављене у едицији „Дугина чаролија“. У Вилинској земљи живе добре виле, краљ, краљица, али и зли Старац Мраз и вражићи који непрестано стварају невоље. Док су двије пријатељице, Рејчел и Кирсти, проводиле одмор на Кишном острву, вријеме се непрестано мијењало. Њих двије су доживјеле тајанствену пустоловину. Помогле су да се седам вила дугиних боја, које је својојм злом чаролијом протјерао Старац Мраз, врате у Вилинску земљу. Сљедећег љета сачекало их је ново изненађење. Вилинску земљу је задесила невоља – Старац Мраз је украо чаробна пера временских вила и сада усред љета пада снијег! Краљица Вилинске земље позвала их је у помоћ. У свакој наредној књизи пронаћи ће по једно перо и тако ријешити проблем са временом. Да бисте упознали и виле драгуља, моде и журки потражите књиге из ове едиције на нашим полицама. Уживајте читајући их!

 

3. Градимир Стојковић - МАЈА У ОБЛАЦИМА

„ Мени се у животу догађају само обичне ствари, од рођења до данас “ , започиње причу Градимир Стојковић у најновијем роману “Маја у облацима”.
Маја је ученица осмог разреда, за своје другарице и другове, права бубалица која се заноси књигама и причама, која је одличан ђак и савјесна у учењу. Иако су многи дјечаци заљубљени у њу, она никога не промјећује, све док се у њиховом разреду не појави нови ученик Ричи.

У осами, послије школе, или неке журке, гдје је Маји углавном било досадно и нерадо је одлазила, враћала би се у свијет своје собе и ту улазила у виртуелни свијет компјутерске магије. Тако је, једном приликом, затекла на екрану и пјесму коју јој је послао Дарк Мастер (виртуели пријатељ, пјесник којег је упознала преко чета), тај чудни и имагинарни, скривени лик. Како ће се завршити Мајина прича откријте сами у овом сјајном роману за који је Градимир Стојковић добио награду Змајевих дечјих игара „Раде Обреновић“ за најбољи роман за дјецу 2005. године.

 

Најчитаније књиге у Библиотеци у априлу 2011.године

Одјељење за одрасле

1. Робин С. Шарма – КАЛУЂЕР КОЈИ ЈЕ ПРОДАО СВОЈ ФЕРАРИ

Ово је књига која ће вас научити како да остварите своје снове и узмете судбину у своје руке. То је прича о врхунском адвокату Џулијану Ментлу, кога је трка за успјехом и новцем довела до скоро фаталног инфаркта усред завршне ријечи у препуној судници.
Тај блиски сусрет са смрћу натјерао га је да размисли о свом животу, о томе чему заиста тежи и шта је суштина живота и среће. У потрази за тим одговорима, он се ослобађа свега материјалног што је посједовао (од тркачког коња до ролекса) и одлази на „одисеју откривања самог себе“, тј. у висине Хималаја међу мудраце Сиване, гдје започиње његов нов, једноставан живот пун ведрине.
Цитати из књиге:
Већина нас у моменту рођења поседује исте сировине. Оно што разликује људе који постигну више од других и оне који су срећнији од осталих, јесте начин на који користе и прерађују те сировине. Кад се посветиш томе да измениш свој унутрашњи свет, твој живот брзо прелази из домена обичног у домен необичног .“
Без обзира шта се дешава у твом животу, ти имаш могућност да изабереш како ћеш то да прихватиш. Када стекнеш навику да тражиш позитивно у свему, твој живот ће кренути ка врхунцу. То је један од највећих закона природе.“

 

2. Мирјана Урошевић – ПАРК КАРМЕН МАЋАДО

Овај роман је као пачворк ткан од судбине расељених људи нашег времена. Главна јунакиња је Селена Ковач-Леконт, која је своје дјетињство провела у Србији, а са мајком се иселила у Франкфурт на Мајни. Послије мајчине смрти Селена полази у потрагу за својом несталом пријатељицом из дјетињства, што је приморава да се суочи са својом прошлошћу. Њена потрага се преплиће са судбином младе Шпањолке Кармен Маћадо, убијене у једном франкфуртском парку одмах по доласку из Шпаније. Кармен је дошла у Њемачку да упозна брата по мајци, а за њену тужну причу Селена случајно сазнаје и одлучује да ријеши ово убиство, доводећи себе у смртну опасност.
За роман Парк Кармен Маћадо Мирјана Урошевић је добила награду Женско перо 2010. године.
Мирјана Урошевић је рођена у Србији (у Брестовцу), а већ тридесет година живи и ради у Њемачкој као професор српског језика. Објављивала је драмске и прозне текстове.

 

3.Карлос Руис Сафон – МАРИНА

Карлос Руис Сафон , шпански аутор, рођен је у Барселони 1964. Каријеру је започео пишући књиге за омладину, и за тај рад је добио бројне награде и признања. Од 1994. до 2006. живио је у Лос Анђелесу и, упоредо са писањем књига, радио на писању сценарија у Холивуду. Од 2006. поново живи у Барселони. Свој први роман за одрасле, Сенку ветра , написао је 2001, и ово дело добило је бројна међународна признања и похвале од критичара широм свијета и постало један од најчитанијих романа шпанске и европске књижевности у посљедњих неколико деценија. Његова дјела су преведена на преко четрдесет језика, освојила су бројне награде и милионе читалаца на свих шест континената.

Радња романа Марина се дешава у Барселони 1979. године. Радознали и интелигентни петнаестогодишњи Оскар Драј упознаје интригантну дјевојку Марину с којом се упушта у пустоловину разоткривања болне загонетке похрањене у прошлости града, о тајанственом Михаилу Колвенику, који је, не желећи да прихвати да смрт не припада живима, кренуо у поход против смрти, како би поправио непоправљиво. Цијену ће временом платити многи његови пријатељи, као и људи чији су се животи укрстили с његовим.

 


Одјељење за дјецу

1. Џејмс Метју Бари – ПЕТАР ПАН

Госпођа и господин Дарлинг имали су троје дјеце: дјевојчицу Венди и дјечаке Џона и Мајкла. Били су добри родитељи, а имали су и "дадиљу", кују Нану, која се изврсно бринула о дјеци.
Али једне вечери госпођа и господин Дарлинг су отишли на забаву, а Нана је била везана у дворишту. И тако су дјеца била сама кући. Кад су заспала, у собу су ушли вила Звончица и Петар Пан. Дјеца су се пробудила и упознала се с непозваним гостима. И тако су сазнали да је Петар побјегао од родитеља јер није желио одрасти. Уз помоћ вилинског праха дјеца су одлетјела с новим пријатељима у Недођију, земљу из маште. Тамо доживљавају пуно пустоловина све до повратка кући.
Ко је дјечак који неће да одрасте? Да ли одрасли умију да нађу пут за Недођију?
Одговоре ћете пронаћи у роману Петар Пан !

 

2. Мајкл Бонд – МЕДА ПЕДИНГТОН НА ПОЛАГАЊУ

Ово је прича о легендарном меди из најгушћих шума Перуа, који се као слијепи путник укрцао на брод за Енглеску. Стигао је на станицу Педингтон без игдје ичега. Тад почињу његове авантуре. Пенингтон је медвјед са знатижељношћу дјетета и снажним осјећајем за правичност. Управо тај спој врлина га уваљује у многе невоље док истражује градски живот Лондона.
Због неутољиве глади за слаткишима да ствари схвата буквално, обична шетња до продавнице може се претворити у хаотичну авантуру.
Пенингтонова људскост, наивност и прождрљивост дају његовом лику нарочиту допадљивост, због које ћемо жељети да ове приче поново читамо и да их препоручимо другима.
Мајкл Бонд је написао неколико књига о овом необичном меди. Нећете погријешити ако их све прочитате.

 

3.Слободан Јанковић – НЕВЕНА

У граду на обали ријеке, коју су старији звали Плава, а дјечаци и дјевојчице Шапутава, живјели су момак и дјевојка који су се много вољели. Кад су завршили школу узели су се, али дуго нису имали дјеце. А онда, након дугих година ишчекивања и надања добили су дјевојчицу Невену, па дјечака Жељка и још једну дјевојчицу – Слађану. Тада њиховој срећи није било краја, јер не каже се узалуд да су дјеца највеће богатсво свијета. Али, то није само прича о њима. У овом роману испричана је и прича о томе како је настао један роман, али и прича о златној рибици која је испунила жељу не само ономе ко ју је уловио, већ и двојици његове браће. Шта је свако од њих пожелио откријте између корица ове веома занимљиве књиге!

Најчитаније књиге у Библиотеци у марту 2011.године

Одјељење за одрасле

1. Гордана Куић – МИРИС КИШЕ НА БАЛКАНУ

Роман „Мирис кише на Балкану“ је први пут изашао 1986. године. До сада је објављено преко двадесет издања. То је први том породичне саге за којим су слиједили наслови: Цват липе на Балкану, Смирај дана на Балкану, Духови над Балканом, Легенда о Луни Леви, Бајка о Бењамину Баруху и Балада о Бохорети. Мирис кише на Балкану преведен је на француски језик. Гордана Куић добила је три пута награду Хит либер, два пута награду Златни бестселер, као и награду Женско перо за 2006. годину.У широким хроничарским обрисима Гордана Куић прати догађаје које проживљава једна јеврејска породица, настањена у Сарајеву, и то од избијања Првог свјетскога рата, па до ослобођења након Другог свјетског рата.
Ауторка Гордана Куић, на савршен начин и са пуно детаља, дочарала нам је не само обичаје једне јеврејске породице, њихово уклапање у нове друштвене токове и тежњу ка еманципацији која би могла да уништи њихов сефардски идентитет и традицију кроз мешање са иновјерцима (старосједиоцима), већ нас је, захваљујући својим  једноставним описима,  приближила тадашњој интелектуалној средини градова попут Сарајева, Београда и Загреба. ”Упознати своју породицу значи сазнати више о себи” – реченица која отвара овај роман на најбољи начин описује ово дјело.

 

2. Вук Драшковић – ДОКТОР АРОН

„Теме из романа "Доктор Арон" живеле су у мени дуже од тридесет година и доктор Арон проговара са страница "Ножа", "Руског конзула", "Мете", али под другим именима. Тек сада, од прве до посљедње странице говори он. Морао је, јер је имао право на ову књигу и морао је да се роди под овим именом. Да напишем ову књигу инспирисао ме је човек са којим сам се дружио десетак година, који је био неуропсихијатар и заправо најнеобичнији човек којег сам упознао“, рекао је о свом најновијем роману Вук Драшковић. Код доктора Веселина Савића скупљали су се седамдесетих и осамдесетих година елита памети тадашње Србије и Југославије. Тамо су долазили и бивши партизани и бивши четници. И бивши робијаши са Голог отока, и они који су их послали на Голи оток.
"Доктор Арон" је вишеслојан, универзалан и интригантан роман, напето трагање за смислом живота, омаж дисидентском Београду осамдесетих година прошлог вијека у вријеме болести и смрти Јосипа Броза Тита.

 

3.Халед Хосеини – ЛОВАЦ НА ЗМАЈЕВЕ

„Ловац на змајеве“ је невјероватно емотивна прица о детињству проведеному Авганистану, где главни јунак Амир, живећи у очевој кући, одраста заједно са Хасаном, сином слуге свога оца и све вријеме се надмеће и бори за очеву љубав, управо с њим, који му је и најбољи и највјернији пријатељ. Иза личне и породичне драме (сазнајемо касније да је Хасан плод грешне љубави његовог оца), ми такође добијамо увид у сложену структуру и односе авганистанског друштва прије његове коначне деградације 90-их година овог вијека и доласка талибанске власти.
Ова књига додирује тамо гдје највише боли, тамо гдје је човјек појединац немоћан да се супротстави моћи, режиму, судбини, па  и својој људској слабости. Књига о патњи и храбрости, моралу и људскости, укратко књига о вриједностима које се мјере истом мером на свим меридијанима. Ово је једна од оних незаборавних прича које уз читаоца остају годинама. Све велике теме књижевности и живота уткане су у овај изузетни роман: љубав, част, кривица, страх, искупљење.

 


Одјељење за дјецу

1. Жил Верн – ЧЕНСЕЛЕР

Жил Верн ( 1828 - 1905 ) је био француски писац романа за дјецу и одрасле и пионир научне фантастике . Своје јунаке Верн је слао у поларну пустињу, испалио на Мјесец , пустио да плове под морем у подморници и натјерао да пут око свијета превале за само осамдесет дана, што је у оно вријеме био фантастичан подухват. Најзанимљивије је било то да је Жил Верн сам био увјерен да ће се прије или касније његова маштања остварити.

Ченселер је име једног од најславнијих бродова међу поморским књигама и пусоловинама. То је наслов најпопуларнијег “океанског” романа Жила Верна, неисцрпног познаваоца пловидбе, узбуђења и човјекових доживљаја на бескрајном мору. Запловите и Ви заједно са његовом посадом и доживите невјероватне авантуре познатог брода и његовог путника Казалона.

 

2. Мошо Одаловић – БАБА ЈЕ ТУ, ЈА САМ У ЈАПАНУ

Мошо Одаловић је познат као дјечији писац, али треба да се зна да је он и сликар, илустратор и калиграф. Рођен је на Косову 1947. године, а од 1994. живи у Смедереву и чега се год дотакне претвара у умјетност.
„Баба је ту, ја сам у Јапану“ је роман и то роман за дјецу и одрасле, боље рећи, за одрастање. Конципирана на релацији бака – унука, књига нас уводи и упознаје са многим драгоцјеним чудима укрштених времена, свог града, своје земље, па и далеког свијета. И у овом свом дјелу Мошо Одаловић показује колико је оригиналан, природан, да посједује аутентичан хумор који провоцира.
Цитат: „ Најгрозније су ми припреме за потраживање лове. Као да им тражим пун износ за боравак на Месецу. Можда би ми и дали, али без повратне карте. Виде лепо да се спремам за излазак, а као не знају где ћу и шта то изволевам? Навратим у кухињу (ту су, на окупу), упразно зевам у витрину и поличицу, као – тражим нешто. Знају они да тражим нешто друго, а да то нема никакве везе с витрином и полицом, а тако безобразно ћуте и увећавају моју мучнину. Коначно, дају ми неке звоцке.“

 

 

3.Брана Цветковић – НЕВИДИШ

Чика Брана је написао веома ријетке приповијетке -приче које су већином у прози, али се римују и имају мелодију пјесме. Приче су у духу бајке, басне, народне приповијетке...

Цитат: „У области тој и тој било село Мишогој. Ту за мачку нису знали па мишеви благовали и у кући и у штали. Ушли су у сваки дом и стварали читав лом. Велики је њихов број, множили се као рој, све некакав крупан сој. Гојили се, много јели, тумарали куд су хтели, чак се и на људе пели! Ноћу дођу сасвим близу и понеком нос загризу!“

Најчитаније књиге у Библиотеци у фебруару 2011.године

Одјељење за одрасле

1. Горица Нешовић и Јелица Грегановић- Причи никад краја

Књига ''Причи никад краја'' настала је као збирка прича које су своје место нашле на ВИП Блогу Б92 и интернет порталу Б92 ''Живот''. То су приче две најбоље другарице, Јелице Грегановић и Горице Нешовић – приче о ''малим стварима'', лична хронологија свакодневице, сачињена од њених добрих и лоших страна, испричана кроз духовито, али и горко гледање живота. Уз жељу да се свакодневни догађаји и осећања учине вредним пажње, ова књига је и женски поглед на свет, који истовремено показује и сталну новинарску радозналост и потребу да се забележи богатство, занимљивост и лепота управо тог свакодневног живота.
Горица Нешовић и Јелица Грегановић, од гимназијских дана до данас, заједно раде и живе, пркосећи географији и времену. Рођене у пролеће 1964. године, започеле су с радом у Омладинском радију Ритам срца. Учествовале су у стварању Радија Б92, на ком и данас раде. Горица Нешовић је програмска директорка Радија Б92 и водитељка најслушанијег радијског јутарњег програма у Србији – ''Дизање'', док је Јелица Грегановић дописница Б92 из Словеније.

 

2. Марко Видојковић- Пикавци на плажи

“Пикавци на плажи” су роман о путовању у Чањ у предсезони, о петнаестогодишњацима заробљеним у телима двадесетпетогодишњака. Ноћно путовање железницом у Чањ симбол је смрти и пакла, симбол је онога што се дешава у главним јунацима, суоченим са досадном свакодневицом и одсуством готово сваке наде да ће се нешто у њиховим животима променити. Чврсто опредељен за неку врсту генерацијске хронике, Видојковић у овој књизи говори о судбинама младих људи, о њиховим тешкоћама да у једном наказном друштвеном амбијенту изграде сопствени идентитет. Отуда није нимало случајно што су Видојковићеве приче окренуте посебној стварности и што су његови јунаци истовремено и груби и нежни. Што су они и рањени и они који рањавају.

 

3.Пауло Коељо- Брида

Брида, роман који је Пауло Коељо написао одмах после Алхемичара, представља дирљиву причу о духовној страни ероса и еротској страни духовности.
Ово је и прича о Бриди, младој и лепој Иркињи, и њеној потрази за смислом света. На том духовном путовању, она упознаје мудраца који је подучава како да савлада своје страхове, и жену која је учи да плеше ослушкујући скривену музику света. Они препознају Бридину даровитост, али морају је пустити да до открића дође сама.
Док Брида трага за својом судбином, покушава, уз много тешкоћа, да пронађе равнотежу између љубави и жеље да се промени.
"...Али био је то поновни сусрет њене праве природе са смислом живота, био је то повратак у еденски врт, тренутак када је Ева поново улазила у Адама и два Дела су се преображавала у Постанак." - одломак из романа Брида, Паула Коеља

 


Одјељење за дјецу

1. Патриша Бригс- Змајеве кости

Већина људи мисли да је Вард од Хурога простодушна будала, што њему савршено одговара. Али мало њих зна да се он, заправо, претвара (и то веома убедљиво). Управо га је то спасло да га окрутни отац, који је Варда видео као ривала за моћ над Хурогом, не убије... Када му отац умре, Вард постаје нови господар Хурога... све док га један племић не прогласи сувише заосталим да би владао. Да би повратио свој посед Вард се мора доказати – и то брзо. Запутивши се у рат који се кува на границама краљевства, Вард је сигуран како ће се ускоро прославити. Али његов поход убрзо постаје смртно озбиљан. Јер видео је гомилу змајских костију скривених дубоко под замком Хурог. Оне су најдрагоценије, најмоћније хурошко благо – и Вард је сигуран како ће га непријатељи убити, само да би се тог блага домогли...

2. Душица Лукић- Земља је у квару

Читаоче мој и велики маштару, ево ти књиге- "Земља је у квару". С њом ћеш из свог топлог гнијезда зачас да стигнеш у свијет звијезда.
За неколико ћеш земаљских сати многе планете пропутовати. Имаћеш и чему да се дивиш, разна чудеса ћеш да доживиш...

 

3. Џуди Блум- Суперфаџ

То је птица ... То је авион ... То је Суперфаџ ! Фарли Дрексел Хацер, познатији као Фаџ, жели да буде птица кад одрасте. Али, ако је веровати његовом старијем брату Питеру, Фаџ би могао да постане једино велики давеж. Питеру Хацеру, ученику шестог разреда, ништа лако не полази за руком. Осим што непрестано мора да излази на крај с Фаџом, Питер има и гомилу нових проблема. Његови родитељи су одлучили да се сви преселе у Њу Џерзи на годину дана. Уз све то, мама очекује бебу. Као да један Фаџ није довољан. Питер нема појма како ће се изборити са њих двоје...

 

Најчитаније књиге у Библиотеци у јануару 2011.године

Одјељење за одрасле

1. Харуки Мураками – СПУТНИК ЉУБАВ

Харуки Мураками је један од најпознатијих савремених свјетских писаца, чија дјела већ годинама у Јапану имају милионске тираже, а преведена су на двадесетак језика. У свом првом роману преведеном на српски језик, Спутник љубав , Мураками нас води у урбани Јапан да би нам представио причу о замршеном троуглу неузвраћених љубави. У основи љубавни роман зачињен детективском причом, Спутник љубав се чита и као дубоко промишљање о људској чежњи уопште.

2. Харпер Ли – Убити птицу ругалицу

Када је ова књига објављена (прије нешто више од 50 година, тј. 1960.), покрет за грађанска права у САД-у добијао је на снази. Међутим, на југу, одакле је Харпер Ли родом, закони и обичаји још су увијек држали бијелце и црнце одвојено у готово сваком аспекту живота. Ауторка је радњу свог романа смјестила у измишљено мјесто у Алабами. То је прича о младој дјевојци Скаут и њеном оцу адвокату Атикусу Финчу. Ми из њеног угла упознајемо Атикуса као родитеља, као адвоката и као човјека. Он своју дјецу учи да се друго људско биће никад не може упознати и разумјети док се „ не обују његове ципеле и мало не прошета у њима“. А кад се тај други, макар био и чудан, макар уливао и страх, упозна – увиђа се, најчешће, да није ни опасан ни злонамјеран. То би била и поука овог романа. Радња је усредсређена на његову одбрану црнца који је погрешно оптужен да је силовао једну бјелкињу. Атикус на себе тако навлачи бијес примитивне и мржњом задојене масе жељне линча... За ову књигу је речено да је „сваки човјек треба прочитати прије него што умре“.

 

3.Ронда Берн – ТАЈНА

Тајна је путовала вијековима... како би стигла до Вас.
Сада ћете открити Тајну и она ће вам заувијек промијенити живот...
Цитат: „Ви сте стваралац и уз помоћ закона привлачности процес стварања је једноставан. Највећи учитељи и аватари су у својим чудесним дјелима објављивали Стваралачки процес у многим облицима. Неки велики учитељи су причали приче коако би описали начин на који Свемир дјелује. Мудрост коју садрже те приче преносила се вијековима и постала легендарна. Многи људи који живе данас не схватају да је суштина тих прича права животна истина.“
Тајна " садржи мудрост савремених учитеља и учитељица, мушкараца и жена који се њоме користе како би остварили здравље, богатство и срећу. Износећи спознаје Тајне на свјетлост дана они уједно наводе увјерљиве приче о отклањању болести, постизању великог богатства, превладавању препрека и постизању онога што би многи сматрали немогућим.

 


Одјељење за дјецу

1. Вилијем Саројан – МАМА, ВОЛИМ ТЕ

Вилијем Саројан (1908-1981) амерички је писац јерменског поријекла који је наглашено оригиналном техником припови j едања највише писао о животу америчких "малих људи", често јерменских и других досељеника. Вјеровао је да су храброст и хумор најдјелотворнија средства за савладавање животних недаћа. Рођен је у Курдистану, дјетињство је провео у сиротишту, а затим емигрирао у САД, гд j е је стекао репутацију највећег хуманисте савремене америчке литературе.
Цитат: „Приликом мог рођења мамица и ја смо се први пут упознале и спријатељиле. Отада смо увек биле пријатељице, али се сваког дана бар једном поштено посвађамо. Ипак увек се помиримо. Станујемо у истом стану, идемо свуда заједно, осим кад негде има нешто само за велике девојке; онда мамица иде а ја останем, понекад с неком женом која пази на мене, понекад с Мајка Виолом, која има једанаесторо одрасле деце, синова и кћери, и која долази к нама суботом да кува и спрема и гледа телевизију.“

2. Градимир Стојковић – САН

Роман најчитанијег домаћег писца за дјецу који је пред нама добио је награду „Гордана Брајовић“ за најбољу дјечју књигу 2002. године.Овај роман је интересантна, убједљива и потресна прича и социолошка драма о дјеци, као и свима онима које је страхота рата на овим просторима одвојила од својих огњишта...

3. Милован Витезовић - СВЕТА ЉУБАВ

Света љубав је роман о љубави краља Јована Владимира и принцезе Теодоре Косаре .
Ово је први озбиљан покушај да се јавности на приступачан начин саопшти да је краљ Јован Владимир, владар прве српске државе Зете, и први српски светац. На умјетнички начин, историјским чињеницама, Витезовић је романсирао живот и љубав Јована Владимира, краља Зете и зета самозваног цара Самуила. Он је у овом роману Света љубав прије свега повратио љубави љубавно и морално достојанство, емоционални жар, и љепоту која по природи ствари љубави само и припада. То није ни симпатија, ни сентимент, није то ни емпатија, ни емоционална наклоност, већ, прије свега, љубав у изворном значењу, света љубав, она љубав о којој једино пјесници могу пјевати и сањати у оваквим оскудним и љубављу сиромашним временима.
Јован Н. Стриковић

Најчитаније књиге у Библиотеци у децембру 2010.године

Одјељење за одрасле

1. Јелена Бачић-Алимпић РИНГИШПИЛ

„Њени покрети били су тананији и суптилнији од сваке ноте. Њено тело је синоним за страст и уметност истовремено.
Елеганција, лирска изражајност, емоције и грациозност у себи носе једно име: Ана Балинт.
Знала је да воли њега, јединог, страсном, дубоком, чистом, немерљивом љубављу.
Све друге љубави у њеном животу биле су бледе реплике тог никада заборављеног осећаја блискости, тог припадања другој души, у којој се њена огледала, тих неизрециво тананих и нежних емоција.“
Јелена Бачић Алимпић исписује интимну повест балерине крхког тела и џиновског духа који је оставио печат на свим славним балетским сценама, градећи истовремено причу о малим-великим људима, салашарима и уметницима, песницима и њиховим музама, сеновитим бачким салашима и градићима, јутрима која миришу на слатко од дуња и незаборавним руским зимама...

 

2. Вилијем Пол Јанг: Колиба

Шестогодишња Миси, најмлађа кћи Мекензија Алена, отета је за време породичног летовања, а докази да је вероватно свирепо убијена пронађени су у напуштеној колиби дубоко у дивљини Орегона. Четири године касније, усред своје Велике туге, Мек добија сумњиву поруку, којом га неко, наизглед Бог, позива да следећег викенда дође у ту колибу.
Упркос здравом разуму, он у мрачно зимско поподне стиже до колибе и враћа се у свој најгори кошмар. Оно што ће тамо затећи заувек ће га изменити.
У свету у ком је вера све неважнија, Колиба се рве с безвременим питањем: „Где је Бог у свету испуњеном неизрецивим болом?“ Одговори које ће Мек добити запањиће вас и можда преобразити као што су преобразили њега. Пожелећете да сви које познајете прочитају ову књигу.

3.Емир Кустурица:Смрт је непроверена гласина

У седамнаест поглавља, у седамнаест аутентичних, узбудљивих, невероватних и провокативних прича, прослављени српски режисер Емир Кустурица, отвара породични албум, исписује своју биографију и сјајно осликава другу половину 20. и прву деценију 21. века.

И аутобиографија, и хроника, и својеврсни филм састављен од прича у којима Кустурица, описујући и људе и догађаје, не штеди ни себе, ни друге.

Искрена приповест. Чаролија од речи. Књига у којој писац ништа није прећутао.

 


Одјељење за дјецу

1. Слободан Станишић: Душан принц сунца

Славна времена средњевековне Србије плене својим неустрашивим јунацима, мудрим владарима, образованим монасима и врхунским уметницима. Најсјајнија тачка нашег средњег века је царевина Душана Силног, најмоћнијег у династији Немањића. Писац Слободан Станишић се прихватио великог изазова - да младим читаоцима дочара и приближи та давна и поносна времена. Зато је своју причу започео детињством најмоћнијег Немањића, који је убрзо сео на престо српске државе. Прво као краљ, а потом овенчан титулом цара, Душан је непревазиђени српски владар, коме по војничком и владарском умећу није било равнога у тадашњој Европи. Његова владавина је нажалост прекратко трајала, али је слава вечна, а ми Вам представљамо део те приповести.

2. Славка Петровић-Грујичић:Љубав је лек

Главна јунакиња романа, шеснаестогодишња Соња, са мамом се сели у Америку на годину дана. Једно полугодиште у тамошњој школи било је довољно да Соња склопи нова пријатељства, упозна једног Душана. Међутим, нико од њих није могао да замијени Зорана, њеног најбољег друга, дјечака са којим је одрасла. По повратку у Београд сазнаје да је Зоран наркоман.Труди се да му помогне.У спасавање Зорана укључује друштво, па чак и родитеље. Послије низа збивања везаних за Зоранов проблем, одводе га на рехабилитацију у манастир Ковиљ. Очајна ишчекује Зораново изљечење, међутим тамо опет случајно сусреће Душана кога је упознала у Вашингтону....

 

 

3. Славка Петровић-Грујичић:Љубав на први корак

Нови роман омиљене списатељице – одличног познаваоца појава у дечјој природи на “излазу” из детињства. Љубав при крају основне школе догађа се младим јунацима ове савремене приче. Зато што би се могла догодити свакоме – чини је лаком и пријемчивом. Нека се читалац пронађе у поглављима које сам одабере.

 

 

Најчитаније књиге у Библиотеци у новембру 2010.године

Одјељење за одрасле

1. Момо Капор: ИСПОВЕСТИ

Посљедњи роман Моме Капора "Исповести" који је Српска књижевна задруга објавила у јубиларном Стотом колу, исповједно је дјело, књига у којој један од најчитанијих и највољенијих српских писаца разоткрива свој живот, описујући свој пут младој студенткињи књижевности која на основу његовог дјела припрема дипломски рад.

Капорове „Исповести“ у исти мах су и права аутобиографија и прави аутобиографски роман. На странице свога животописа – о породици, дјетињству, школовању у Сарајеву и Београду, о почетку књижевног и сликарског рада и живота, о судбини појединих својих књига, о наглашеној идеолошкој и историјској драми кроз коју је посљедњих деценија, заједно са својим народом, пролазио и он сам, о својим погледима на књижевност, умјетност, на културу и друштвени живот – Капор је унио наглашени исповиједни тон и стил и отворени коментар комуникативног казивања.

 

2. Дејан Стојиљковић: КОНСТАНТИНОВО РАСКРШЋЕ

Према легенди, клинови којима је Исус Христос био прикован за крст нестали су након Његовог васкрсења. Један је уметнут као дио у круни, други је стављен на врх копља, а трећи је претопљен у сјечиво мача... Онај ко буде имао у посједу ове три ствари завладаће свијетом. Иста легенда каже да се трећа света реликвија налази на Балкану, на југу земље коју потреса грађански рат, у граду гдје је рођен Константин Велики.

Испричати причу са упечатљивим ликовима и добром перипетијом, за писца је био основни мотив, а било је и других. "Један од њих је тајна самог Константина и његовог рада. Хтео сам да урадим један роман који ће бити у потпуности посвећен грађанском Нишу, који на жалост више не постоји", рекао је Стојиљковић. Аутор је желио да прикаже човјека нашег поднебља из једног другачијег угла. И не само због напетости, у причу уводи и вампира."Ја сам хтео да вампире симболично ставим као неку контратежу, као изазов неком германском рационализму. Вампир заправо оваплођава зао дух Балкана и то је оно што западњаци код нас не могу да схвате, ту неку суштину Балкана која је паганска", каже писац.

3.Стефани Мајер: ДОМАЋИН

Мелани Страјдер, једна од малобројних слободних људи, бива ухваћена и њено тијело настани Душа по имену Луталица, жива легенда међу припадницима своје врсте због многих домаћина у којима је боравила и мноштва планета на којима је живјела. Њен задатак је да открије локацију пореосталих припадника покрета отпора.
Међутим, битисање у људском тијелу и људском уму није ни налик било чему што је Луталица до тада искусила. Убрзо открива да Мелани нема намјеру да се преда без борбе - умјесто да јој пружи жељене информације, она Луталичин ум испуњава сјећањима на вољеног мушкарца, Џареда, који је још увек у бјекству. Немоћна да се одупре жељама свог домаћина, Луталица почиње да жуди за тим истим човјеком, кога по задатку мора да пронађе. Када околности натјерају луталицу и Мелани да се и против своје воље удруже, њих двије ће кренути у опасну и неизвјесну потрагу за мушкарцем којег обје воле.

 


Одјељење за дјецу

1. Јохана Шпири: ХАЈДИ

Прича о дјевојчици Хајди стара је око 130 година. У то вријеме било је права ријеткост да једна дјевојчица или жена буде главни лик књижевног дјела, али ова дебељушкаста дјевојчица је веома брзо стекла популарност и славу. Хајди нам открива један нови свијет природе, сунца, цвијећа и зеленила, вјечно шумећих јела и бескрајне тишине, толико другачији од онога на који смо навикли. Она плијени својом добротом и дубоком саосјећајношћу за свакога. Роман је преведен на 50 свјетских језика и продат у око 50 милиона примјерака.

Цитат: „ Изненада је стигао мај. Са свих планинских врхова текли су према долини бујни прољетни потоци. Топли, свијетли сунчев сјај се простирао по планини. Она је опет озелењела; посљедњи снијег се отопио, а пробуђени примамљивим сунчевим зрацима провиривали су већ први цвјетићи својим свијетлим очима из свјеже траве. Горе је кроз јеле шуморио весели прољетни вјетар, па им отресао старе, тамне иглице да би младе, свијетлозелене могле да изађу и дивно оките дрвеће .“

 

2. Славка Петковић-Грујичић: ЉУБАВ ЈЕ ЛЕК

Главна јунакиња романа, шеснаестогодишња Соња, са мамом се сели у Америку на годину дана. Једно полугодиште у тамошњој школи било је довољно да Соња склопи нова пријатељства, упозна једног Душана. Међутим, нико од њих није могао да замијени Зорана, њеног најбољег друга, дјечака са којим је одрасла. По повратку у Београд сазнаје да је Зоран наркоман.Труди се да му помогне.У спасавање Зорана укључује друштво, па чак и родитеље. Послије низа збивања везаних за Зоранов проблем, одводе га на рехабилитацију у манастир Ковиљ. Очајна ишчекује Зораново изљечење, међутим тамо опет случајно сусреће Душана кога је упознала у Вашингтону....

 

 

3. Сајмон Мејсон: КВИГЛИЈЕВИ

Духовит дјечији роман савременог енглеског писца који га је прославио и ван граница Велике Британије. Ријеч је о, само на први поглед, обичној породици која подсјећа на многе друге, у којој је љубав баланс свега, без обзира како хаотично изгледа. Као у свим породицама, повремено ствари заиста крену по плану, али прочитајте шта бива када не крене увијек онако како је замишљено.

 

 

Најчитаније књиге у Библиотеци у октобру 2010.године

Одјељење за одрасле

1.ЉИЉАНА ХАБЈАНОВИЋ-ЂУРОВИЋ Вода из камена

Надахнуће да напише ово дјело ауторка је пронашла у чуду које се прије стотинак година десило у селу Ђунис, када је дјевојчица Милојка на камену крај потока угледала Пресвету Богородицу. Пред читаоцем се открива судбина неколико кључних јунака чије је душе и умове ускомешао овај догађај, који је многима од њих заувијек промијенио и обиљежио животе. ВОДА ИЗ КАМЕНА је истинита прича о вјери и невјери. О онима који не видјеше и повјероваше. О онима који видјеше и не повјероваше. О човјековој непрестаној борби против лукавих подметања непријатеља људског и Божјег. О гријеху и казни. О покајању. О приљежним посленицима на њиви Господњој. О бројним знацима Божје присутности на земљи. О тријумфу добра над злом. О разлозима за наду. О доброти и милосрдној љубави Мајке Божје и Мајке свих људи. О сузама које теку преко Божјих дланова.

 

2.МАРИЦА ПОПОВИЋ – Земаљска сетва небеска жетва

Постоје нека правила која се у животу морају поштовати. У свом окружењу, ићи против њих налик је стајању, у јарко црвеној хаљини, пред разјареним, моћним и крвожедним биком. Ићи кроз живот по своме - зове се храброст и спремност да удеш другачији и да то стоички и поносно издржиш. Ако се повинујеш, обориш главу и радиш нешто несвојствено себи, онда си крпа и немаш своје достојанство. Мудра особа не бира ништа од тога. Смири се. Удружи са временом. Постави себи прави задатак. И чека!

3.НОРА РОБЕРТС – Месец над Каролином

Тори Бодин је одрасла у трошној кућици у којој је њен отац владао челичном песницом. У тој страћари њени снови и таленат никако нису могли да се остваре. Ипак, она је имала Хоуп која је живјела у великој кући у сусједству, а то пријатељство омогућило је Тори да буде оно што у свом дому није смјела: дијете. Међутим, мала Хоуп је убијена, а злочинац никада није откривен. Торин живот тада се распао... Много година касније, она се враћа у варошицу Прогрес, у Јужној Каролини, са намјером да се скраси, одлучна да пронађе мир и да се ослободи визија те страшне ноћи које је и даље муче. Иако покушава да обнови везу са Кејдом Лавелом - Хоупиним старијим братом и насљедником богатства Лавелових - Тори није сигурна да ли ће их тај заједнички губитак ујединити или раздвојити. Међутим, живот са тужним успоменама биће и тежи и страшнији него што је очекивала. Нису само успомене близу, ту је и Хоупин убица.

 


Одјељење за дјецу

1. ГРАДИМИР СТОЈКОВИЋ – Хајдук из Београда

Хајдук, Хималаја, баба, једна Ана... Хајдук долази из Београда у село послије двије године на љетњи распуст. Како се шеснаестогодишњак сналази у сеоском окружењу? Шта жели и шта му се догађа? У свему, ипак, пресудну улогу одигравају баба, фотографски течај и лубенице...

. Прва реченица гласи: Величанствена идеја, која може да падне на памет само мојим генијалним маторцима: провести школски распуст у селу!

Посљедња реченица гласи: - Истуширај се – рекла ми је Вера чим смо ушли. – Воњаш на село.

2.СНЕЖАНА КЛАСОВИЋ – Приче о Милени

„Познајем једну Милену... Она је моја велика – мала пријатељица. Не пијемо јутарњу кафу, не идемо на пијацу, не оговарамо сусједе, не коментаришемо текстове из новина, емисије са ТВ-а, не причамо о деци, болестима... Милена и ја се дивно слажемо и чувамо наше мале тајне.“ Овако почиње прича о београдској дјевојчици Милени која је малчице другачија од својих другарица. Милена је маштовита и враголаста, радознала и склона сањарењу. Она своје тајне, снове, несташлуке, приче, разбацује и заборавља по травњацима, уплетене у гране дрвећа, на клупи у парку по степеништу зграде, крије их у џеповима јакне, међу корицама свезака, у кутијама за оловке, испод јастука… Ова књига омогућава да неколико Милениних авантура постану и ваше.

 

 

3.ЏЕФ КИНИ – Дневник шоњавка

Ово је роман у стрипу који је за кратко вријеме постао једна од најпопуларнијих  дјечјих књига широм свијета. Бити дијете понекад је заиста сморно. А то нико не разуме боље од Грега Хефлија, заглављеног у средњој школи у којој јадни слабићи дијеле ходнике са вишима и злочестијима од себе, па и са онима који се увелико већ брију. На нашу срећу, Грег неће учинити оно што каже да неће учинити, а оно што учини биће потпуно другачије.Свакодневне авантуре овог необичног дјечака помогле су милионима дјеце да се идентификују с њим и схвате да је свако од њих посебан на свој начин.

 

 

Најчитаније књиге у Библиотеци у септембру 2010.године

Одјељење за одрасле

1.МАРИЦА ПОПОВИЋ – Земаљска сетва небеска жетва

Постоје нека правила која се у животу морају поштовати. У свом окружењу, ићи против њих налик је стајању, у јарко црвеној хаљини, пред разјареним, моћним и крвожедним биком. Ићи кроз живот по своме - зове се храброст и спремност да удеш другачији и да то стоички и поносно издржиш. Ако се повинујеш, обориш главу и радиш нешто несвојствено себи, онда си крпа и немаш своје достојанство. Мудра особа не бира ништа од тога. Смири се. Удружи са временом. Постави себи прави задатак. И чека!

2.ПАУЛО КОЕЉО – Анђео чувар

Радња романа Анђео чувар почиње у Рио де Жанеиру, када Пауло Коељо даје примјерак књиге Алхемичар мистериозном учитељу Ж. и повјерава му свој немир због тога што сви његови снови пропадају баш када је на прагу да их оствари. Ж. тада налаже Коељу да пронађе свог анђела чувара и разговара са њим. "Проклетство ће нестати", каже му он, "ако испуниш тај задатак." Прихвативши изазов, Пауло са супругом Крис оставља све и одлази на четрдесетодневну авантуру у прелијепу али опасну пустињу Мохаве - гдје су обоје нашли много више од онога што су очекивали.

3.МИКЛОШ ВАМОШ Књига очева

Далеке 1705. мали Корнелије Чилаг враћа се са дједом и мајком из изгнанства у Баварској у њихову родну Мађарску. Али мира нема, а необични златни џепни сат, пронађен у блату на попришту још једне од безбројних битака, корјенито ће измијенити живот породице Чилаг и свих потомака кроз дванаест генерација, све до наших дана. Прворођени синови из покољења у покољење добијају чудесан дар - дар видовитости. Захваљујући њему неки јасно виде слике из прошлости, а неки од њих у стању су да предвиде будућност. Је ли то благослов или клетва? О томе пишу у Књизи очева, похабаној бележници коју такође насљеђују и у коју записују своја виђења, збивања, успјехе и недаће које ће их снаћи у бурним временима, својеврсну приповијест о лутањима и потрази за срећом и о привржености дому и коријенима.

Одјељење за дјецу

1.МИВИ ФРАЈЕЛ – Хероина у акцији

Упознајте нову хероину која ће вас очарати. Једна од најпопуларнијих дечијих књига у свијету која ће вас одушевити не само причом већ и духовитим илустрацијама које ће вас насмијејати до суза. Тигрица Лили је забринута, Рози њен вољени троноги пас не понаша се баш најбоље и мами је свега доста - Рози мора да оде! Али то није једино што брине Тигрицу. Ермина, Ханибалова нова дивља свиња, и њени прасићи, јуре као помахнитали, а сељани спремају протест. Вријеме је за акцију у стилу Тигрице Лили! Али може ли Тигрица да избави Рози из штенаре и спасе Ерминину сланиницу или је ово немогућа мисија?

2.ГРАДИМИР СТОЈКОВИЋ – Све моје глупости

Као што се у мноштву младих људи из једне школе или из једног дјетињства упамте само нека упечатљива лица, тако се и Бода, јунакиња ове књиге и ове школе, памти прије свега по свом разматрању свијета. Њено виђење друштва, живота и љубави – приличи младости и писац је то виђење свијета остварио врхунским познавањем природе младог човјека и сјајног наратора кога управо та прича чини симпатичним.
Одломак из дјела:
На узбрдици испред хотела успорили смо толико, да сам се уплашила: приметиће шта ми се догађа. Морала сам нешто да кажем, било шта:
•  Марко...
•  Богданка – изустио је у исти мах.
Ни мој нити његов глас нису били препознатљиви, мукли, кроз стиснута грла. У исти мах смо стали и погледали се. Био је тако... тако сладак и тако... ако и ја толико блесаво изгледам, онда... и у исти мах смо се обоје закикотали!“

 

РОБЕРТ ТАКАРИЧ – Девојчице су јачи пол

Дневник или тако нешто - из записа и из угла једне паметне, духовите и свестране тинејџерке наших дана и простора која види, биљележи и тумачи све око себе, а то је њен живот; познавање друштва модерног доба: рођендани, музика, одрастање, љубав, школа, породица ... Ведро, смјело, искрено...

О Библиотеци | Услуге | Дешавања | Новости|Издања| Каталози | Контакт | О Бијељини