О Бијељини
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ДЕШАВАЊА 2007У Народној библиотеци "Филип Вишњић" често се одржавају књижевне вечери, сусрети са писцима, представљања нових издања књига, приредбе, округли столови, предавања, изложбе, семинари и разни музичко – сценски наступи. Разним поводима у библиотеци су гостовали и представили се позната имена писаца, универезитетских професора, музичара и издавача. На овај начин Библиотека настоји да информише читаоце и кориснике о савременим књижевним и културним дешавањима на ширем плану. Такође, жели да разноврсном понудом у библиотеци подигне на виши ниво књижевни укус своје средине и придобије већи број читалаца.

15.март

Обиљежавање годишњице смрти завичајног ствараоца Панте Секулића – портрет ствараоца

 

20.април

Представљање књиге: „Цвјетање самоће“ – избор из поезије аутора Сретена Вујковића из Бање Луке.

 

7. мај – 20 часова

У оквиру V међународног сајма књига „Књига 2007“ у организацији предузећа „Град“ а.д, организовано је Вече посвећено десетогодишњици смрти професора Николе Кољевића. О стваралаштву Н. Кољевића говорили су:
Академик Светозар Кољевић
др Ранко Поповић
књижевник Рајко Петров Ного
уз присуство госпође
Милице Кољевић, супруге проф. Кољевића

 

9.мај - 9 часова

Сусрет са песником : Добрица Ерић са малишанима бијељинских основних школа
У препуној сали Народне библиотеке „Филип Вишњић“ малишани су уживали у поезији Добрице Ерића и непосредном контакту са великим песником и љубитељем деце.


9.5.2007. у 20 часова

Књижевно вече у Библиотеци са Ђорђем Сладојем, песником и добитником награде „Јован Дучић“ 2007. год.
Песник Ђорђо Сладоје је приредио изузетно вече за љубитеље поезије у Бијељини. Један од највећих живих песника сам је рецитовао своју поезију и на најбољи начин бијељинској публици представио своје стваралаштво.

10. мај – 20 часова

Представљање романа „Ружа Тодорова“ Николе Девуре (роман о првој љубави Вука Караџића)
Роман су представили:
Добрица Ерић, песник
Милутин Живановић, издавач ИП „Српска књига“ из Руме
Никола Девура, аутор

22. мај – 18 часова Велика сала Библиотеке

Представљање књиге „Чувари заветног ковчега“ Драгише Јуришића – мултимедијална презентација књиге о Етиопији, о хришћанству, историји, о православљу у Етиопији.
Књигу је представио мр Драгиша Вулин.
Представљање ове занимљиве књиге и живо казивање о утисцима аутора Драгише Јуришића који је двије године провео као члан мировне мисије у Етиопији изазвало је велико интересовање публике и пропраћено задовољством због прилике да се на тако непосредан начин приближи једна далека земља и култура а са много сличности.

1. јун - 19 часова

У Вишеграду приликом отварања „Вишеградске стазе“ додељена Повеља „Ђорђе Пејановић“ за најбољег библиотекара Републике Српске за 2006. годину. Награда додељена Душанки Новаковић, директору Народне библиотеке „Филип Вишњић“ Бијељина.

7. јун - 12 часова

У оквиру редовног годишњег програма Библиотеке за првачиће под називом „Првачићи за првачиће“. Програм су извели ученици првог разреда ОШ „Кнез Иво од Семберије“ за ученике првих разреда осталих бијељинских основних школа.

12. јуна - 9 часова


у Народној библиотеци „Филип Вишњић“ одржана је Мала свечаност посвећена наградама и награђенима:
- најбољем библиотекару Републике Српске,
- младим литератама – члановима књижевне радионице, добитницима награда и признања

- Повеља „Ђорђе Пејановић“ – за најбољег библиотекара додељује Друштво библиотекара Републике Српске, додељена је Душанки Новаковић, директору Народне библиотеке „Филип Вишњић“ Бијељина. Награда је додељена 1. јуна 2007. године на отварању Манифестације „Вишеградска стаза“.

- Награде за поезију младих стваралаца у 2007. години до 15. јуна добили су:

Дани дечје поезије и стваралаштва "Гордана Брајовић"
Алексинац 2007.
Вања Загорац, 3. награда

Деветнаести "Невенов" фестивал деце песника
Савино село 2007.
Дејана Чулум, награда за најбољу еколошку песму

Фестивал дјечје поезије "Ђурђевданско дјечје царство"
Бања Лука 2007.
Милена Јевтић, награда
Неда Ћурић, похвала
Дејана Чулум, диплома
Елена Ђокић, диплома
Вања Загорац, диплома

Осми међународни фестивал дечјег стваралаштва из ликовне културе и матерњег језика "Деца у Лужници 07" Љуберађа 2007. Милена Јевтић, награда

Једанаести дечји песнички маратон Суботица 2007.
Дејана Чулум
, друга награда Олга Тмушић, друга награда Елена Ђокић,диплома Милена Јевтић, диплома Неда Ђурић, диплома Вања Загорац, диплома Теодора Петровић, диплома

Савез одгајивача малтешког голуба Србије
Зрењанин 2007.
Василија Милутиновић, захвалница

21.jун у 19 часова

Народна библиотека „Филип Вишњић“ Бијељина Вас обавештава да jе у четвртак, 21. јуна 2007. године у 19 часова у Великој сали Библиотеке одржанo представљање књиге (два тома) „Историја филозофије“ аутора Радивоја Керовића. Књигу су представили проф. др Јован Аранђеловић, др Слободан Дивјак и др Радивоје Керовић.

„... Упркос свему реченом, и ономе овдје неизреченом, убијеђен сам да и филозофија и у нашем времену има необичну иако мало видљиву мисију. Утолико и књига попут ове Историје филозофије, коју предајем на увид јавности, може, можда, бити од користи за оне које филозофија занима и који до ње држе..."

27јун

Удружење „Стари завичај“ у сарадњи са Народном библиотеком „Филип Вишњић“ је организовало вече завичајне поезије.

Учествовали су:

.Грујо Леро
.Хаџи Цвијетин Пејчић
.Млађо Станишић
.Радмила Ђокић
.Зоран Кисић
.Душан Стевановић
.Петра Рајковић
.Милован Мусић
.Новак Јеремић

Гитара : Будимко Васић

 

 

 

8. август у 18 часова – Сусрет библиотека - Крушевац и Бијељина

У оквиру програма прославе градске славе Св. Пантелејмона („Пантелина“), представљена је Народна библиотека Крушевац. Библиотеку су представиле директорка Сања Вељковић и библиотекарке мр Снежана Ненезић и Љубица Петковић, а презентацији су присуствовали многи грађани – љубитељи књиге.
Народна библиотека Крушевац слави 150 – годишњи јубилеј, са 30 запослених и књижевним фондом од 130 000 монографских публикација, успела је да применом нових информационих технологија – дигитализацијом збирке разгледница и фотографија, те значајним издавачким радом и фондом периодике, оствари посебност по којој се препознаје.
Потрудили смо се да као домаћини, драге колегинице из Крушевца упознамо са неким вредностима из прошлости и културе Бијељине, а нарочито да успоставимо трајне професионалне, колегијалне и пријатељске везе.
Дивне, повратне информације из Крушевца стигле су убрзо, а обојене су радосним и топлим осећањима пријатељства које отвара пут успешној даљој сарадњи братских градова и библиотека.

7. септембар - Првачићи срећно!

Сваке године у септембру, у првој седмици наставне године, Библиотека поклања занимљив програм за првачиће.
Ове године су се са малишанима дружили песници Драган Лакићевић и Милан Ј. Михајловић.
У препуној сали Библиотеке, малишани су у топлој атмосфери поезије и узајамне љубави показали да су достојни обраћања које им је још Душко Радовић наменио: „Поштована децо!“ , а ми додајемо: Срећан вам улазак у свет знања, растите здраво, учите с радошћу!

13. септембра у 19 часова

У Библиотеци је представљена књига „Дуго кретање између клања и орања” академика Милорада Екмечића. Књига садржи историју Срба од 1492. до 1992. године.
О књизи су говорили истакнути научници: академик Чедомир Попов, др Славенко Терзић историчар и др Здравко Антонић, такође историчар.
Било је ово вече много више од представљања једне књиге, јер су бројни посетиоци имали част и прилику да у једноипосатном програму чују умне беседе о књози и аутору, а сам аутор, који је како каже „с великом радошћу дошао у Бијељину”, је на чудесан начин богату научну грађу издашно и топло представио бијељинској публици.
Академик Попов оценио је на промоцији да „академик Екмечић представља једног од ретких ерудита међу историчарима који је остварио фантастичан увид у историјске изворе и литературу, нудећи шире и продубљеније синтезе историјских дешавања.”
Био је то културни празник у нашој Библиотеци.

Бијељина – Лазаревац

Поводом 19. фестивала хумора за децу у Лазаревцу, Народна библиотека „Филип Вишњић“ Бијељина одазвала се позиву на додјелу награда добитницима Књижевне радионице наше Библиотеке, те учествовању на стручном скупу на тему: Право на читање, с освртом на питање: Колико деца у Српској читају српске дечије писце.

Награде су добили:

1. За песме са највише маште
- 2. награда Драгана Андрић ученица 4. разреда ОШ „Јован Дучић“ Бијељина (песма „Миш бије мачку“)
- 3. награда Вања Загорац ученица 8. разреда ОШ „Јован Дучић“ Бијељина (песма „Разговор слона из Африке и лисице са Мајевице“)

2. За љубавну песму
- Теодора Петровић ученица ОШ „Вук Караџић“ Бијељина
- Милена Јевтић ученица ОШ „Вук Караџић“ Бијељина

Излагање на тему Колико деца у Српској читају српске дечије писце, Душанка Новаковић, директор

27. септембра

У Народној библиотеци „Филип Вишњић“ одржано је представљање књиге „Расколи оптимизма“ аутора Гаврила Антонића. О књизи су говорили мр Драго Вуковић, Сузана Рађен-Тодорић, новинар, Зоран Жужа, новинар, Слободан Ћаламић, такође новинар и сам аутор.

4. октобра 2007. године у 18 часова

У Библиотеци одржано предавање на тему „Стећци у умјетности“.
Предавач: др Љиљана Шево

Др Љиљана Шево докторирала је 2001. године са темом „Српско зидно сликарство 18. вијека у византијским традицијама“. Ради у Републичком заводу за заштиту културно-историјског и природног наслијеђа Републике Српске. Предаје у звању доцента на Академији умјетности у Бањој Луци.
Објавила је књиге: „Манастири и цркве брвнаре Бањалучке епархије'', Бања Лука 1996, ''Манастир Ломница'', Београд 1999, ''Манастир Гомионица'', Бања Лука 2003.

10. октобар 2007. године, Бијељина

Народној библиотеци „Филип Вишњић“ уручен је поклон од 100 књига од Института за савремену историју Београд и потписан протокол о међусобној сарадњи, а поводом представљања књиге „Срби у Другом светском рату“ аутора Косте Николића и Бранислава Станковића. Аутори ове значајне књиге писаног и визуелног садржаја су истраживачи Института за савремену историју из Београда и Шабачког музеја.
Представљање књиге пратила је Изложба плаката Шабачког музеја која је отворена поводом Дана општине Бијељина у Музеју Семберија.
Овим путем изражавамо захвалност Институту у Београду на свесрдној помоћи у богаћењу књижног фонда Библиотеке и унапређењу библиотечке делатности.

11. октобра у 19 часова

Народна библиотека „Филип Вишњић“ и Ветеринарска станица АД Бијељина представили су монографију „Шездесет година Ветеринарске станице у Бијељини“ чији је аутор мр Љиљана Лукић, а о књизи су говорили рецензенти др sci. Драго Н. Недић и др Милорад Трифуновић.

16. октобра 2007. године

У оквиру манифестације Октобар – месец књиге у уторак, 16. октобра 2007. године са почетком у 19 часова у препуној сали Народне библиотеке „Филип Вишњић“ обележена је 30-годишњица смрти једног од највећих српских писаца Милоша Црњанског.

Цело дело Црњанског, прожима осећање опште повезаности свега са свим, тежња за бесконачним, доживљај универзалне сагласности у свему што се догађа у свету, мисао да у свему има неке дубље сврхе и смисла.Тај особени космизам, карактеристичан за цело раздобље, добио је код Црњанског изразито лирску интерпретацију као и нарочит назив, суматраизам.

Програм вечери:
- Беседа о Црњанском – проф. др Мило Ломпар са катедре за српску књижевност Филолошког факултета у Београду, председник Задужбине Милоша Црњанског.
- О издавачкој кући „НОЛИТ“, Београд чији је Црњански најзначајнији писац, први и ексклузивни издавач дела Милоша Црњанског, говорио је Зоран Живковић, главни уредник „НОЛИТ“-а,
- Богдан Госпић из Бијељине рецитовао је Ламент над Београдом Милоша Црњанског,
- Славиша Стојановић из Бијељине, студент Академије уметности Слобомир П Универзитета свирао је на клавиру композицију Ф. Шопена „Фантазија, цис мол“.

27. октобар

Народна библиотека »Филип Вишњић« организовала је у сарадњи са Удружењем глувих и наглувих општине Бијељина прву радионицу за децу оштећеног слуха. Радионица »Победимо тишину« биће организована у просторијама Библиотеке једном месечно, а водиће је библиотекар Јорданка Марјановић, дипл. дефектолог уз помоћ Наталије Јанковић-Лежанов из Новог Сада.
Библиотека овај програм реализује као партнер Удружења глувих и наглувих Бијељина а под руководством Дубравке Остојић, председника Удружења.
Циљ ове радионице је укључивање деце са оштећењем у нормалан живот и рад.

5 – 8. новембра – „Вишњићеви дани“

У организацији Административне управе општине Бијељина одржана је културна манифестација 14. „Вишњићеви дани“. Отварање је обављено испред зграде Народне библиотеке „Филип Вишњић“ подизањем заставе „Вишњићеви дани“ и полагањем венаца пред бисту Филипа Вишњића. Манифестацију је отворио начелник општине господин Мићо Мићић.Беседник на манифестацији је био академик Љубомир Зуковић.
Манифестација је у трајању од 4 дана имала богат програм: Академију, изложбе, такмичење рецитатора и беседника, гусларско вече, промоције.
8. новембра манифестација је затворена, прво у Библиотеци представљањем 26. броја часописа „Српска вила“ и наступом првонаграђених такмичара – рецитатора и беседника, а затим испред Библиотеке, спуштањем заставе.

8. и 9. новембра,

Библиотека је била укључена у програм Петог Вуковог педагошког сабора у Лозници, присуством додели признања чији је добитник Повеље „Филип Вишњић“ и Народна библиотека „Филип Вишњић“ и учешћем директора Библиотеке Душанке Новаковић у раду Сабора излагањем на тему: Допринос Народне библиотеке „Филип Вишњић“ неговању културе и дела Филипа Вишњића.

 

12. новембар

У организацији Светосавске омладинске заједнице и сарадњи са Библиотеком, одржано представљање часописа „Светосавље“.
Тема првог броја часописа: Достојевски апостол и пророк нашег времена.
О часопису и Достојевском говорили су:
академик Драган Недељковић
проф. др Радивоје Керовић

 

15. новембар

Представљање издања Академије наука и умјетности Републике Српске:
- Зборник радова '' Република Српска – 15 година постојања и развоја''
- Зборник радова у част академика Радована Вучковића
- Споменица у част академика Рајка Кузмановића

Издања су представили:
- академик Рајко Кузмановић
- академик Љубомир Зуковић
- академик Радован Вучковић
- академик Здравко Антонић

19. новембар

Ученици VII разреда ОШ „Свети Сава“ Бијељина са наставницом српског језика Весном Ристић, посетили Библиотеку и колективно се учланили.

 

26.новембра 2007.

 

O Слави св. Јована Златоустог и 75–тој годишњици Народне библиотеке „Филип Вишњић“ Бијељина представљено је издање поштанске марке - 75 година Народне библиотеке „Филип Вишњић“ Бијељина. Реч овом издању поштанске марке одржала је Јасминка Кривокућа директор Пошта Српске. После ретроспекције рада и сумирања резултата које је пригодном беседом дала Душанка Новаковић, директор, надахнуту песничку здравицу изрекао је Добрица Ерић. Потом је уследио концерт малог оркестра виолина Музичке школе Стеван Стојановић Мокрањац Бијељина, у класи Евелине Папроскаје. Уметнички део програма своју визуелну димензију добио је отварањем изложбе посвећене: 240-годишњици рођења Филипа Вишњића, 220 – годишњици рођења Вука С. Караџића и 130-годишњици рођења Петра Кочића.

7. децембар 2007. године

У народној библиотеци „Филип Вишњић“ одржано је Књижевно вече младе песникиње Дарјане Пелемиш поводом књиге поезије „Под седефним небом“ у издању Народне библиотеке „Филип Вишњић“.
О књизи су говорили рецензенти проф. др Цвијетин Ристановић и мр Љиљана Лукић.
Песме су читали рецитатори Гимназије „Филип Вишњић“ из Бијељине и аутор.

Дарјана Пелемиш, рођена је 24. октобра 1987. године у Тузли. Завршила је основну и средњу школу у Бијељини. Живи у Бијељини. Студент је Филозофског факултета у Новом Саду.
Прву збирку под називом „Песме бајке“ објавила је у тринаестој години (2000. год.) као ученица ОШ „Свети Сава“ у Бијељини, а другу збирку песама „Душа сањалице“ 2004. године као ученица Гимназије „Филип Вишњић“ у Бијељини.
Пише поезију и прозу. „Под седефним небом“ је трећа збирка песама.

 

11. децембра 2007. године у

У Великој сали Библиотеке одржано је представљање књиге „Ђорђе Пејановић – живот и дјело“ чији је аутор др Милена Максимовић, а издавач СПКД Просвјета, Главни одбор Пале.
О књизи су говорити проф. др Десанка Стаматовић, проф. др Здравко Антонић, аутор др Милена Максимовић и проф. др Сава Ћеклић, главни уредник који је представио и Просвјетино коло од 17 књига.

Ђорђе Пејановић је био веома уско и дуготрајно везан за просвјетна и културна стремљења Срба у Босни и Херцеговини, која је од 1902. године највише и најбоље усмјеравало и водило Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" са сједиштем у Сарајеву. У оквиру тога друштва, он је 1912. године најприје постао библиотекар његове Централне библиотеке, а касније (послије 1918. године) и уредник његових публикација, приређивач популарних књига за народ и истакнути руководилац, који је на крају обављао и главне секретарске и сродне послове.
Историја "Просвјете" не може се ни замислити без укључивања и Пејановићевог удјела. Томе друштву он је посветио велики дио својих интелектуалних могућности - највише као руководилац Централне библиотеке у Сарајеву и покретних библиотека у разним градовима и селима Босне и Херцеговине. Осим тога, био је и врло активни учесник у многим корисним просвјетним, културним и образовним пословима.

(из „Закључних разматрања“ аутора)

 

13. децембар

Одржано Књижевно вече - Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ у сарадњи са Народном библиотеком „Филип Вишњић“
Учесници:
- Ненад Радош, Београд
- Цвијета Јуричевић, Београд
- Радослав Јовић, Београд
- Душан Живановић, Земун
- Јован Михајило, Нови Сад
- Наташа Димић, Нови Сад
- Љубица Вуков Давчик, Суботица
- Јабланка Павловић, Сокобања
- Срђан Малешевић, Шид
- Светислав Ненадовић, Шид
- Сања Тиркаило, Шид
- Илија Павловић, Шамац
- Милош Антонић, Пелагићево
- Љубомир Ћорилић, Лозница
- Зорица Лукић Рајков, Лозница
- Невенка Кокановић, Лозница
Гост вечери: Михаило Орловић из Бања Луке, добитник овогодишње Повеље „Филип Вишњић“.

 

14. децембар


У Народној библиотеци „Вељко Петровић“ у Бачкој Паланци одржана промоција књиге Дарјане Пелемиш „Под седефним небом“ (издање Народне библиотеке „Филип Вишњић“).
Књигу су представили:
- Душанка Новаковић, директор Народне библиотеке „Филип Вишњић“ у име издавача,
- Кајица Даничић, помоћник директора Народне библиотеке „Вељко Петровић“
- аутор
Гост вечери био је Бијељински песник Милан Николић.
Велики број младе публике са изузетним интересовањем је пропратио ову промоцију чијем су успеху допринеле рецитаторке Гимназије из Бачке Паланке које су читале Дарјанину поезију.

17. децембар

Светосавска омладинска заједница у сарадњи са Народном библиотеком „Филип Вишњић“ одржала је Јавну трибину на тему: „Зашто морамо да пишемо ћирилицом“.

Предавач је био проф. Љубиша Јовановић

 

21. децембар

Пред многобројном публиком у Великој сали Библиотеке одржан је поетско - музички програм посвећен 175-годишњици рођења Ђуре Јакшића под називом


ПОНОЋ У ШАРЕНОЈ КАФАНИ

Учесници те вечери били су чланови КУД – а „Караџић“, глумци аматерског позоришта, фолклорни ансамбл ветерана, група певача и народни оркестар из Лознице.

22. децембар

У оквиру редовног рада Радионице за децу оштећеног слуха „Победимо тишину“, на деци својствен начин обележен је долазак предстојећих празника. Својом маштом и спретним ручицама, деца Радионице израдила су прелепе Новогодишње и Божићне честитке.
Радионицу је посетио и Деда Мраз који је деци поделио Новогодишње пакетиће.

22. децембар

У сарадњи са Удружењем поштовалаца дела Кнез Иве од Семберије, промовисана Монографија: Кнез од Семберије Иван Кнежевић (1760 - 1840). Приређивач Хаџи Зоран Лазин, издање «Просвјета» Бијељина

26-29. децембар

Дечија песничка колонија «Песнички Дворови Филип Вишњић»
Дужина трајања програма - 4 дана

Основна порука (циљ) оваквог програма - Сусрет, размена, проширивање песничких видика, подршка младим талентима и дружење.

Корисници програма - Ученици основних школа (14), учесници међународних песничких манифестација у 2006. и 2007. години.Очекивани резултати за овакав вид активности - Штампање заједничке збирке поезије, установљење сталног годишњег међународног песничког сусрета, установеље награда за најбоља остварења.

Мјесто одржавања (држава, град, простор у коме се изводи програм) - Босна и Херцеговина, Република Српска, Бијељина – Бања Дворови

   
О Библиотеци | Услуге | Дешавања | Препоручујемо|Издања| Каталози | Контакт | О Бијељини