О Бијељини
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ДЕШАВАЊА 2004



У Народној библиотеци "Филип Вишњић" често се одржавају књижевне вечери, сусрети са писцима, представљања нових издања књига, приредбе, округли столови, предавања, изложбе, семинари и разни музичко – сценски наступи. Разним поводима у библиотеци су гостовали и представили се позната имена писаца, универезитетских професора, музичара и издавача. На овај начин Библиотека настоји да информише читаоце и кориснике о савременим књижевним и културним дешавањима на ширем плану. Такође, жели да разноврсном понудом у библиотеци подигне на виши ниво књижевни укус своје средине и придобије већи број читалаца.

Jануар

Народнa библиотекa „Филип Вишњић“ je завршила обиман посао ревизије потпуног књижног фонда што у овом обиму није рађено свих 72 година постојања.Ревизија је започела 19. маја 2003.
У рад на ревизији су били укључени сви радници Библиотеке.

Стање након ревизије: књиге и брошуре 69800
Годиште периодике 1582



 

15. март

Представљена Изабрана дела академика Николе Милошевића.О академику Николи Милошевићу говорили су:
Зоран Живковић, уредник
др Мило Ломпар, приређивач

 

29. април

Поводом представљања књиге „Казивања очевидаца и учесника о Првом српском устанку, у Библиотеци је уприличена изложба:
200 година од Првог српског устанка(1804-2004)


Изложба је имала два сегмента:
-Они су војевали- Карађорђе Петровић са својим војводама Хајдук Вељком Петровићем, Васом Чарапићем, Милошем Обреновићем, Стојаном Чупићем, Луком Лазаревићем, Јаковом Ненадовићем и Илијом Бирчанином (фотографије и текст)

-Они су њихово војевање овековечили- очевици Јанићије Ђутић, Петар Јокић, Антоније Протић, слепи песник и гуслар Филип Вишњић, Вук Караџић ,Прота Матеја Ненадовић, Кнез Иво од Семберије, који је у историју ушао својом племенитошћу.

 

 

12-15 маја

Отворен други међународни сајам књиге, наставних средстава и графичке индустрије „Књига 2004“ на Агротржном центру. На отварању беседио је песник Рајко Петров Ного.
У сајамском програму Народна библиотека „Филип Вишњић“ имала је свој штанд на коме је изложила своја издања, а организовала је продајну изложбу издавачких кућа „Гутембергова галаксија“-Београд, „Мали Немо“- Панчево, и књижарница Зоран Стојановић-Нови Сад.

У оквиру културног дела сајамске манифестације, а у организацији Библиотеке, одржане су следеће књижевне свечаности у просторијама Народне библиотеке“Филип Вишњић“ представљена су:

1. дела Рајка Петрова Нога и

2. Изабрана дела Ранка Павловића

 

Јун

Почела је санација и реконструкција улазних степеница.

Народна библиотека „Филип Вишњић“ је обавила стручни посао увида,смештаја, заштите и евидентирање архивске грађе. Након укидања Центра за културу и оснивања самосталних институција културе: Библиотеке, Музеја, Галерије, Дома омладине и Бијељина-филма, те гашења Радио-Бн, Народног универзитета. Целокупни архивски материјал је обрађен према прописима из закона о архивској делатности и смештен у складу са прописима.

 

Август

На свечаној седници Скупштине општине, а поводом крсне славе града, Светог Пантелејмона, додељена су традиционална општинска признања. Златну медаљу „Филип Вишњић“ добила је и Народна библиотека „Филип Вишњић“ Бијељина за општепризнати рад и дела која су од посебног значаја за општину у области библиотекарства, организовање културних манифестација и неговању културе у нашој општини .

 

31. октобар

У сусрет манифестацији „Вишњићеви дани“ отворена изложба „Матице Српске“ Изложба је садржавала извод из ретроспективе целокупног Матичног рада.



 

Од 1. до 8. новембра-Једанаести „Вишњићеви дани“

Први дан у 19 часова испред Народне библиотеке „Филип Вишњић“ заставу подигли директори: Гимназије „Филип Вишњић“ и Библиотеке „Филип Вишњић“. Отварање манифестације поздравио је Драган Перић, председник СО Бијељина. У Дому омладине одржана Академија „Вишњићева визија првог српског устанка“.Беседник је био проф. др Радош Љушић.

У Народној библиотеци „Филип Вишњић“ одржан научни скуп „50 година учитељства у Бијељини и 10 година Педагошког факултета“

Петог дана у Народној библиотеци „Филип Вишњић“ представљена збирка поезије „Семберска лира“. О збирци и поезији говорили Слободан Петровић, проф. и песник Перо Зубац.

Представљен је 20. број часописа „Српска вила“ и проглашени победници на литерарном конкурсу и такмичењу рецитатора и беседништва.

8. новембра испред Библиотеке спуштена застава и завршена манифестација „Вишњићеви дани“.

 

26. новембар

Обележена слава Библиотеке Свети Јован Златоусти. Беседу „Песма нас је одржала“говорио је проф. др Драган Недељковић из Београда.Резање славског колача и освештење славског жита обавио протојереј ставрофор Миодраг Гаврић.

 

7. децембар

Представљена књига Мирка С. Добричанина: „Филип Вишњић, његови савременици и следбеници о Првом српском устанку“. О књизи и ствараоцу Добричанину говорили су: Академик Љубомир Зуковић; Академик Слободан Ракитић, Милутин Шарац- секретар Савеза гуслара Србије, Црне Горе и Републике Српске, а Ђорђе Матовић- гуслар из Бијељине, певао уз гусле.

 
   
О Библиотеци | Услуге | Дешавања | Препоручујемо|Издања| Каталози | Контакт | О Бијељини