О Бијељини
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ДЕШАВАЊА 2002



У Народној библиотеци "Филип Вишњић" често се одржавају књижевне вечери, сусрети са писцима, представљања нових издања књига, приредбе, округли столови, предавања, изложбе, семинари и разни музичко – сценски наступи. Разним поводима у библиотеци су гостовали и представили се позната имена писаца, универезитетских професора, музичара и издавача. На овај начин Библиотека настоји да информише читаоце и кориснике о савременим књижевним и културним дешавањима на ширем плану. Такође, жели да разноврсном понудом у библиотеци подигне на виши ниво књижевни укус своје средине и придобије већи број читалаца.

26.-28. фебруар -Обележавање 200 год. од рођења Виктора Игоа

У припремању програма учествовали су Клуб франкофона „Виктор Иго“ и Библиотека „Филип Вишњић“ уз стално контактирање са француском читаоницом из Београда.
Прве вечери је Иван Новаковић пијаниста из Ниша одржао концерт.
Друге вечери је приређена изложба дела Виктора Игоа и одржано песничко вече на коме су рецитоване песме Виктора Игоа у оригиналу и преводу на српски језик.Стихове су говорили ученици техничке школе „Миахило Пупин“ из Бијељине и чланови Клуба франкофона.
Треће вечери је одржано предавање проф.др Миахаила Павловића из Београда, који је један од најбољих познавалаца француске књижевности и професор Филолошког факултета у Београду на Катедри за француски језик и књижевност. Говорећи о Виктору Игоу, писцу свестраном у књижевним жанровима, светраном у различитим уметностима, проф. Павловић није пропустио да нагласи везу великог писца са Србима и српском књижевношћу.

 

21. март-Изложба 100 година Нобелове награде

Изложбу је приредила Народна библиотека „Десанка Максимовић“ из Лопара. Прилог овој изложби је изложба књига посвећена нобеловцу Иви Андрићу, а приредила је Народна библиотека „Филип Вишњић“ из Бијељине. Отварање изложбе је прораћено текстовима из дела Иве Андрића у извођењу ученика Гимназије „Филип Вишњић“ Бијељина.

 

25.април
Представљање књиге „Историја српске књижевности за децу“ аутора Тихомира Петровића

Ово представљање књиге је организовано поводом обиљежавања 100 година „Просвјете“ О књизи су говорили:
- др Миомир Милинковић, проф. на Учитељском факултету у Ужицу.
- др Цвијетин Ристановић, проф. на Учитељском факултету у Бијељини.

 

18. јун -Обележавање светског дана музике

Том приликом је је Клуб франкофона „Виктор Иго“ и Канцеларија француске амбасаде у Бањој Луци у сарадњи са Библиотеком организовао концерт ансамбла „Марсија“ из Београда. Концерт је одржан на платоу испред Библиотеке.

 

Од 9.октобра до 9. новембра
Изложба посвећена 110 годишњици рођења Иве Андрића

У октобру - месецу књиге, у Библиотеци је отворена изложба посвећена 110 годишњици рођења Иве Андрића. Циљ изложбе је да подсети на плодно стваралаштво нашег нобеловца .Поред Андрићевих ремек-дела, изложене су и критике, студије, есеји и прикази посевећени овом великану.

 

Од 4. новембра до 8. новембра-Вишњићеви дани

На јарбол испред Народне библиотеке „Филип Вишњић“ подигнута је застава и положен венац испред споменика Филипу Вишњићу.
Одржан је округли сто на тему:Српска писана књижевност према усменој (народној) књижевности. Беседник је био проф. др Љубомир Зуковић.
Представљен је 16. број часописа „Српска вила“ и проглашени победници на Литерарном конкурсу.

 

Од 20. до 26. новембра -70 година Народне библиотеке „Филип Вишњић“

Првог дана ове манифестације приређен је сценски наступ:“Ласто, ласто буди друг“који је организовао дечји вртић „Чика Јова Змај“. После наступа са децом се дружио песник Добрица Ерић.
Друге вечери наступили су награђени ученици у рецитовању и бесеђењу
Обележено 125 година од рођења Петра Кочића, књижевника и народног трибуна.О лику и делу Петра Кочића говорио је проф.др Миодраг М. Вулин.
Приказан песнички портрет Зорана Костића.
Одржан је округли сто на тему „Улога библиотеке у очувању и неговању културе“ Представљена је мултимедијална монографија под називом „70 година Народне библиотеке „Филип Вишњић“ из Бијељине.
26.новембра установљена је слава Библиотеке- Свети Јован Златоусти.Том приликом његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански господин Василије освештао је просторије библиотеке.Одржана је академија на којој су наступили хор ОШ „Свети Сава“, а бесједу о Светом Јовану Златоустом говорио је Зоран Симоновић, првак Београдског драмског позоришта.

 

9.децембар-Изложба посвећена Хајнриху Белу

 

Изложба је приређена поводом 10. децембра Дана људских права.
Хајнрих Бел је један од најзначајнијих савремених писаца СР Немачке и добитник Нобелове награде за књижевност 1972. године. Изложбу је отворио Виктор Бел , директор Архива „Хајнрих Бел“ у Келну.

 
   
О Библиотеци | Услуге | Дешавања | Препоручујемо|Издања| Каталози | Контакт | О Бијељини