О Бијељини
 
 
 
 
 
 

ДЕШАВАЊА 2008



У Народној библиотеци "Филип Вишњић" често се одржавају књижевне вечери, сусрети са писцима, представљања нових издања књига, приредбе, округли столови, предавања, изложбе, семинари и разни музичко – сценски наступи. Разним поводима у библиотеци су гостовали и представили се позната имена писаца, универезитетских професора, музичара и издавача. На овај начин Библиотека настоји да информише читаоце и кориснике о савременим књижевним и културним дешавањима на ширем плану. Такође, жели да разноврсном понудом у библиотеци подигне на виши ниво књижевни укус своје средине и придобије већи број читалаца.

26.јануар

У Београду у Основној школи "Свети Сава" одржана је Прва Светосавска педагошка академија.

Међу угледним добитницима "Светосавске повеље" за установе и организације (11) је и Основна школа "Свети Сава" у Бијељини.

У радном делу директорка Народне библиотеке "Филип Вишњић" одржала је реферат о Светом Сави под називом "Светосавље-духовна основа и стаза спасења"

31.јануар

Народна библиотека Филип Вишњић Бијељина у четвртак, 31. јануара 2008. године наставила је свој програм за млађе читаоце под слоганом - Мали читаоци, будући читаоци. У Великој сали Библиотеке одржано је предавање - Улога и значај књижевности за децу у процесу читања. Надахнути предавач био је проф. др Слободан Ж. Марковић који је указао на значај породице, школе и окружења на формирање читалачких потреба и укуса најмлађих. О научном и књижевном раду професора др Слободана Ж. Марковића говорио је проф. др Цвијетин Ристановић. Овом приликом, пред одабраном Бијељинском публиком, у настојању да се процесу читања приступа стручно, одговорно и хумано, представљен је и Национални ресурсни центар књиге за децу чији заступник у РС је и Народна библиотека Филип Вишњић - Бијељина.

7. и 8. фебруар

У Народној библиотеци „Филип Вишњић“ у Бијељини у оквиру програма „Мали читаоци-будући читаоци“ проширена је активност на средњошколску омладини и одржана дводневна:Радионица креативног писања
Полазници Радионице су ученици бијељинских средњих школа.
7. и 8. фебруара 2008 у целодневном раду учествовало је 30-ак одабраних средњошколаца. Предавачи и водитељи Радионице су мр Милан Орлић, докторант Филозофског факултета у Београду и мр Милена Стојановић, докторант Филолошког факултета у Београду који су побудили велику пажњу и креативност младих и талентованих средњошколаца те су са изузетном пажњом учествовали у раду.
У оквиру овог програма, а за све остале љубитеље књиге, првог дана Радионице у 18 часова је одржано – Књижевно вече и промоција најновијих издања Издавачке куће ''Мали Немо'' из Панчева.
Издавачи и уредници су креатори многих активности од којих је Катедра „Мали Немо“ која руководи и овом Радионицом.

Радионица се усмерила на виши ниво писмености чији је основни критеријум креативност.Да би се стекли услови за креативност, полазници су имали прилику да се упознају са појмом и историјом есеја, начином како да стечено знање примени.Истовремено, на овај начин ће развијати и чувати језик и књижевност што ће омогућити да млади буду конзументи, али и креатори културе.

 

 

 

26.фебруар

Народна библиотека „Филип Вишњић“ представила је једну необичну књигу која би се могла назвати и прича о Паризу, али јој романескни смисао даје њен главни лик -Париз.
О књизи „Париски палимпсест“ чији је аутор Градимир Ђуровић говорила је мр Љиљана Лукић, књижевни критичар из Бијељине.
Ђуровић свог књижевног јунака Србу Шиманског ставља у ковитлаце тамошњег, париског живота, с почетка шездесетих година 20. века пред чијим се будним очима окреће точак живота различитог миљеа.

Градимир Ђуровић је рођен у Београду. Гимназију и правни факултет је завршио у Београду. После студија борави четири године у Паризу, а затим у Женеви. Докторирао је на Универзитетском институту за више међународне студије с темом „Агенција за тражење Међународног комитета Црвеног крста – активности Црвеног крста у циљу олакшавања моралних патњи жртава рата“.
Живи и ради у Београду.
Поред овог романа објавио је неколико књига за децу на српском и на француском језику:
- Пун џеп кликера
- Црвени Крст на Планети кликера
- Пустоловине једне цигле
- Прича о кактусу брадоњи
- Кртица Зрика и друге приче
- La cucaracha – приче о бубашвабама

Написао је два позоришна комада:
- Пун џеп кликера
- Прича о кактусу брадоњи

28.фебруар

У просторијама Библиотеке "Филип Вишњић" промовисана је нова књига сатиричара Јове Николића "Застава свих боја". О књизи су говорили познати афористичари Александар Баљак и др Слободан Симић.

-Афоризам је реаговање на савремене теме и моја најновија књига"Застава свих боја" добила је назив по афоризму који гласи: "Да би се што боље продавала, државна застава се израђује у свим бојама"- рекао је аутор

17.март

Књиге Ранка Павловића и Ранка Рисојевића
За читаоце свих узраста.

„Шта јутро доручкује“ назив је књиге песама за децу књижевника Ранка Павловића, која је представљена у Народној библиотеци „Филип Вишњић“ у Бијељини. Књигу су представили проф. др Цвијетин Ристановић и Ранко Рисојевић. „Овај сјајни приповједач, романописац и пјесник за одрасле, изварирао је толико тема да је обогатио и српску поезију за дјецу. Ово дјело ће сигурно остати међу значајнијим дјелима савремене српске поезије у Републици Српској, али и у цјелокупној књижевности српског језика“, истакао је Ранко Рисојевић.

Истог дана у 19 часова представљен је и роман Ранка Рисојевића „Симана“, прва књига из најављене бањалучке трилогије.О роману су говорили мр Љиљана Лукић и Ранко Павловић. Роман „Симана“ „етичка и метафизичка драма опстајања једне људске заједнице на ветровитим просторима балканске историје, те у том погледу богата асоцијацијама и са савременим збивањима и њиховим могућим расплетима“(из рецензије), је још једна вредна књига аутора великог формата.

20 март у 18 часова

Уочи Светског дана поезије, одржано је Књижевно вече Јасмине Јанковић из Београда. Од поезије за децу , ка романима "Јасенови" и "Жар" те књизи поезије "Бректање душе", бијељинској публици је представљен портрет ове списатељице, млађе генерације.

24.март у 18 часова

У препуној сали Народне библиотеке "Филип Вишњић" представљена је књига мемоара немачког генерала Глеза фон Хорстенауа под називом „Од Хитлера до Павелића“, коју је недавно објавио „Нолит“.Генерал фон Хорстенау је на овим просторима, као Хитлеров изасланик, боравио од априла 1941. до септембра 1944. године.
Мемоари овог немачког генерала сматрају се једним од најважнијих извора из периода Другог светског рата, када је реч о територији бивше Југославије. Најинтересантнији су свакако детаљи о преговорима између партизана и Немаца. Титови представници, на челу са Велебитом, Кочом Поповићем и Милованом Ђиласом, уз помоћ управо овог генерала водили су преговоре са Хитлеровим официрима.
Према речима Зорана Живковића, главног и одговорног уредника „Нолита“, ово је заправо трећа књига превода Николе Живковића, који се бавио и Првим светским ратом.
- Он је превео на српски књигу „Срби у ратном дневнику Вермахта“, а затим и мемоаре Хермана Нојбахера, Хитлеровог опуномоћеника за Балкан под насловом „Специјални задатак за Балкан“.

Књига „Између Хитлера и Павелића“ представља превод мемоара Глез фон Хорстенауа који су на немачком изашли под насловом „Генерал у сутону“.

од 1. до 3. априла

У Љигу је одржан је 8. семинар прве српске виртуелне библиотечке мреже под називом „Модели коришћења дигитализованих форми у раду јавних библиотека“. На семинару је учествовало 68 библиотекара из: Србије, Црне Горе, Републике Српске (БиХ), Словеније и Хрватске. Из Републике Српске учествовали су библиотекари из Бањалуке, Вишеграда, Бијељине и Зворника. Скуп је пригодном ријечју отворила Стојка Мијатовић, предсједник Друштва, а запажена излагања су имали Ранко Рисојевић, директор Народне и универзитетске библиотека Републике Српске (ДИГИТАЛНЕ КОЛЕКЦИЈЕ НАРОДНЕ И УНИВЕРЗИТЕТСКЕ БИБЛИОТЕКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ) и Душанка Новаковић, директор библиотеке „Филип Вишњић“ из Бијељине ( МУЛТИМЕДИЈЕ КАО САВРЕМЕНЕ МОНОГРАФИЈЕ).

Мултимедијална монографија Народне библиотеке „Филип Вишњић“ Бијељина је прва монографија ове врсте у библиотекарству. Урађена је поводом 70-годишњице Библиотеке, новембра 2002. године. Садржи три основна дела:
1) 70 година Библиотеке, историјат, значај и културно деловање
2) Живот и дело Филипа Вишњића
3) Разгледница Бијељине (привреда, култура,становништво и обичаји)

Више о том догађају кликом на слику

10.април у 19 часова

Најбоље о себи, својим песмама!

У великој сали Народне библиотеке "Филип Вишњић" одржано је књижевно вече "Песници о себи". Миљурко Вукадиновић из Београда и Љубомир Ћорилић из Лознице, говорењем и читањем своје поезије представили су бијељинској читалачкој публици своје песничке биографије. Публика је са задовољством пропратила ово вече.

15.април

Библиотекаре одушевио балет "Лабудово језеро" у Новом Саду

Колектив Народне библиотеке "Филип Вишњић" у оквиру свог годишњег програма организовао је једнодневну стручно-рекреативну екскурзију у Библиотеку Матице српске-Нови Сад. На путу за Нови Сад библиотекари су посетили манастир Крушедол и Сремске Карловце (Карловачку гимназију и још неке знаменитости), а у вечерњим часовима, у Српском народном позоришту с одушевљењем пратили извођење балета "Лабудово језеро".

Пријатно путовање, несметану реализацију програма и срећан повратак у Бијељину омогућио је поуздани пријатељ и сарадник Библиотеке "Семберијатранспорт" Бијељина професионалношћу њиховог и нашег возача Цвијана.

17.април у 18 часова

У великој сали Народне библиотеке "Филип Вишњић" представљен је роман-прича „Нигде 'лада нема“ писца и новинара "Политике" Слободана Стојићевића

Књигу су представили:

Аутор и Зоран Живковић, главни и одговорни уредник НОЛИТ-а

Дело је недавно објављено у издању „Нолита" а главни уредник Зоран Живкoвић не крије понос што њихова кућа стоји иза Стојићевићеве књиге у којој је, како каже, аутор сабрао оно чиме се бавио неколико деценија у „Политици". Назвавши га српским Ендијем Ворхолом, објаснио је да је Стојићевић репортаже скупљене у овом делу стварао „походећи крајеве које не посећује ни онај који свуда стигне" и „места где живе људи који очекују једино оне који долазе по порез и да им сина у војску одведу".
-У делу постоје два јунака. Први је Србија, а други Стојићевић који њоме ходи. У времену када је аутор стасавао у „Политици" она је била више од дневне новине, управо зато јер су врсни новинари као он неговали традицију репортаже. Стваралац са једном од највећих библиографија међу домаћим новинарима овом књигом дао је велики допринос појашњењу и побољшању позиције наше земље - истакао ј е Живковић.
Мирослав Стојановић, новинар „Политике“ објаснио је да се у делу смењују тренуци у којима је новинар мајстор, а писац шегрт и обрнуто.

Бијељинска публика уживала је у једносатном програму чијој занимљивости су допринели ауторово импресивно дочаравање света књиге, нарочито упечатљив приказ српског менталитета и извођење духовне и етно песме Весне Тодоровић и Ведране Ракић.

22-24 април

Oдржан је скуп библиотекара Републике Српске и Србије "Библиотеке садашњости и будућности: концепција - архитектура - технологија" које је организовало Друштво библиотекара РС. По општој оцени скуп је добро и успешно организован. Излагања су била на високом стручном и професионалном нивоу. У раду скупа узело је учешћа око 170 библиотекара из Републике Српске, Србије и Енглеске . Покренуте су теме од теоријског и практичног интереса за развој савременог библиотекарства.Учесници из Народне библиотеке "Филип Вишњић"Бијељина били су:
1.Душанка Новаковић
2. Aнђа Савић
3. Ружа Авакумовић
4.Снежана Стевић
5. Валентина Живић
6. Гордана Софренић
23. априла у оквиру презентације 3 библиотеке Републике Српске директор библиотеке Душанка Новаковић представила је рад Народне библиотеке "Филип Вишњић".Приказан је кратки филм о библиотеци који је изазвао велику пажњу библиотекара.
24.априла веома успешну презентацију имала је Валентина Живић са темом "Утицај експоненцијалног пораста носилаца информација на концепцију, архитектуру и технологију библиотека".За преузимање документа кликните на линк

За више информација о овом догађају кликните

4.мај

Поводом Ђурђевдана, славе Општине Лопаре, Народна библиотека„Десанка Максимовић“ из Лопара, чланица мреже матичне библиотеке Народне библиотеке "Филип Вишњић" Бијељина је организовала следеће манифестације:

-СЦЕНСКО-ПОЕТСКО ВЕЧЕ С НЕБОЈШОМ ЗУБОВИЋЕМ
Глумцем Народног позоришта РС из Б.Луке

-ИЗЛОЖБУ (Из завичајне збирке )

Бројна публика је са великим интересовањем пропратила манифестацију

 

15.мај

У великој сали Народне библиотеке“Филип Вишњић“ Бијељина представљена je збирка песама
„Ткачи снежних снова“ Дечје песничке колоније Песнички Дворови „Филип Вишњић“
Књигу je представиo Недељко Терзић, књижевник

Одржано је осам дечјих песничких колонија, од којих су на шест, на Обедској бари у Србији учествовала и деца из Републике Српске, а девета и прва као таква у Дворовима одржана је од 26. до 29. децембра 2007. године. Под називом Дечји песнички Дворови „Филип Вишњић“ и под покровитељством Министарства цивилних послова Босне и Херцеговине и Скупштине општине Бијељина, песничка колонија је одржана у хотелу „Свети Стефан“. Организатор окупљања најмлађих литерарних стваралаца је била Народна библиотека „Филип Вишњић“ из Бијељине.
На колонији је учествовало четрнаест даровитих младих песника. Књига „Ткачи снежних снова“ њихово је дело настало на овој колонији и они су сами дали назив овој збирци песама.

Учесници песничке колоније Песнички Дворови „Филип Вишњић“ били су:
Николина Божић, Никола Божић, Драгана Андрић, Елена Ђокић, Будимирко Гаврић, Предраг Обрадовић, Дејана Чулум, Вања Загорац, Теодора Петровић, Слађана Тодоровић, Јелена Костић, Сунчица Тодоровић, Милена Јевтић и Дејана Поповић.

Многобројна публика уживала је у стиховима из збирке песама које су читали учесници Колоније.

22-28. мај Одржан је сајам књиге "Књига 2008"

Место одржавања Сајма АТЦ "Кнез Иво од Семберије“ Бијељина
Организатор Сајма Предузеће АД "Град" Бијељина.
Покровитељи сајма:
Скупштина општине Бијељина
Министарство просвете и културе РС
Медијски спонзор: РТРС

Народна библиотека "Филип Вишњић" Бијељина је учествовала у организацији Сајма књига и на сајму имала свој штанд.Она је за своје грађане и кориснике у данима трајања Сајма омогућила бесплатан превоз закупљеним минибусом.Минибус је саобраћао од Библиотеке до Сајма трипута дневно, а звао се Књигабус.

Сајам је окупио тридесетак излагача a препознатљив је по дружењу с писцима, промоцијима нових књига, представама за децу,предавањима,а на затварању ове манифестације додељене су награде најбољима.
На отварању Сајма,о књизи, њеној универзалности и магичности, говорио је у својој беседи професор др Миодраг Радовић из Новог Сада који је и отворио Сајам.Цитирајући Оноре де Балзака, „Оно што Бонапарта није могао да освоји мачем, ја ћу освојити пером“, професор Радовић је нагласио де је књига одувек била, а и данас представља „алфу и омегу човечанства“ јер у књигама сваки човек проналази себе.
О значају ове сајамске манифестације говорио је и начелник општине Мићо Мићић, истакавши том приликом да без књиге нема знања које је услов за брз и просперитетан развој и напредак сваког друштва па и наше локалне заједнице.
Стручни жири је највеће сајамско признање „Семберија“ на овогодишњем шестом Сајму књиге у Бијељини, доделио монографији „СВЕТА ГОРА ФРУШКОГОРСКА“, академика Дејана Медаковића, у издању ИК„Прометеј“Нови Сад.
Награду „Чика Јова Змај“ за књигу намењену деци доделио је"Клавир књизи" ауторског тима, издавача „Нова школа“д.о.о Београд.(Образложење за награде) кликните

За најбољег излагача у области графичке индустрије на Сајму, проглашен је „Мојић“ ДОО Бијељина.
За најбољу техничку опремљеност књиге и издаваштво награда је додељена издавачкој кући „Логос арт“ из Београда, за књигу „Речник књижевних израза“, аутора Тање Поповић.
За унапређење дечијег и школског издаваштва прва награда је додељена „Новој школи“ д.о.о.Београд-Бања Лука.
За најбоље уређен штанд награђени су: Дечји вртић „Драган и Зоран“ и Дечији вртић „Штрумфоград“ из Бијељине.
За највећи број изложених наслова награђена је „Књига пром“ из Источног Сарајева.
За свеукупан сајамски наступ и издаваштво награђена је ИК „Прометеј“ из Новог Сада.

У оквиру литерарног конкурса за ученике средњих школа на тему"Косово је душа српског народа,његово памћење, његова ризница и његова колевка",додељене су три награде.
Прва награда Стојанки Ђокић, ученици трећег разреда Гимназије“Филип Вишњић“.
Друга награда Бранки Зекановић , ученици трећег разреда Техничке школе „Михајло Пупин“.
Трећа награда Светлани Василић, ученици четвртог разреда Техничке школе „Михајло Пупин“.

У категорији основних школа на тему "Кад бих био/била писац"додељене су три награде.
Прва награда Сњежани Крстић, ученици осмог разреда ОШ „Свети Сава“ Бијељина.
Друга награда Босиљки Милановић, ученици шестог разреда ОШ „Меша Слимовић“ из Јање. Трећа награда Милици Митровић, ученици седмог разреда ОШ „Јован Дучић“.
У оквиру Сајма"Књига 2008" органозоване су бројне промоције и сусрети књижевника,на сајму и у Народној библиотеци „Филип Вишњић“ Бијељина.Посебно запажене биле су: промоција најновијих издања издавачке куће „Прометеј“ из Новог Сада. Књиге Милутина Ж.Павлова: „Духови картонског кофера“,“Ципеле враног коња“ и „Небо је велико дугме“као и књига „Култура говора“ једног од највећих живих српских лингвиста, професора др Милана Шипке.О књигама су говорили сами аутори, али и Радомир Чубрановић, ПР менаџер издавачке куће „Прометеј“ и професор др Цвијетин Ристановић.
"Суштина књиге приручника „Култура говора“ полази од познате народне изреке, коју је Вук Стефановић Караџић својевремено забележио: „Човек се по беседи познаје“ или „Проговори, па ћу ти рећи ко си и одакле си“. У животу сваког човека, био он тога свестан или не, говор има изузетно велику улогу и значај. Од наших говорних способности зависи успешност успостављања контакта са другим људима. Од начина изражавања мисли и осећања зависи како ће нас други људи схватити и прихватити.Реч има невероватну покретачку снагу. Правилним говором може се пуно тога постићи, јер није узалуд речено, да лепа реч и гвоздена врата отвара.
Речитост се исплати и у модерном свету пословања, комуникација, те је култура говора неопходна, како студентима глуме, педагогије и језика, тако и правницима, адвокатима, новинарима, спикерима, професионалним војницима", речи су професора др Милана Шипке који је упозорио и на "опасност од бирократизације језика, напомињући да су политичари склони фразеологији и понављању овешталих фраза".
Промоција романа "Теодор" завичајног писца и новинара Тихомира Несторовића изазвала је велику пажњу бијељинске публике. О књизи су говорили Љубомир Ћорилић-књижевник и Радомир Чубрановић представник "Прометеја" који је издавач ове књиге. Ово необично вече било је оплемењено музичким тачкама студената Академије уметности "Слобомир П Универзитета" и музичке школе из Бијељине, те наступом локалних песника.

28.маја 2008 у 12 часова Сајам је затворен


 

 

 

Додељена награда "Семберија"

Додељена награда "Чика Јова Змај"

 

29. мај Представљено стваралаштво дечијег писца

У великој сали Народне библиотеке“Филип Вишњић“ Бијељина ученицима основних школа представио се својим песмама и причама аутор Видак Петровић из Сремске Митровице.Бијељину је, између осталог, одабрао као место промоције својих књига из посебно важног разлога- Семберија је његов завичај. Из суседног нам града, на дружење са дечјим писцем, дошли су и доктор наука Слађана Миленковић, те књижевник и публициста Недељко Терзић који је већ три године руководилац успешне књижевне радионице Библиотеке "Филип Вишњић".

 

2. јун

У великој сали Народне библиотеке“Филип Вишњић“ Бијељина представљена је књига "Перспективе партиципативне демократије"мр Горана Марковића из Бијељине. О Марковићевој књизи говорили су професори Правног факултета у Београду, професор др Јовица Тркуља и доцент др Владан Петров. Професор Тркуља је истакао "да је Марковић обавио успешну анализу и најсвеобухватнији приступ истраживању партиципативне демократије.Међутим не треба изгубити из вида ни то да демократија има своје слабости, јер се лако може изродити у диктатуру већине над мањином, у владавину некомпетентних људи и може отворити широке просторе за манипулацију људима".

 

4. јун

У оквиру традиционалног програма у јуну под називом „Првачићи – првачићима“, за ђаке прваке ове године програм су извели ученици првог разреда Основне школе „Свети Сава“ из Бијељине.

 

5. јун

Многобројној публици у великој сали Народне библиотеке“Филип Вишњић“ Бијељина представљена је књига Зорана Аврамовића „Политика и књижевност у делу Милоша Црњанског“.Књигу је издала Академска књига, Нови Сад. О књизи су говорили: проф. др Димитрије Тасић,потпредседник Задужбине Милоша Црњанског, мр Драго Вуковић и аутор.

"У овом раду Зоран Аврамовић је осветлио једно досад потпуно неистражено и занемарено подручје духовне делатности великог српског писца и учинио је то са ретком темељитошћу и луцидношћу, дајући тиме драгоцен и незаобилазан допринос не само изучавању дела аутора Сеоба него и књижевној теорији" (Академика Николе Милошевића,из рецензије).

7. јун

Народна библиотека „Филип Вишњић“ Бијељина у сарадњи са Удружењем глувих и наглувих општине Бијељина приредила је изложбу радова Радионице за децу оштећеног слуха „Победимо тишину“.
Директор Душанка Новаковић је отварајући ову иложбу рекла следеће:
„Проценили смо да врата Библиотеке треба отворити и за ову децу, јер се само заједничким напорима и радом могу остварити конкретни резултати.Деца оштећеног слуха овде долазе у контакт са децом која добро чују и то је за њих прилика за успостављање комуникације.“
Радом ове радионице, која се одржава једанпут месечно, руководе Дубравка Остојић, Наталија Лежаков, дефектолог из Новог Сада и Јорданка Марјановић, дипломирани дефектолог, библиотекар у Народној библиотеци „Филип Вишњић“Бијељина.
Изложба је отворена 7.јуна у читаоници периодике и трајаће до петка 13. јуна 2008. године.

10. јун

У препуној сали Народне библиотеке „Филип Вишњић“ Бијељина представљена је студија о раном периоду живота и стваралаштва Јована Дучића – Кључар чудне љепоте, Јован Дучић, аутора Љиљане Лукић из Бијељине.
Љиљана Лукић је до сада објавила преко 300 библиографских јединица у репрезентативним часописима и листовима „Летопис Матице српске“, „Књижевност и језик“, „Багдала“, „Политика“, „Књижевне новине“, „Глас српски“, и др. Знатан број радова објавила је у бијељинским часописима и листовима „Бразде“, „Сава“, „Семберске новине“, „Српска вила“.
Љиљана Лукић заступљена је као аутор текстова у више публикација с подручја просвјете и културе: у Монографији „Шездесет година Гимназије „Филип Вишњић“, Бијељина (1979) и „Осамдесет година Гимназије „Филип Вишњић“ Бијељина (2000) као и у Монографији „Народна библиотеке „Филип Вишњић“ у Бијељини“, Бијељина (1987). У поменутим монографијама била је члан редакције а у Монографији о Библиотеци и уредник.
О стваралаштву Љиљане Лукић писано је у „Лексикону писаца просветних радникаI“, аутора др. М. Игњатовића и М. Трнавца, Београд (2001) као и у „Лексикону II“, Београд (2003).
За свој књижевни рад Љиљана Лукић је добила више признања: награду за поезију на „Лимским вечерима поезије“, на конкурсима листова „Ослобођење“, „Просвјетни лист“, „Побједа“, на Конкурсу Фонда „Драгојло Дудић“ за збирку прича (у рукопису) „Ратна романса“ (1986). Добитник је Награде „Филип Вишњић“ (1997)
Члан је Удружења књижевника Републике Српске.
Живи у Бијељини.
О књизи су говорили рецензенти Ранко Павловић, књижевник, проф. др Јован Делић и представник издавача Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, Милорад Ковачевић.
Извод из рецензије:
„Љиљана Лукић одлучила се за области које ни до сада нису биле занемариване, али у којима је остало највише изазова за оне који са задовољством и упорно трагају за још неоткривеним или недовољно у нашу књижевну науку ужљебљеним подацима, за мање познатим, у контексту свеукупних књижевних збивања или у Дучићевом животопису недовољно наглашеним чињеницама – Дучићево рано стваралаштво и живот у Бијељини.“
Ранко Павловић, књижевник

„Ова књига је својеврсно двоструко огледало. С једне стране, ријеч је о освјетљавању нових момената из живота Јована Дучића, а с друге стране, о освјетљавању личности и дјела његове бијељинске љубави, прве бијељинске пјесникиње Магдалине – Маге Живановић Николић, једне данас заборављене пјесникиње, која је снажно обиљежиларане Дучићеве године.“

проф. др Јован Делић

 

 

11. јун Бијељинска читалачка публика је уживала !

Вече са Мирјаном Бобић Мојсиловић било је за препуну салу Библиотеке прави празник за душу.У једносатном дружењу са својим читаоцима је надахнуто, топло, проживљено говорила о својим књигама, о инспирацији, о сусретању са животом, лепим и ружним, али потребним и драгим, о својим књижевним ликовима, о ситницама; читала поезију и др.Све то, али и много више публика је са одушевљењем пратила.

Август -Свети Пантелејмон „Пантелино“- Слава општине Бијељина

У оквиру прославе Светог Пантелејмона у организацији СО Бијељина и Народне библиотеке “Филип Вишњић“ у великој сали Библиотеке представљен је програм :

6. августа у 20,00 часова- Вече посвећено библиотекарству
Представљена је књига др Гордане Стокић Симончић „Књига и библиотеке код Срба у Средњем веку“

О књизи су говорили:
Горан Траиловић уредник, у име издавача Градске библиотеке Панчево,
Душанка Новаковић директор Народне библиотеке “Филип Вишњић“ и аутор књиге др Гордана Стокић Симончић.
Ова „јединствена студија“ како ју је назвала рецезент проф. др Десанка Стаматовић која на један потпуно нови начин осветљава Средњи век, изазвала је велику пажњу бијељинске интелектуалне публике.
Други део вечери био је посвећен Народној библиотеци “Филип Вишњић“ која је организовала Мултимедијалну презентацију Библиотеке и Изложбу старе, ретке књиге и плаката.

8. август у 18 часова – сусрет два братска града Бијељине и Куманова и два културна миљеа часописа „Корени“ и „Српска вила“.
Представљен је македонски часопис „Корени“ из Куманова који већ дуже време остварује сарадњу са часописом „Српска вила“ ООСПКиД "Просвјета"Бијељина . Часопис „Корени“ издаје Друштво за науку и културу „Парадигма“ Куманово, а представили су га :
Димитар Масевски, главни и одговорни уредник
Др Маја Јакимовска- Тошић
У препуној сали Библиотеке бијељинска публика и многобројни гости из других градова и земаља с пажњом су пропратили стручно и надахнуто казивање др Маје Јокимовски Тошић, наизменично на македонском и српском језику. Све то, имало је и симултани превод на немачки језик, за многобројне госте из братских градова Аустрије и Немачке. Била је то јединстевна прилика да публика у Библиотеци осети велику могућност у приближавању различитости као и чудесну једнакост и подударност македонског и српског културног и духовног израза.

Овом приликом господин Димитар Масевски поклонио је Народној билиотеци "Филип Вишњић" изузетно вредне књиге и часописе.

Нашим драгим гостима и учесницима у програму, захваљујемо, што су својим присуством,надахнутим и стручним излагањима увеличали нашу свечаност и обогатили културна дешавања у нашем граду.

Изложба старе, ретке књиге и плаката

Aутори изложбе:

Валентина Живић,библиотекар

Анђа Савић, библиотекар

4.Септембар

У Народној библиотеци "Филип Вишњић" представљен је филм Радио Телевизије Републике Српске "Прошетајмо до Косова и Метохије" о Жељку Благојевићу који је претрчао 900 км за 9 дана од Бања Луке до Косовске Митровице. Представљању филма присуствовао је и маратонац Жељко Благојевић чија је појава, спонтаност и топлина као и цео филм бијељинска публика веома топло примила.

5.Септембар

У Народној библиотеци "Филип Вишњић" одржано је књижевно вече-портрет писца и преводиоца Елеоноре Лутхандер.Елеонора Лутхандер рођена Дамјановић у Крушевцу, школовала се у Београду , живи у Шведској. Поезију пише од своје тринаесте године, а прву збирку поезије „Звончићи среће“ објавила је 1993. године у Хвару.Следећа збирка је објављена 1994 „Пут у Гдињ“, затим следи 6 збирки пеозије на шведском језику. Бави се писањем хаику поезије и заступљена је у Антологији шведског хаику стваралаштва.Прави и икебану од хаику-оригами цветова, инсталације и књиге. Књига „Икебана“ издата је 2005. године као електронска књига. 2005. године објавила је књигу „Минут ћутања“ у издању Књижевне омладине Србије у Београду. Код истог издавача 2005. године објавила је књигу „Хварска приговарања“, ћирилично издање прве две књиге поезије писане на Хвару почетком деведесетих.Пише на српском и шведском, а преводи српске писце на шведски језик, и шведске писце на српски језик.
У Народној библиотеци "Филип Вишњић" о њеном стваралаштву говорио је професор др. Цвијетин Ристановић. Својом поезијом изазвала је велику пажњу присутних посетилаца.

 

9.Септембар

Народна библиотека „Филип Вишњић“ успоставила је сарадњу са уметницима из Новог Сада. У програму су учествовали:
-Душан Поп Ђурђев, директор Змајевих дечијих игара
-Меланија Римар, уредник листа "Невен", листа русинске националне заједнице
-Дејан Томић, уредник Радио и телевизије Војводина који је промовисао нове књиге и емисију "Српска поетска плетеница"
-Књижевници: Оливера Шијачки, Горан Полетан, Милутин Ж.Павлов, Анђелко Ердељанин.
Програм је оплемењен и учешћем Певачке групе фолклорног ансамбла "Невен" студената са Музичке академије у Новом Саду.
Овом приликом уручен је и драгоцен поклон у књигама Народној библиотеци "Филип Вишњић" и најављена будућа сарадња новосадских уметника са бијељинском Библиотеком.

10.Септембар- Стручни скуп за библиотекаре матичног подручја Народне библиотеке „Филип Вишњић“

У Народној библиотеци "Филип Вишњић" са почетком у 10,00 часова одржан је једнодневни семинар на коме су изложене 2 теме:
- Организација школске библиотеке: библиотечко-информативна, васпитно-
образовна и културна делатност.Предавач је била : Весна Петровић, руководилац матичне службе Библиотеке "Глигорије Возаревић“ Сремска Митровица.
-Презентација Програма за аутоматизацију електронског пословања "Публико 2004" аутора Александра Бјеличића.
Семинару су се одазвали скоро сви библиотекари матичног подручја, а стручност и примењивост изложеног привукла је изузетну пажњу библиотекара.

 


16-19 септембар 20. Фестивал хумора за децу у Лазаревцу

На 20.фестивалу хумора за децу у Лазаревцу, Народна библиотека "Филип Вишњић" Бијељина је имала свог представника међу награђенима-Елену Ђокић ученицу шестог разреда ОШ "Јован Дучић" Бијељина и члана књижевне радионице Народне библиотеке "Филип Вишњић" Бијељина.У конкуренцији 841 литерарних радова, а међу 83 награде освојила је Гашино широко перо, једну од првих награда, за млађи узраст, за песму "Нерина жеља".
На свечаности отварања фестивала, по позиву организатора присуствовала је директорка Библиотеке Душанка Новаковић.
Овај фестивал је велика и дивна смотра дечијег стваралаштва "смеха,смеха,смеха деци". Празник смеха увеличали су највећи српски дечји писци од којих већина сваке године долази на фестивал, а фестивал сваке године награђује Лутком фестивала најбољег дечјег писца.
Међутим, ове године за Лутку фестивала једногласно је проглашена директорка лазаревачке Библиотеке Радмила Булатовић, која годинама осмишљава овај пројекат.
Честитамо организаторима Фестивала, захваљујемо се на срдачној најави и дочеку уз велики поздрав до новог виђења у Бијељини,

Душанка Новаковић са сарадницима

18.септембар Бански двор-Бања Лука

Одржан је стручни семинар за библиотекаре под називом Савремена библиотека-европски стандарди у пракси.
Учесници програма били су:
1.БОЈАНА МИЛОШЕВИЋ - НОВИНЕ У СТАНДАРДУ ЗА ОБРАДУ СЕРИЈСКИХ ПУБЛИКАЦИЈА
2.РАНКО РИСОЈЕВИЋ - КАКО ФОРМИРАТИ ЕЛЕКТРОНСКУ БИБЛИОТЕКУ
3.ЉИЉА ПЕТРОВИЋ-ЗЕЧИЋ - ПРИНЦИПИ УСМЈЕРЕНОСТИ НА КОРИСНИКЕ
4.ЖЕЉКА КОМЛЕНИЋ - Припадност великим библиотечко-информационим системима-пречица за развој библиотека и примјену европских стандарда
5.МИЛКА ДАВИДОВИЋ - Зашто су нам потребни стандарди
6.МИЛЕНА МАКСИМОВИЋ - Библиотечка статистика и нове електронске услуге
7.БИЉАНА БИЛБИЈА - Вријеме промјена:стандардизација пословања библиотека није само циљ,него и прилика новог развоја и повећања ефикасности
8.АЛЕКСАНДРА ВРАНЕШ - Стандарди за библиотеке –значај, принципи, смернице
9.ВЕСНА ВУКСАН - Стандарди: бауци или добре виле?
Семинару из Народне библиотеке "Филип Вишњић" Бијељина присуствовали су:
Душанка Новаковић, директор и библиотекари Анђа Савић, Јорданка Марјановић, Снежана Стевић и Валентина Живић.

 

28.Септембар -Светски писци у Бијељини

Удружење књижевника Србије организује сваке године међународни сусрет писаца који је ове године одржан у Београду по 45. пут. Настојећи да унапреде културу у Србији, а и на ширем подручју српског говорног подручја, овај сусрет са мањом групом светских писаца одржан је и у Бијељини у Народној библиотеци "Филип Вишњић". У програму који је водио Љубомир Ћорилић, песник из Србије, љубитељима прозе и поезије представили су се: Фолфганг Фехсе и Стефан Манхард из Немачке, Александар Герасимов из Русије, Небојша Деветак,Мирослав Тодоровић и Ђоко Стојичић из Србије.
-Међународни сусрети писаца из Србије преносе се у Републику Српску с циљем повезивања ових културних простора.Ово је и велика школа љубави оних који се баве литературом- рекао је Ћорилић.
Ђоко Стојичић, члан Удружења књижевника Србије, подсетио је да Међународни сусрети писаца у Београду трају готово пола века и представљају један од најзначајнијих културних догађаја.
Био је ово значајан културни догађај за нашу Библиотеку и за наш град који је достојно медијски пропраћен.

10. октобар Књижевници са ђацима

Народна библиотека "Филип Вишњић" је угостила књижевнике Градимира Стојковића и Бранка Стевановића, уредника "Ђачког доба".Гостовање са ученицима бијељинских школа и редовним члановима Библиотеке било је уприличено поводом обилежавања "Недеље детета!".
Градимира Стојковића најмлађи читаоци добро познају по његовом популарном роману за децу "Хајдук у Београду", рекао је књижевник Бранко Стевановић.
- Када се овај роман 1985. године појавио у Београду, за кратко време променио је токове књижевности за децу. До тада су међу децом на првом месту били Ћопићеви и Нушићеви "Хајдуци". Градимир Стојковић је напросто уздрмао књижевност за децу. Написао је изванредан роман "емотивног стања дечјег одрастања", рекао је Стевановић, нагласивши да се радња Стојковићевих романа одвија у школи, на улицим на мору, током летњег распуста.
Маштовитост доприноси квалитету његових романа и књига, као што су : "Хајдук против ветрењача", "Хајдук са друге стране", "Све моје глупости", "Хајдук на Дунаву", "Копао сам дубок зденац", "Желим", "Буба" и други.
Роман "Буба" каже Стевановић, заснован је на фантастичним елементима, јер описује дечака са натприродним способностима који може да чита туђе мисли и да њима управља.
Градимир Стојковић добитник је бројних књижевних награда и његови романи су међу најчитанијима у бијељинској Библиотеци, на Дечијем одељењу.
Стојковић и Стевановић говорили су у наставку овог необичног дружења са децом-читаоцима и своје стиховем претворивши ово књижевно дружење у узбудљив доживљај.

 

 

16.Октобар Час књижевности

Народна библиотека „Филип Вишњић“ и Педагошки факултет су за студенте Падагошког факултета и наставнике српског језика организовали јавни час књижевности за децу "Радио кишобран".
Час је организован поводом објављивања нове књиге песама за децу Петра Ђаковића "Радио кишобран". Гости на представљању књиге били су и професор др Миљко Шиндић са Филозофског факултета у Бањалуци и професор др Цвијетин Ристановић из Бијељине. Петар Ђаковић је рекао да је кишобран метафора којом се скреће пажња на "силну бригу о деци" која је у великој мери само декларативна.
Проф. др Миљко Шиндић, рекао је да је реч о драмској и модерној поезији која нуди игру, као једну озбиљну ствар у дечијем свету.
Спикери Тања и Драган под песнички "кишобран" окупили су веселу дружину школараца. Ова збирка-словарица, није само поема о словима. Она сведочи о најлепшим речима српског језика- рекао је професор Шиндић.

Завршени Петнаести "Вишњићеви дани у Бијељини"

Eпском песнику у славу

Гусларском вечери и литургијом у помен Филипу Вишњићу спуштена је завеса на петнаесте по реду „Вишњићеве дане“, јединствену културну манифестацију која се одржава у Бијељини, завичају великог епског песника.
Од 5. до 8. новембра Бијељина је окупила на стотине културних стваралаца из области песништва, позоришта, музике, језика и широк круг поштовалаца великог епског песника.
Поводом овогодишњих „Вишњићевих дана“ издате су и две значајне књиге „Друмови Филипа Вишњића и Кнез Иво од Семберије“ аутора Драгана Симеуновића , професора београдског Факултета политичких наука и „Ухођење Вишњића Филипа“, Миљурка Вукадиновића београдског књижевника издања Народне библиотеке „Филип Вишњић“ Бијељина.
Велику пажњу бијељинске публике привукла је изложба“ С поштовањем благородном Доситеју“, Библиотеке „Глигорије Возаревић“ из Сремске Митровице и представљање „Мирослављевог јеванђеља“, Епархијског музеја из Бијељине као и Свечана академија и беседа о пророчки надахнутом песнику устаничког доба, који је „премда човек угашеног вида, кудикамо боље од окатих свиђао земаљске и небеске прилике“, а коју је говорио један од најзначајнијих савремених српских песника Радован Бели Марковић. Он је у надахнутој беседи истакао да ми и данас тврдо верујемо да српске гусле јоште нису одгудиле своје, да је певанија Филипа Вишњића жива, крепка и душевно делатна не само у српском народу.
„Клањајући се данас сени Филипа Вишњића, овде у његовом завичају, дужни смо рећи нешто и о једној новијег доба појави, да се на гусле и јуначку епику, гледа с нескривеним омаложавањем и ниподоштавањем. Ми не заговарамо могућност да се у нас све заокрене, те да се под храстовима и липама, на раскршћима и пред цркве уз гусле опева ово наше и ми такви какви јесмо. Минуло је за тако штогод доба, минуло неповратно, јунаци су остали без славе, мудраци без ученика, а узвишене речи не одјекују срцима нашим, казиваше песници давно, а пред нама се чини да се то заправо сада и о данашњици казује“ – беседио је Марковић.
На свечаној академији своје стихове говорили су песници Рајко Петров Ного, Ђорђо Сладоје, Јованка Стојчиновић- Николић, Срђан Малешевић, док су у музичком делу свечаности учествовали хор „Србадија“ са солистима Верицом Пејић и Синишом Пајић под диригентском палицом др Десанке Тракиловић, виолински дуо Музичке школе „Стеван Мокрањац“ и гуслар Вукан Ђука.
Претесна је била сала Гимназије, где је познати београдски глумац Бранислав Лечић држао ученицима јавни час посвећен великом песнику, али и другим из великог братства песника.
Глумци Народног позоришта из Београда извели су позоришну представу „Вилип Вишњић“ којом су савременој генерацији предочили људе и догађаје, а посебно амбијент у којем је Вишњић живео. Не сцени су продефиловали Вишњићеви савременици и јунаци његових епских песама, од Вука Караџића до Стојана Чупића и Зеке Буљубаше. Улогу Филипа Вишњића играо је Гојко Балетић, Зеку Буљубашу тумачио је Урош Урошевић, Стојана Чупића-Змаја од Ноћаја играо је Небојша Кундачина, а Вука Караџића- Бошко Пулетић који је уједно и режирао ову представу. Аутор ове представе је Драган Илић.
У оквиру „Вишњићевих дана“ одржан је и Округли сто под називом „Српски језик јуче, данас, сутра. „Речи српског језика су наше најстарије и најважније благо. Ништа нисмо имали пре свог језика, ни земљу, ни државу, ни културу, ни историју, ни уметност. Оно што су нам преци поручили путем језика чини данашњу српску историју, науку и уметност. Изгубити једну реч свога језика значи заувек уништити важну поруку предака“ – истакао је један од уводничара угледни лознички књижевник Љубомир Ћорилић.О судбини српског језика говорио је и београдски књижевник Ђоко Стојичић који је посебно истакао загађеност српског језика непотребним туђицама.Лингвисти др Милош Ковачевић, др Михајло Шћепановић и мр Драго Радовановић говорили су о актуелном тренутку српског језика и односу и улози науке према језику. Према подацима Унеска, у Европи је тренутно угрожено око стотину језика мањих народа. Српски језик је један од њих и зато треба све предузети како би се он и даље развијао и сачувао, поручили су учесници овог округлог стола.
Такмичење рецитатора и беседника, литерарни конкурс, Јавни час у Доњој Трнови и Међашима, промоција књига у манастиру Тавна, промоција 28. броја часописа ООСПКД“Просвјета“ Бијељина, „Српске виле“ окупили су много младих талената од ђака- првака до студената.
Посебан значај „Вишњићевим данима“ дали су локални и републички медији, а нарочито присуство многобројне публике.

Галерија фотографија Вишњићеви дани 2008

12-14. новембар Одржана хуманитарна изложба Удружења "Импулс"

Удружење жена са инвалидитетом "Импулс" уприличило је у Народној библиотеци "Филип Вишњић" Бијељина у просторијама периодике своју продајну изложбу ручно израђеног уникатног накита и уникатних украсних предмета. Петнаест жена у протеклих неколико месеци било је укључено у овај пројекат. Ове године су излагале и жене из Бањалуке.
Изложба је изазвала велику пажњу бијељинске публике и медија.

19. новембар

У Народној библиотеци "Филип Вишњић" Бијељина одржана је промоција књиге „Србија“ (или Загорје, стара србска имена, сеобе...) аутора Петра Ашкрабе Загорског.

Аутор је пратио српске сеобе и кретање појединих презимена на просторима Балкана кроз векове. "Дошао сам до сазнања да су Срби истински староседиоци Балканског полуострва."-истакао је Ашкраба Загорски.

 

21. новембар

Поводом тринаестогодишњице потписивања Дејтонског мировног споразума у Народној библиотеци "Филип Вишњић" Бијељина представљена је књига Владислава Јовановића "Рат који се могао избећи".Издавач ове књиге је "Нолит" из Београда у саиздаваштву са КИЗ АЛТЕРА. Аутор у књизи на мемоарски и документован начин описује догађаје којима је присуствовао као министар спољних послова Србије и СР Југославије, те као шеф југословенске мисије у Њујорку.О Јовановићевој књизи говорили су Зоран Живковић, главни уредник ИП "Нолит", Милан Арнаут, уредник КИЗ АЛТЕРА и аутор књиге Владислав Јовановић.
Многобројна публика са одушевљењем је пратила ово изузетно вече.

 

26. новембар Обележена крсна слава-Свети Јован Златоусти

Пригодним програмом и ломљењем славског колача, уз присуство бројних гостију и радника запослених у области културе и образовања, Народна библиотека "Филип Вишњић" Бијељина прославила је своју крсну славу-Светог Јована Златоустог.
"Као матична библиотека, која је задужена да пружа услуге и помаже школске и факултетске библиотеке на подручју Бијељине, Угљевика и Лопара, могу да кажем да са поносом носимо име нашег великана, Филипа Вишњића. Библиотекарство је диван и напоран рад који тражи целог човека. Развили смо неколико значајних програма у нашој библиотеци, а посебно бих истакла књижевну радионицу и песничку колонију коју води песник Недељко Терзић. У овим просторијама негујемо наше културно и духовно благо, негујемо наш матерњи српски језик и ћирилицу, чувамо оно што је наше највеће благо", истакла је директорка Библиотеке, Душанка Новаковић, додавши да бијељинска библиотека има изванредну сарадњу са свим библиотекама у Републици Српској и са великим бројем библиотека у Србији. Стојка Мијатовић, у име Друштва библиотекара Републике Српске, истакла је да је бијељинска библиотека једна од најбољих и најактивнијих библиотека у РС и да са својим садржајима смело стреми ка европском библиотекарству. Поводом крсне славе Библиотеке заслужним радницима Валентини Живић, Марини Вујачић и Марији Ловрић уручене су награде, као и захвалнице најредовнијим читаоцима Дубравки Аџић и ученици Јовани Станишић, донаторима књига: Стеви Трифковићу,Весни Капетанов, проф. др Цвијетину Ристановићу, Видаку Петровићу,Шупић Милету и Оливери Шијачки, Неђи Чордашевићу као и фирмама ПП "Спектар-Дринк" Бијељина, "Семберским новинама" и Кафе посластичарници "Моцарт".У програму су учествовали гости-сарадници из Београда: аутор књиге "Друмови Филипа Вишњића и Кнез Иво од Семберије", др Драган Симеуновић и Зоран Живковић, уредник издања и главни и одговорни уредник "Нолита".

 

 

29. новембар Изложба "Победимо тишину"

Поводом 3. децембра- Светског дана инвалида, Удружење глувих и наглувих општине Бијељина, у сарадњи са Народном библиотеком "Филип Вишњић" Бијељина организовало је изложбу ликовних радова деце оштећеног слуха. Радови су настали у оквиру креативне радионице "Победимо тишину" коју бијељинска библиотека већ неколико година организује за децу са оштећеним слухом. "Ови радови су обојени мотивом и жељом да се грађани Бијељине и на овај начин упознају са светом тишине. Изложба је и знак захвалности свим хуманим људима и организацијама које помажу рад нашег удружења, али је ово истовремено и позив свима који могу помоћи рад ове хуманитарне организације", рекла је Дубравка Остојић председница Општинског удружења особа са оштећеним слухом. Она је посебно истакла помоћ коју ово удружење добија од Општинске управе, Савеза глувих РС, АД "Семберија-транспорт", "Хипо Банке", "Рајфајзен банке", "Нове банке", Осигуравајућег друштва "Дунав" као и од предузећа "Хигра", "Спектар-Дринк", "Мојић" и других бијељинских предузећа и институција.

 

4. децембар

У организацији Народне библиотеке "Филип Вишњић" Бијељина и Књижевног клуба "Јован Дучић" у просторијама Библиотеке одржано је књижевно вече на којем је представљен трећи роман шамачког писца др Станка С.Пивашевића "Човјек из недоба". "Свако онај ко се буде срео са романом Станка Пивашевића, схватиће да његово дело само по себи није сврха. Схватиће да није ни уметничка реализација, која треба да опсени читаоца уметничком вештином, чаролијом језика и стила, да нема ни узбудљиву тематску матицу, ни интересантне заплете, ни класичну фабулу, али да осваја племенитом побудом да саопшти оно што је суштинска бол сваког часног човека"- рекла је рецезент књиге мр Радмила Поповић. Према речима аутора, овај роман,са два раније објављена, чини трилогију, један специфичан микрокосмос, у којем искри светлост душе и ума према којој вреди усмерити властити поглед. О књизи је говорио и Илија Павловић, председник Књижевног клуба "Савовање" из Шамца.Књижевно вече је било изузетно посећено.

 

6-10. децембар

У организацији Народне библиотеке „Филип Вишњић“ Бијељина, а под покровитељством Министарства цивилних послова БиХ, у периоду од 6-10 децембра 2008. одржана је Дечја песничка колонија"Песнички Дворови Филипа Вишњића", која је и ове године одржана у Бањи Дворови - Хотел "Свети Стефан", а окупило се 16 младих песника (основаца) из: Босне и Херцеговине (Републике Српске и Брчко дистрикта), Србије, Хрватске, Мађарске.

Учесници колоније:
1. Смиљана Митрић 7. разред ОШ „Свети Сава“ Лопаре
2. Миљана Вуковић 8. разред ОШ „Свети Сава“ Зворник
3. Николина Мочевић, Источно Сарајево
4. Јовица Живановић, ОШ „Свети Сава“ Црњелово
5. Дарко Јањић, Бијељина
6. Николина Старовић, ОШ „Веселин Маслеша“ Фоча
7. Немања Перић, 6. разред IV основна школа, Брчко
8. Катарина Васић, Пећинци
9. Милана Митровић, 7. разред ОШ „Драгутин Тадијановић“ Вуковар
10. Маша Поштић, 7. разред ОШ „Драгутин Тадијановић“ Вуковар, Хрватска
11. Уна Ковач, Мађарска
12. Ива Ковач, Мађарска
13. Сара Пајић 8. разред, ОШ „Алекса Шантић“ Угљевик
14. Јована Гогановић, ОШ „Јована Дучић“ Бијељина
15. Јелена Давидовић, 7. разред ОШ „Синиша Главашевић“ Вуковар, Хрватска
16. Данијел Лазић, Сврљиг, Србија

Песник и публициста из Сремске Митровице Недељко Терзић, који је водио Колонију нагласио је њен 10. јубиларни ток чиме је остварила „истрајност у стваралаштву, пре свега у писању поезије и кратке прозе пријемчиве деци“. Ова колонија осим што је едукативна и креативна радионица, на одређени начин је и награда младим ствараоцима који су побеђивали на многим литерарним конкурсима или објављивали своје радове у дечјим часописима и новинама. Сарадници у раду Колоније, поред библиотечких и хотелских радника били су и Драга Тојић, просветни радник, Црњелево; Мирјана Ковач, просветни радник, Будимпешта; Снежана Дошић, просветни радник, Мол; директор колоније Душанка Новаковић.
Народна библиотека „Филип Вишњић“ Бијељина организује Колонију други пут . Објавићe и збирку радова. Учесници Колоније су поред стваралачког рада у радионицама посетили семберске културне знаменитости: манастир Тавну, манастир св. Василија Острошког, Музеј Семберије, Библиотеку, Бању Дворови, а у Дворовима су приредили песничко вече.
Захваљујемо се свим учесницима на изузетном личном доприносу да Колонија свој рад заврши успешно и оствари незабораван сусрет младих литерата. Захваљујемо се и другим сарадницима који су омогућили да Библиотека и наш град учесницима Колоније пруже одлично гостопримство:
1. Општина Бијељина
2. Манастир Тавна
3. Манастир св. Василија Острошког
4. Бања Дворови- хотел св. Стефан
5. Семберијатранспорт Бијељина
6. Музеј Семберије.

Довиђења до следећег сусрета „Колонија 2009“ !

 

 

 

 

 

27. децембар

Директор Народне библиотеке "Филип Вишњић" Бијељина Душанка Новаковић добитник је плакете Удружења књижевника Србије.
Признање које је доделило Удружење књижевника Србије је знак захвалности за трајни допринос угледу и развоју Удружења, а резултат је успешне сарадње Народне библиотеке "Филип Вишњић" Бијељина и Удружења.

 

 

   
О Библиотеци | Услуге | Дешавања | Новости|Издања| Каталози | Контакт | О Бијељини