О Бијељини
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ДЕШАВАЊА 2003



У Народној библиотеци "Филип Вишњић" често се одржавају књижевне вечери, сусрети са писцима, представљања нових издања књига, приредбе, округли столови, предавања, изложбе, семинари и разни музичко – сценски наступи. Разним поводима у библиотеци су гостовали и представили се позната имена писаца, универезитетских професора, музичара и издавача. На овај начин Библиотека настоји да информише читаоце и кориснике о савременим књижевним и културним дешавањима на ширем плану. Такође, жели да разноврсном понудом у библиотеци подигне на виши ниво књижевни укус своје средине и придобије већи број читалаца.

3. март- Научна трибина „Проблем абортуса и беле куге код Срба“

Организатори: Народна библиотека „Филип Вишњић“ и Удружење студената „Правник“ са Правног факултета Српско Сарајево-оделење Бијељина.
Учесници:
- др Марко Младеновић професор Правног факултета у Београду
- мр Биљана Спасић, публициста
- др Станка Стјепановић професор Правног факултета -Српско Сарајево
- др Љубо Стојановић професор Богословског факултета у Београду

 

20. март

Представљене књиге:
-Река Дрина и Подриње (група аутора)
-Први српски устанак у историји и традицији, аутора проф. др Слободана Ристановића

 

4. април-Представљена књига „Ars rethorica“- Вештина беседништва

Беседништво као умеће обраћања аудиторијуму приказано је са највишег научног нивоа, оплемењено говорењем беседа о одбрани Ставре Аранђеловића и Плачу детета (опстанку нације). Беседе су држали студенти, победници такмичења у беседништву у Београду.
Овим поводом Народна библиотека је од издавача Службеног листа Србије и Црне Горе примила драгоцен поклон у књигама.

 

23. април-Представљање изабраних дела проф. др Рада Михаљчића

Представљене су књиге које обрађују српски средњи век:
- Крај српског царства
- Лазар Хребељановић
- Јунаци косовске легенде
- Српска прошлост и народно сећање
- Изворна вредност старе српске грађе
- Владарске титуле обласних господара

О делу и овим књигама говорили су
Проф. др Андрија Веселиновић из Београда и проф. др Лука Шекара из Бања Луке.

 

Од 15-18.маја-Први међународни Сајам књига

Отворен је Први међународни Сајам књига у Бијељини под именом „Књига 2003“.Народна библиотека „Филип Вишњић“ је била укључена у организацију културног дела сајамске манифестације. У сајамском програму Библиотека је наступила са властитим штандом на коме је изложила своја издања, организовала продајну изложбу издавачких кућа „Гутенбергова галаксија“ из Београда, Службени лист Србије и Црне Горе и „Дерета“ Београд.
Сајам је отворио и беседио књижевник Слободан Ракитић.

 

31. август

Незапамћена олуја у граду полупала је зидна стакла и скоро унуштила дечје оделење. Брзом реакцијом запослених у библиотеци испод рушевина стакла избављене су све књиге и спашен дечји фонд, а дечје оделење заштићено жељезном конструкцијом и најлонима.

 

Од 1. новембра до 11. новембра-Десети Вишњићеви дани културе

Манифестацију је отворио заменик начелника Општине, Бранко Стевић.Те вечери беседник је био Рајко Петров Ного.
У оквиру манифестаци одржане су књижевне вечери Ненада Грујичића, књижевног клуба „Јован Дучић“ Бијељинаи такмичење ученика основних и средњих школа у рецитаторству и беседништву.
Уз свечано затварање „Вишњићевих дана културе“ додељене су награде победницима литерарног конкурса на тему „Песничка реч Филипа Вишњића осветљава и прошлост и будућност српског народа“ и промовисан часопис „Српска вила“



 

25. новембар

Поводом обилежавања Крсне славе Народне библиотеке „Филип Вишњић“ –Светог Јована Златоустог, у Библиотеци је одржан Стручнонаучни скуп „Савремене информационе технологије-интернет и ћирилица“. Организатори скупа били су:
- Народна библиотека „Филип Вишњић“ Бијељина
- Национално веће за српски језик и писмо,
- Одбор за писмо „Вукове задужбине“,
- Редакција часописа „Инфо М“,
- Одбор за стандардизацију српског језика,
- Удружења за информатику Србије,
- Југословенско удружење за мултимедију.

Пре отварања Стручнонаучног скупа, приређена је изложба „Ћирилични фонтови“ са конкурса Карић фондације.

Резултати скупа


Скуп „Интернет и ћитилица 2003“ у потпуности је успео, не само по броју и врсти учесника, већ и по представљеним пројектима који се баве укрштањем технологија и српске културе.
Резултати током претходне две године- колико је прошло од скупа на исту тему у организацији „Вукове задужбине“ у Београду 2002 (одржаног у Народној библиотеци Србије)- показују видан напредак, не само у иновативности домаће технологије већ и у општем сазревању српске културе.

Закључци скупа

1) Српска култура и друштво, на свом матичном подручју и у расејању, налазе се у довољно зрелој фази да сви културни чиниоци имају обавезу и право да захтевају од државних органа, привреде и целог друштва стриктну примену и поштовање свих међународних стандарда и локалних закона у примени језика и писма. Овај захтев се не односи само на апсолутно поштовање стандардног српског писма – ћирилице, оба облика срспског језика-ијекавског и екавског, као и назива самог језика, већ се логично мора применити и на иста права свих етнокултурних група које имају сходни законски статус.
2) Српска култура и друштво сматрају да начело „отворених извора“ односно лако доступних информација, представља тренутно најважнији цивилизацијски концепт на планети, зато што обезбеђује демократску заштиту и развој свих традиционалних и националних култура, које су често угрожене лошим последицама глобализације.Српска култура позива и све друге националне културе у региону Југоисточне Европе да подрже начело „отворених извора“, како у култури, образовању, развоју софтвера, тако и у свим другима аспектима друштва, осигуравајући и свој и светски развој.

Захвалнице и похвале

Учесници скупа, као и све чланице Већа званично и најтоплије се захваљују:
- деловима домаћих и страних влада, као и домаћим и страним предузећима која су у протекле две године започеле реформу у поштовању домаћих закона и међународних стандарда о примени српског језика и писма.
- српској Линукс заједници, предузећу „Микрософт Србија и Црна Гора“ и групи „Наше писмо“ на изванредним почетним резултатима постигнутим у локализацији страног софтвера током 2002. и 2003. године.
- културној јавности града Бијељине, а нарочито извршном организатору скупа, Народној библиотеци „Филип Вишњић“, на професионалном, ефикасном и гостољубивом организовању овог важног културног догађаја.


 

26. новембар

Народна библиотека „Филип Вишњић“ обележила своју славу- Свети Јован Златоусти. Свечаност је почела ломљењем славског колача у просторијама Библиотеке. Овај чин обавили су епископ зворничко-тузлански господин Василије, Драгомир Љубојевић, начелник општинске управе и кум славе, Душанка Новаковић, директор Библиотеке.

 

1. децембар

Завршена реконструкција централног грејања и потпуна санација и реконструкција оделења за млађе читаоце.

 

23. децембар

Представљена књига Симе Станкића „Српски народни обичаји Семберије, Мајевице и Доњег Подриња чији је издавач Народна библиотека „Филип Вишњић“ Бијељина.

 
   
О Библиотеци | Услуге | Дешавања | Препоручујемо|Издања| Каталози | Контакт | О Бијељини